ΑυτοδιοίκησηΚορυφαία

Ομόφωνο “ΟΧΙ” του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Εκτάκτως συνεδρίασε χθες Τετάρτη το ΔΣ της Κομοτηνής με αφορμή το Νομοσχέδιο που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση και στο οποίο ,όπως ερμηνεύεται από τους συμβούλους προωθείται μέσω της θέσπισης Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού .Το ΔΣ ζητά μεταξύ άλλων την “άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την εγκατάλειψη κάθε σχεδιασμού ιδιωτικοποίησης του νερού.”.

Το κείμενο ακολουθεί

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Στην Κομοτηνή σήμερα, 15 Μαρτίου 2023, ημέρα Τετάρτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, που συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, έπειτα από νόμιμη πρόσκληση της Προέδρου του, Κλεοπάτρας Στογιαννίδου, και εισήγηση του Δημάρχου, Ιωάννη Γκαράνη, εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κατατεθέν νομοσχέδιο υπαγωγής των παρόχων υπηρεσιών ύδατος στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.)

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής εκφράζει την κάθετη και κατηγορηματική εναντίωσή του στο κατατεθέν πριν από λίγες μέρες νομοσχέδιο, που αφορά στην υπαγωγή των παρόχων υπηρεσιών ύδατος στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.). Ένα νομοσχέδιο, που ανοίγει ξεκάθαρα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ενός από τα σημαντικότερα δημόσια αγαθά. Χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), επιχειρείται η ένταξη των Δ.Ε.Υ.Α. στην εποπτεία της Ρ.Α.Α.Ε.Υ,η οποία θα κοστολογεί και θα τιμολογεί το νερό, γεγονός, που συνεπάγεται την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και την εμπορευματοποίησή του με σκληρά και απόλυτα εμπορευματικά κριτήρια και με πλήρη απουσία κοινωνικής μέριμνας για τους πολίτες. Κι αυτό νομοτελειακά θα συμβεί, γιατί είναι γνωστό ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές έχουν ως κύριο γνώμονα λειτουργίας τους την ανταγωνιστική οικονομία.

Ζητούμε:

Α) Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την εγκατάλειψη κάθε σχεδιασμού ιδιωτικοποίησης του νερού.

Β) Τη στήριξη των Δ.Ε.Υ.Α., οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν  -μεταξύ άλλων- και τη σοβαρή υποστελέχωση και εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Γ) Την άμεση στελέχωση και ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος Και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να μπορέσει να ασκήσει με επάρκεια κι αποτελεσματικότητα τις αρμοδιότητες εποπτείας των Δ.Ε.Υ.Α. όλης της χώρας.

Το παρόν να κοινοποιηθεί σε:

  1. Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού
  2. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  3. Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.)
  4. Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.)
  5. Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Κομοτηνής

Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 38/2023.

Έγινε, αποφασίσθηκε και υπογράφεται.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.                                                   Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ    

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΟΥ                              ΙΩΝΝΝΗΣ ΓΚΑΡΑΝΗΣ          

Back to top button