ΚορυφαίαΚοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης για φωτιά στο Παπίκιο:”Η Κυβέρνηση των Αρίστων για άλλη μια φορά αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη και ανεπαρκής είναι”

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις ευθύνες της στον μη έγκαιρο περιοριμό της φωτιάς στο Παπίκιο καταλογίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ της Ροδόπης :

“Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 22/10/2022 στην περιοχή του Παπικίου Όρους Ροδόπης. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή και η έλλειψη ανέμων κρατούσε την πυρκαγιά σε χαμηλή ένταση, χαρακτηρίζοντας την επιφανειακή ή έρπουσα.    Σήμερα, 13η ημέρα πυρκαγιάς, ξαναζούμε το σκηνικό της πυρκαγιάς της Δαδιάς, παρακολουθώντας το θέατρο του παραλόγου, ενώ μιας τέτοιας έντασης πυρκαγιά θα έπρεπε να έχει ήδη σβήσει. Η για πολλές ημέρες έρπουσα πυρκαγιά στο Παπίκιο αποκαλύπτει την έρπουσα ανικανότητα της Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταργήσει την δημόσια πολιτική πρόληψης πυρκαγιών, με την ακύρωση προσλήψεων δασολόγων, δασοπόνων και εργαζόμενων στην δασοπροστασία, καθώς και τα έργα πρόληψης. Το καλοκαίρι τελείωσε και οι εποχιακοί πυροσβέστες απολύθηκαν. Εδώ και κάποιες μέρες έχουν καταφτάσει στην περιοχή πυροσβέστες για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης, χωρίς όμως σχεδιασμό, χωρίς καν πρόβλεψη της διαμονής τους, ενώ τα μισθωμένα ελικόπτερα έχουν πια φύγει μετά την λήξη της μίσθωσης. Το μόνο που ακούμε, είναι υπομονή και προσευχή για την βροχή που αναμένεται τις επόμενες μέρες, ενώ ήδη «βρέχει» στάχτες και μέσα στην πόλη της Κομοτηνής.

Από χθες το απόγευμα, η αρχικά χαμηλή και ήπια φωτιά έχει περάσει τα σύνορα και εξαπλώνεται στη γειτονική Βουλγαρία, απειλώντας πια δασικές εκτάσεις πευκοδάσους.

Αυτή τη στιγμή, δεν είναι δυνατόν ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας να παρακολουθεί τις εστίες μέσω δορυφόρου στην οθόνη του..! Θα πρέπει η κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί επιτέλους και να αξιοποιήσει κάθε πόρο για τον έλεγχο της πυρκαγιάς και την κατάσβεσή της, πριν κινδυνεύσουν οι γύρω οικισμοί (Μίσχος, Μέγα Πιστό) αλλά και η ευρύτερη περιοχή.

Είναι προφανές και δεδομένο ότι στηρίζουμε την προσπάθεια της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε εθελοντικά όπου κριθεί απαραίτητο.

Η Κυβέρνηση των Αρίστων για άλλη μια φορά αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη και ανεπαρκής είναι!!!”καταλήγει.

Back to top button