ΚορυφαίαΕλλάδαΚοινωνία

Ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ για την κατάργηση της ειδικής κατηγορίας για την μειονότητα της Θράκης από την προκήρυξη για την σχολή αξιωματικών της πυροσβεστικής ακαδημίας

Το 2016 ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ είχε απευθύνει ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτημα :

Σκέφτεται η κυβέρνηση να επεκτείνει το μέτρο της θετικής διάκρισης της ποσόστωσης του πέντε τοις χιλίοις για τη πρόσληψη των πολιτών της Μειονότητας της Θράκης, πέρα από τους πανελλαδικους διαγωνισμους που προκηρύσσονται από το ΑΣΕΠ  και σε εκείνους που εμπλέκεται το ΑΣΕΠ με κάθε τρόπο, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των διαγωνισμών για την πρόσληψη των πυροσβεστών, όπου μέχρι πρόσφατα υπήρχε άρνηση ικανοποίησης σχετικού αιτήματος μελών της Μειονότητας και αν όχι, για ποιους συγκεκριμένους λόγους επιμένει σε αυτήν την ανεξήγητη στάση; 

Στην συνέχεια εκδόθηκε το Π.Δ. 44/2016 με το οποίο προβλέφθηκε ειδική κατηγορία για έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης για την εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Πυροσβεστών και φοιτητών στην Σχολή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.  

Με το Π.Δ. 17/2022 καταργήθηκε η ειδική κατηγορία που αφορούσε στους πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Σε συνέχεια αυτής της εξέλιξης στην προκήρυξη του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής για την εισαγωγή φοιτητών στην Σχολή Αξιωματικών & σπουδαστών στην Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το σύστημα των εξετάσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 η οποία εκδόθηκε στις 16/3/2022, δεν προβλέφθηκε σχετική μοριοδότηση για τους πολίτες της μειονότητας της Θράκης.

Για τους λόγους αυτούς κατατέθηκε ερώτηση από την τομεάρχη Κλιματικής Αλλαγής του Κινήματος Αλλαγής Τόνια Αντωνίου την οποία συνυπογράφει ο Ιλχάν Αχμέτ μαζί με τους συναδέλφους του που εκλέγονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με ερώτημα γιατί η κυβέρνηση προέβη σε αυτή την ενέργεια και αν σκοπεύει να την ανακαλέσει.

Προς: Τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη

Θέμα: Θα ανακληθεί η κατάργηση της ειδικής κατηγορίας για Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης από την προκήρυξη για τη σχολή αξιωματικών της πυροσβεστικής ακαδημίας με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων;

Με το Π.Δ.17/2022 (Α΄ 53) που κατάργησε το Π.Δ. 44/2016 (Α΄ 68) καθορίστηκε εκ νέου το πλαίσιο για τα προσόντα, τις προϋποθέσεις, τα κωλύματα κατάταξης, τις κατηγορίες υποψηφίων και τη διαδικασία για την εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Πυροσβεστών και φοιτητών στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το σύστημα των εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μία από τις αλλαγές που επέφερε το νέο πλαίσιο είναι ότι καταργήθηκε η ειδική κατηγορία που αφορούσε σε Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, καθώς και η σχετική ποσόστωση 2% για όσους πληρούν τα κριτήρια και περάσουν από τις προκαταρκτικές εξετάσεις στα αθλήματα.

Σε συνέχεια αυτού, στην προκήρυξη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος (ΑΔΑ:ΡΒΔΦ46ΠΝΙΘ6ΞΡ), η οποία αναφέρεται στο διαγωνισμό για την εισαγωγή φοιτητών στη Σχολή Αξιωματικών & σπουδαστών στη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το σύστημα των εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, η οποία εκδόθηκε στις 16/03/2022, δεν προβλέφθηκε η σχετική μοριοδότηση για Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη προκήρυξη (ΑΔΑ: Ω1ΣΠ46ΜΤΛΒ-422) για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 οι θέσεις για αυτήν την ειδική κατηγορία ήταν μόλις 3 από τις 170 συνολικές θέσεις με πανελλαδικές εξετάσεις. Σημειώνεται επίσης ότι οι ειδικές προβλέψεις για μοριοδότηση σε πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, στο επίπεδο των πανελλήνιων εξετάσεων και κατ’ επέκταση στο Πυροσβεστικό Σώμα, προήλθαν στην πράξη από επέκταση του αντίστοιχου πλαισίου που προβλέφθηκε και για διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και ισχύει από το 2008.

Κατόπιν αυτών, Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Γιατί προέβη στην κατάργηση αυτή της ειδικής κατηγορίας με το π.δ.17/2022 (Ά 53) για Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης;

2. Σκοπεύει να διορθώσει άμεσα με σχετική νομοθετική διάταξη τόσο το νέο πλαίσιο που θέτει το π.δ.17/2022 όσο και την εκδοθείσα προκήρυξη προσαρμόζοντας τα στο πνεύμα των αντίστοιχων πλαισίων του ΑΣΕΠ αλλά και των πανελληνίων εξετάσεων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τόνια Αντωνίου

Ιλχάν Αχμέτ

Χαρά Κεφαλίδου

Μπουρχάν Μπαράν

Back to top button