Mε αφορμή την 19η Νοεμβρίου – «Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών» και την 20η Νοεμβρίου «Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών», το Κέντρο Νεολαίας και εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής και η Κοιν.Σ.Επ «Θράκης Κίνητρο», σε συνεργασία με: τη Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών Δήμου Κομοτηνής – Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής – στο πλαίσιο των δράσεων με την Κοιν.Σ.Επ «Κομοτηνή Εν Δράσει», το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής – Παιδικά χωριά SOS, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των Παιδιών τους Δήμου Κομοτηνής, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Το Χαμόγελο του Παιδιού, τον Σύλλογο παιδιών και ενηλίκων με ΔΑΔ, Αυτισμό και Asperger (ΔΑΔΑΑ) Κομοτηνής και την UNICEF Greece θα πραγματοποιήσουν μια σειρά δράσεων κατά της κακοποίησης των παιδιών και υπέρ των Δικαιωμάτων τους με τίτλο: «ΠαιΔΙΚΟ μου..Δικαίωμα», τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, τις ώρες 09:00-21:00, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.
Η εκδήλωση ως στόχο έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τόσο των Παιδιών και των Νέων, όσο και της τοπικής μας κοινωνίας για το ζήτημα της προάσπισης των Δικαιωμάτων των Παιδιών, όπως ορίζεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, εστιάζοντας στο δικαίωμα των Παιδιών, στην προστασία από κάθε μορφή Βίας, Κακοποίησης, Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και Παραμέλησης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
A’ ENOTHTA 09:00 «ΠαιΔΙΚΟ μου Δικαίωμα»
Βιωματικά εργαστήρια, παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες σχετικά με τα Δικαιώματα του παιδιού. Συμμετέχουν μαθητές της Ε’ Δημοτικού των: 4ου , 5ου, 6ου και 11ου Σχολείων Κομοτηνής,μαθητές του Ειδικού Σχολείου Κομοτηνής και μαθητές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Α ΟΜΑΔΑ:
- Τίτλος: «Ταξίδι στη χώρα των δικαιωμάτων»
Βιωματικό παιχνίδι από τους ασκούμενους στο exagono φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα την εκμάθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αναγκών με σκοπό τα παιδιά να αντιληφθούν την αξία τους και να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα αυτών.
- Διαδικτυακό παιχνίδι μνήμης με τα άρθρα της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού της UNICEF.
Β ΟΜΑΔΑ:
- Τίτλος: Βιωματικό παιχνίδι: «Το δικαίωμά ΜΟΥ- Μη το πεις, ΔΕΙΞ’ΤΟ»
Ένα παιχνίδι ρόλων που τα παιδιά αφού ενημερωθούν για τα δικαιώματα θα διαμορφώσουν ιστορίες σύμφωνα με εικόνες που θα τους δοθούν. Στη συνέχεια με παντομίμα θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν την εικόνα της και οι υπόλοιποι θα τη μαντέψουν.
Από την Παρασκευή Λυγκόζη, Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής.
Γ ΟΜΑΔΑ:
- «Σωπαίνω, Ψιθυρίζω, Μιλώ, Φωνάζω τον λόγο μου»
Από τον Πάνο Χριστοδούλου, Γενικό Διευθυντή Δικτύου για τα Δικαιώματα του παιδιού.
Δ ΟΜΑΔΑ:
“U-Report Greece”, Unicef Greece και το Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού
Τι ξέρεις για τα δικαιώματα σου; τι προτείνεις για την προστασία τους;
Συμμετέχουν μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Από τον Πάνο Χριστοδούλου, Γενικό Διευθυντή Δικτύου για τα Δικαιώματα του παιδιού.
- Μαθητές του Ομίλου Δημοσιογραφίας του 3ΟΥ ΓΕΛ αρθρογραφούν για τα δικαιώματα των παιδιών με έμφαση την προστασία τους από κάθε μορφή βίας
- Μαθητές του Μειονοτικού Γυμνάσιου – Λυκείου Κομοτηνής ζωγραφίζουν, γράφουν ποιήματα και δημιουργούν κολάζ για τα δικαιώματά τους.
- Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Έχε το νου σου στο παιδί», Από τους Εθελοντές του exagono.
- Η εθελοντική ομάδα «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Θεμάτων» του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, δημιούργησε ένα ερωτηματολόγιο έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί το πώς οι εμπειρίες, οι αντιλήψεις και οι στάσεις μας, επηρεάζουν τον τρόπο, με τον οποίο κατανοούμε την έννοια της παιδικής κακοποίησης.
Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ: 18:00 «Φάκελος: Παιδική Κακοποίηση »
Ενημέρωση-Συζήτηση: «Μορφές κακοποίησης, σημάδια αναγνώρισης, πρόληψη- παρέμβαση- αντιμετώπιση –φροντίδα-προστασία»
- Θεατρικό δρώμενο από το Εργαστήρι Θεατρικής Τέχνης & Αγωγής «Επί Σκηνής» με τίτλο: «Δικαίωμα»
Το δρώμενο αυτό είναι κραυγή και φωνάζει «Δικαίωμα»!
ΟΜΙΛΙΕΣ
- «Η σημασία των δικαιωμάτων του παιδιού και της γνώσης τους. Πώς ένα παιδί μπορεί να προστατευτεί από κακοποίηση όταν γνωρίζει τα δικαιώματά του».
Πάνος Χριστοδούλου, Γενικός Διευθυντής από Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού
- «Κακοποίηση παιδιού: Τι χρειάζεται να ξέρω»
Λένα Μαρκούλη, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ. , Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής, Παιδικά Χωριά SOS
- «Κακοποίηση-Παραμέληση Ανηλίκων: Η εμπειρία από Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Αγγελική Τσιλιγκίρη, Ψυχολόγος, PhD, Χαμόγελο του Παιδιού,
Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Αν. Μακεδονίας & Θράκης
- Παρουσίαση του Έργου της Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων Δήμου Κομοτηνής.
Βάσω Παπατάτσιου, Κοινωνική Λειτουργός
- Ελληνική Αστυνομία «Η συμβολή της Ελληνική Αστυνομίας στον Αγώνα ενάντια στην παιδική κακοποίηση»
Αναστάσιος Τσιπλάκης, Αστυνόμος Α’ προϊστάμενος ομάδας δημόσιας Ασφάλειας, Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής
- Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των Παιδιών τους
Θέμα παρέμβασης: Το παιδί ως μάρτυρας και θύμα της ενδοοικογενειακής βίας. Παρουσίαση της λειτουργίας του Ξενώνα.
Κυριακή Ανδρούτσου, Κοινωνική Λειτουργός
Παρουσίαση Συλλόγου και ενηλίκων με ΔΑΔ, Αυτισμό και Asperger Κομοτηνής (ΔΑΔΑΑ) και προβολή video που αφορά στο bullying που υφίστανται τα παιδιά με αυτισμό.
Δημήτριος Αναστασόπουλος, «Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ».
- «Τα βιβλία ως σύμμαχος για να μιλήσουμε σε παιδιά και εφήβους για τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση».
Αθανασία Καρανίκα, υπεύθυνη Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής.
Οι δράσεις υλοποιούνται με τη συνεργασία και την υποστήριξη των εθελοντών και των ασκούμενων φοιτητών, του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ, του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής. |