Αγροτικά νέαΚορυφαίαΟικονομίαΡεπορτάζΡΟΗ ΝEWS WEB TV

Το Θρακιώτικο βαμβάκι παίρνει τη θέση του δυναμικά στην παγκόσμια αγορά(webtv φωτογραφίες)

Μία εικόνα για αυτό που επί χρόνια αναφέρονταν ως “υπεραξία” στο βαμβάκι της Θράκης το οποίο παράγεται και επεξεργάζεται τα τελευταία χρόνια κάτω από συγκριμένες ,αυστηρές ,ποιοτικές προδιαγραφές έλαβαν άνθρωποι από το χώρο της επιχειρηματικότητας των ρούχων ,της μόδας και της αγροτικής παραγωγής οι οποίοι βρέθηκαν στη Ροδόπη .

Εκεί έγινε η παρουσίαση του πρωτοποριακής τεχνολογίας “Bolck chain” που υλοποιείται ουσιαστικά από την εταιρεία BASF στα πλαίσια του γνωστού προγράμματος Certified Sustainable FiberMax® (CSF) το οποίο αφορά τις γνωστές ποικιλίες στους αγρότες βαμβακοπαραγωγούς Fibermax.

Τι είναι η τεχνολογία “blockchain” και τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή ;

Η BASF Agricultural Solutions ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα «Seed 2 Sew» (Από το σπόρο στο ρούχο), με σκοπό τη δημιουργία μιας πλατφόρμας blockchain, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μίας από τις πιο περίπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού. Ο κόσμος της μόδας μπορεί πλέον να εξασφαλίσει τα στοιχεία που χρειάζεται για την προέλευση του βαμβακιού που επιλέγει.

Η ιχνηλασιμότητα εντός της αλυσίδας αξίας του βαμβακιού συνήθως περιοριζόταν στα στάδια από την εκκόκκιση εώς το τελικό ύφασμα. Οι παραγωγοί λόγω έλλειψης εφαρμογών, υποδομών και τεχνολογίας δεν συμμετείχαν στην καταγραφή και πιστοποίηση των εισροών τους, γεγονός που δημιουργούσε κενό στην πληροφόρηση στη βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας.

Για να καλυφθεί αυτό το κενό, η BASF Agricultural Solutions, στα πλαίσια του προγράμματος Certified Sustainable FiberMax® (CSF) συνεργαστήκε με 5 παραγωγούς και με σημαντικούς παράγοντες της αλυσίδας αξίας του βαμβακιού στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής βαμβακιού στην Ευρώπη. Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι ένα σύστημα προμήθειας βιώσιμου βαμβακιού στη βιομηχανία της μόδας, το οποίο ακολουθεί το ταξίδι ενός βαμβακερού ενδύματος, από το σπόρο της BASF μέχρι το λιανικό εμπόριο. Όλοι οι συνεργάτες βρίσκονται σε ακτίνα 250 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που επιτρέπει επιπλέον τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά την κατασκευή βαμβακερών ενδυμάτων.

Μαζί με τη Bext 360, εταιρεία παροχής του κατάλληλου λογισμικού για την καταγραφή της βιωσιμότητας σε αλυσίδες εφοδιασμού, η BASF έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα blockchain, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Hyperledger, για να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στα πληροφοριακά συστήματα και χαμηλότερη χρήση ενέργειας κατά 99,95% σε σύγκριση με τα προηγούμενα δίκτυα blockchain. Η ιχνηλασιμότητα και η διαφάνεια βρίσκονται πλέον στα χέρια του τελικού καταναλωτή, ο οποίος με την χρήση ψηφιοποιημένης τεχνολογίας παρακολουθεί κάθε βήμα κατά μήκος της αλυσίδας αξίας. «Είμαστε υπερήφανοι που προωθούμε τη μακροχρόνια δέσμευσή μας για βιωσιμότητα και ψηφιακή πρόοδο αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας blockchain», δήλωσε ο Gustavo Palerosi Carneiro, Αντιπρόεδρος Agricultural Solutions EMEA & CIS της BASF Agricultural Solutions. «Η προσφορά τέτοιων ψηφιακών εργαλείων στους παραγωγούς είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των δεσμεύσεών μας για βιωσιμότητα».


