Αγροτικά νέαΚορυφαία

Να ξεκαθαρίσει άμεσα η κυβέρνηση το θέμα του αγροτικού ΕΦΚΑ

Σοβαρή αναστάτωση έχει δημιουργήσει στον αγροτικό κόσμο η ερμηνεία των δηλώσεων του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στην κρατική τηλεόραση σύμφωνα με τις οποίες επίκειται κοινή κατώτατη βαθμίδα ασφαλιστικών εισφορών επαγγελματιών και αγροτών μετά από την απόρριψη του νόμου Κατρούγκαλου από το ΣτΕ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός θα επανέλθουν οι παλιές ασφαλιστικές κατηγορίες που ίσχυαν πριν μόνο που ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει το δικαίωμα να επιλέγει την ασφαλιστική κλάση που επιθυμεί γνωρίζοντας και την αντιστοίχιση στην σύνταξη.

Αυτή είναι βασική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν που όπως θυμούνται όλοι οι αλλαγές των κλιμακίων ,ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης του εργαζόμενου ήταν υποχρεωτική.

Η κατώτατη μηνιαία εισφορά λοιπόν προσδιορίστηκε στα 220 ευρώ το μήνα για τους επαγγελματίες και εδώ βρίσκεται το σημείο της; Ανησυχίας αφού είναι γνωστό ότι οι εισφορές αυτές ,επαγγελματιών και αγροτών θα εξισωθούν.

Αν τελικά αυτό ισχύσει τότε ο αγρότης που θα επιλέξει την κατώτατη εισφορά θα πρέπει να πληρώνει ετησίως 2640 ευρώ ποσό αυξημένο κατά 1200 ευρώ σε σχέση με τα 1368 που πληρώνει σήμερα !Αν μιλήσουμε και για ζευγάρι ασφαλισμένων τότε πάμε στα 5000 και πλέον ευρώ ετησίως !

Και ενώ το θέμα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση που να διαψεύδει τις φήμες αυτές αφήνοντάς έτσι να δημιουργούν ανησυχία στον κόσμο που άλλα περίμενε και άλλα βλέπει.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι κατά την διάρκεια των πρόσφατων σφοδρών αγροτικών κινητοποιήσεων οι αγρότες είχαν θέσει το ασφαλιστικό ,που συνδέθηκε με το εισόδημα στην προμετωπίδα του αγώνα τους ενώ δικαιώθηκαν με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας .

Το θέμα έσπευσε να εκμεταλλευτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σε ανακοίνωση τιου Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής αναφέρει μεταξύ άλλων : «Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση στην δημόσια τηλεόραση, το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση οδηγεί σε διπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών. Συγκεκριμένα, αύξηση της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς στα 220 € τον μήνα από 114 € που είναι σήμερα, ενώ προεκλογικά η ΝΔ και ο ίδιος υποσχόταν γενναίες  μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή, ένα ζευγάρι αγροτών θα κληθεί να καταβάλει 5.280 € το έτος, έναντι των 2.736 € που καταβάλει σήμερα.

Από τέτοιες αυξήσεις, για την πλειοψηφία  των μικρών και μεσαίων αγροτών η συνέχιση της αγροτικής τους δραστηριότητας θα γίνει  πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Η διαφαινόμενη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η εξόντωση των μικρών και αγροτών προς όφελος των λίγων και εκλεκτών.

Παρά τις συνεχείς διακηρύξεις της κυβέρνησης για μείωση του κόστους παραγωγής και στήριξης των αγροτών, μέχρι σήμερα έχουμε αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ με συνέπεια την αύξηση των ασφαλίστρων, καμία στήριξη μέσω de minimis εκείνων των αγροτών που πλήττονται από διάφορα αίτια, κάτι που συνεχώς έπραττε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα σαν επιστέγασμα τον πιθανό διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Άραγε ο λαλίστατος επί παντός επιστητού Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδης, έχει να δηλώσει κάτι επί του θέματος στους έλληνες αγρότες;  Ή θα κρυφτεί πίσω από την δικαιολογία ότι είναι αρμοδιότητα άλλου Υπουργού; »

Διαψεύδουν όχι όμως επισήμως από την Κυβέρνηση

Το θέμα φαίνεται ότι έχουν πιάσει βουλευτές της ΝΔ που ακούνε τους αγρότες και πιέζουν ώστε να μην υπάρξει μία τέτοια καταστροφική για την ύπαιθρο εξέλιξη. Ακούγεται ότι λαμβάνουν διαβεβαιώσεις πως οι αγρότες θα συνεχίζουν να έχουν «ειδικό καθεστώς» και πως η κατώτερη εισφορά δεν θα είναι 220 ευρώ το μήνα αλλά πολύ μικρότερη ίσως και στο ύψος της σημερινής. Το Υπουργείο οφείλει να ξεκαθαρίσει το θέμα άμεσα πριν τα τρακτέρ του κάμπου πάρουν μπρος…

Back to top button