ΕλλάδαΚορυφαίαΟικονομία

Στεγαστικά δάνεια έως 150.000 ευρώ σε νέους: Όλες οι προϋποθέσεις, πότε θα είναι εντελώς άτοκα

Σε 9 δράσεις ανάμεσα στις οποίες είναι η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων για αγορά πρώτης ατοικίας, η ανακαίνιση κενών κατοικιών προς διάθεση, μακροχρόνιες μισθώσεις μέσω της αξιοποίησης των ακινήτων του πρώην ΟΕΚ, ενεργειακή αναβάθμιση, αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και κατασκευή σύγχρονων φοιτητικών εστιών, επικεντρώνεται το στεγαστικό πρόγραμμα-μαμούθ ύψους 1,8 δισ. με τίτλο «Σπίτι μου» για τη στήριξη 137.000 νέων που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν φθηνή στέγη.

Eιδικότερα οι δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουν αθροιστικά προϋπολογισμό 726 εκατ. ευρώ (600 εκατ. Υπουργείο και 126 εκατ. ευρώ τραπεζικά δάνεια) και υπολογίζεται ότι θα καλύψουν περί τους 30.000 πολίτες. Θα αξιοποιηθούν πόροι από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ καθώς και κεφάλαια από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσίασαν νωρίτερα οι αρμόδιοι υπουργοί (Χατζηδάκης, Κεραμέως, Σκέρτσος, Σκρέκας, Οικονόμου) είναι:

1. Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια

-Το μέτρο αφορά στη χορήγηση στεγαστικών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο 1% (έναντι 4% που είναι ο μέσος όρος των επιτοκίων στην αγορά σήμερα) σε 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών. Τα χαμηλότοκα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας. Το πρόγραμμα θα αφορά την αγορά διαμερισμάτων έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως και το 2007.

Ενδεικτικά ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 € θα πληρώνει μηνιαία δόση 275 -285 € Και το σπίτι στη λήξη του δανείου θα μένει στην ιδιοκτησία του δανειολήπτη.

-Προϋπόθεση για τη λήψη των χαμηλότοκων δανείων θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με τα πρόσφατα διευρυμένα κριτήρια. Άρα οι δυνητικά ωφελούμενοι είναι ένα μεγάλο τμήμα των φορολογουμένων.

-Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. € (375 εκ € από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ και 125 εκ € από τις τράπεζες). Στην περίπτωση εξάντλησης των πόρων προβλέπεται ο διπλασιασμός του ποσού των χορηγούμενων δανείων.

-Προκειμένου να στηριχθούν ακόμα περισσότερο οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, προβλέπεται ότι τα στεγαστικά δάνεια θα χορηγούνται άτοκα:

α) όταν ο αιτών είναι νέο ζευγάρι (25-39) ετών με τρία και πλέον παιδιά κατά την ημερομηνία υποβολής της ή
β) όταν ο αιτών είναι νέος ή νέο ζευγάρι, το οποίο κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου (π.χ. 30 έτη) αποκτήσει τρία παιδιά,

-Η υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται να ξεκινήσει από το α’ τρίμηνο του 2023.

2. Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ»

-Το πρόγραμμα προβλέπει τη μίσθωση – σε πρώτη φάση – άνω των 1.000 κενών ιδιωτικών κατοικιών του προγράμματος ΕΣΤΙΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και νέα ζευγάρια. Τα σπίτια αυτά που ήταν παραχωρημένα σε ιδιώτες και νοικιάζονταν σε μετανάστες θα είναι διαθέσιμες μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

-Το Υπουργείο Εργασίας θα προσφέρει για ακόμα τρία έτη στους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, το ίδιο χαμηλό ποσό ενοικίου που λάμβαναν από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ. Οι ιδιοκτήτες που θα προσφέρουν τα σπίτια τους θα έχουν εγγυημένο ενοίκιο που θα καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ.

-Ωφελούμενοι είναι 2.500 νέοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Προτεραιότητα θα δοθεί στους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

-Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 21,5 εκατ. ευρώ.

-Χρονοδιάγραμμα: Έως το Δεκέμβριο θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για καταβολή των μισθωμάτων που λάμβαναν, για επιπλέον 3 έτη, Θα ακολουθήσει (έως το Φεβρουάριο του 2023) η δημοσίευση της πρόσκλησης συμμετοχής προς τους ωφελούμενους και από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η στέγαση των δικαιούχων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής των διαμερισμάτων, όπου χρειάζεται,

3. Ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση υφιστάμενων κενών ιδιωτικών κατοικιών

-Το πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση μαζικής ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους, για την άμεση διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες σε νέους και νέα ζευγάρια με κοινωνικά κριτήρια. Το μέτρο θα ωφελήσει τόσο τους νέους που θα στεγαστούν σε αυτές, όσο και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων οι οποίοι θα εξασφαλίσουν εγγυημένο εισόδημα και αναβάθμιση των ακινήτων τους. Από τη δράση αναμένεται να ωφεληθούν 10.000 νέοι και νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών.