Η πρωτοβουλία Seed 2 Sew βασίζεται στο κοινό όραμα και στην εμπιστοσύνη πολλών εταίρων. Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια συνεργάζονται με τη BASF από το 2015, καθιερώνοντας το πρόγραμμα παραγωγής βαμβακιού με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές Certified Sustainable FiberMax® (CSF), το οποίο αποτελεί τη βάση του έργου, χρησιμοποιώντας σπόρους FiberMax® από τη BASF, και διασφαλίζοντας το σύστημα πριμοδότησης στους παραγωγούς του CSF. «Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση τρίτης γενιάς και η βιωσιμότητα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την επιχείρησή μας. Είναι σημαντικό να δημιούργουμε μια αμοιβαία κερδοφόρα συνθήκη για όλους τους εταίρους μας στην αλυσίδα αξίας. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί μια οικονομική πριμοδότηση στους παραγωγούς του προγράμματος CSF, με σκοπό την παραγωγή ποιοτικού βαμβακιού και ακολουθώντας το πρωτόκολο βιωσιμότητας του CSF κατά γράμμα», Εμμανουέλα Κουρούδη, Αντιπρόεδρος στα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια».

Η “αλυσίδα αξίας”

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή μας καταλυτικός κρίκος στην λεγόμενη αυτή “αλυσίδα αξίας” διαδραματίζουν τα Θρακικά Εκκοκιστήρια ΑΕ. Σε αυτά εκκοκκίζεται το σύσπορο βαμβάκι που παραδίδουν οι παραγωγοί που το καλλιεργούν υπό αυστηρές προϋποθέσεις .

Στη συνέχεια γίνεται νήμα στα Κλωστήρια Θράκης, στην Κομοτηνή και ακολούθως μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη για να γίνει ύφασμα και τελικά ρούχο από την εταιρεία Athos Pallas. Ολόκληρη η παραγωγική διαδικασία γίνεται εντός ζώνης 250 χιλιομέτρων ώστε να μειώνεται το ανθρακικό αποτύπωμα, να είναι δηλαδή το ρούχο οικολογικότερο.

Οι προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν αρχικά στο χώρο των Κλωστηρίων Θράκης όπου το εκκοκκισμένο βαμβάκι γίνεται νήμα και στη συνέχεια ύφασμα στο πλεκτήριο της εταιρείας .Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια με θρακιώτικο βαμβάκι και συνέχεια νήμα στο κλωστήριο παράγονται ρούχα για την γνωστή πολυεθνική εταιρεία Benneton .

Κορύφωση της παρουσίασης ήταν η επίδειξη μόδας διεθνών προδιαγραφών των ρούχων που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από το Θρακιώτικο βαμβάκι σε μία βαμβακοφυτεία που συμμετείχε στο πρόγραμμα στο Καλαμόκαστρο της Ροδόπης .

Στη νέα σεζόν που έχει ξεκινήσει ήδη στο βαμβάκι κι έως την ερχόμενη άνοιξη υπολογίζεται να παραχθούν με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές πάνω από πέντε χιλιάδες μπάλες βαμβάκι που μπορούν να γίνουν περισσότερα από έξι εκατομμύρια μπλουζάκια ή άλλα ρούχα, με βάση τις ανάγκες της αγοράς– όλα με την αξιοποίηση της τεχνολογίας blockchain. 

Να σημειωθεί ότι η προβολή της επίδειξης από τη Ροή news ξεπέρασε της 10.000 προβολές μέσα σε λίγες ώρες αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια για τον έμπρακτο τρόπο προώθησης στις διεθνείς αγορές του Θρακιώτικου βαμβακιού και την συνακόλουθη υπεραξία που αυτό συνεπάγεται

Στη Ροή news μίλησαν η υπεύθυνη επικοινωνίας της BASF για τις μεγάλες καλλιέργειες Σοφία Ζιώγα,ο Δνων Σύμβουλος των Κλωστηρίων Θράκης Γιάννης Ακκάς και ο Δνων Σύμβουλος των Θρακικών Εκκοκιστήρίων Ηλίας Κουρούδης .

Ρεπορτάζ και δηλώσεις εδώ:

Από την επίδειξη μόδας διεθνών προδιαγραφών σε χωράφι με βαμβάκι στο Καλαμόκαστρο της Ροδόπης

Ρεπορτάζ ,φωτογραφίες και video Σάκης Αντωνίου

Back to top button