-Επιδίωξη είναι να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ (και έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης των πόρων που αντιστοιχούν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. ΄

-Χρονοδιάγραμμα: Ως το τέλος του έτους θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες για παραχώρηση των ακινήτων τους και θα ακολουθήσουν το 2023 η επιλογή και ανακαίνιση κατοικιών καθώς και η επιλογή των δικαιούχων.

4. Πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες

-Ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στον Δήμο Αθηναίων και 30 στο Δήμο Θεσσαλονίκης) όπου θα στεγαστούν τουλάχιστον 200 νέοι και νέα ζευγάρια έως 39 ετών, με κριτήρια κοινωνικού χαρακτήρα που θα καθοριστούν έως το τέλος του έτους.

-Η δράση έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους.

-Η αξιολόγηση και επιλογή των κατοικιών θα ολοκληρωθεί το 2023, η ανακαίνιση των σπιτιών και η επιλογή των ωφελουμένων προγραμματίζεται το 2024.

5. Κοινωνική αντιπαροχή (1): Αξιοποίηση ακινήτων της ΔΥΠΑ για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο

-Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο.

-Στόχος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.

-Το κόστος για το Δημόσιο είναι μηδενικό, καθώς η ΔΥΠΑ παραχωρεί τα οικόπεδα της μέσω διαγωνισμού σε τεχνικές εταιρείες που θα κατασκευάσουν τα ακίνητα. Το 50% των διαμερισμάτων που θα κατασκευαστούν μέσα από αυτή τη σύμπραξη Δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, τα κρατά ο ιδιώτης για εμπορική εκμετάλλευση. Το άλλο 50% αξιοποιείται προς όφελος των νέων με επίβλεψη της ΔΥΠΑ και με πολύ χαμηλά ενοίκια.

– Αντί να μένει ανεκμετάλλευτη η ακίνητη περιουσία της ΔΥΠΑ, εφαρμόζεται η ιδέα της κοινωνικής αντιπαροχής , που εφαρμόζεται επιτυχία σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Ισπανία.

-Η επιλογή των οικοπέδων θα ξεκινήσει φέτος ενώ ο διαγωνισμός για την επιλογή των αναδόχων προγραμματίζεται για τα μέσα του 2023. Θα ακολουθήσει η ανέγερση των κατοικιών, η πρόσκληση και η επιλογή των ωφελούμενων.

6. Κοινωνική αντιπαροχή (2): Αξιοποίηση ακινήτων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

-Αξιοποίηση ακινήτων που ανήκαν στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και σήμερα είναι ανενεργά.

-Η δράση αφορά στην ανακαίνιση 40 ακινήτων και τη διάθεσή τους ως κοινωνικές κατοικίες σε νεαρά ζευγάρια και νέους έως 39 ετών, εφαρμόζοντας ως μοντέλο διάθεσης είτε το ενοίκιο (που θα είναι χαμηλό έως μηδενικό), είτε το μοντέλο rent to own.

– Ο προϋπολογισμός είναι 1.750.000 ευρώ και καλύπτεται από πόρους της ΔΥΠΑ. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έναρξη διάθεσης των κατοικιών στο 4ο τρίμηνο του 2023 αφού ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των ακινήτων και η επιλογή των ωφελούμενων.

-Η δράση μπορεί να επεκταθεί σε επιπλέον διαθέσιμα ακίνητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατόπιν σχετικής χαρτογράφησης και προσδιορισμού της κατάστασης του κάθε ακινήτου.

7. Φοιτητικό-στεγαστικό επίδομα

Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ σε φοιτητές που συγκατοικούν σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ. Το φοιτητικό επίδομα που θα καταβληθεί και στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ θα ισχύσει αναδρομικά . Το επόμενο διάστημα θα δοθεί το επίδομα για τη χρονιά 2021- 2022 , προϋπολογισμού 75 εκ ευρώ που θα δοθεί . Διευρυμένα θα είναι τα εισοδηματικά κριτήριά για τα ακριτικά Πανεπιστήμια.

Πανεπιστήμια Θράκης – Αιγαίου με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια 540 εκ ευρώ

8. Το πρόγραμμα εξοικονομώ – ανακαινίζω προϋπολογισμού 350 εκ ευρώ ευρώ θα συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας ( κλιματισμός , κουφώματα) προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση. Οι παραβάσεις – ανακαινίσεις αξίας 25.000 ευρώ θα επιδοτηθούν με 50% έως 90%. Επιπλέον για ανακαίνιση κόστους 10.000 ευρώ με επιδότηση 30% μπορεί να ανακαινισθεί μπάνιο καζίνα και να αγορασθούν νέες ηλεκτρικές συσκευές ώστε να κατοικηθούν από νέους 18-39 ετών παλαιά διαμερίσματα.

Με το πρόγραμμα ανακαινίζω -ε νοικιάζω για κενά σπίτια μπορεί να δοθεί χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ με επιδότηση 40% για την ανακαίνιση κατοικίας έως 100 τετραγωνικών.

9. Αυξάνεται σε 500.000 ευρώ από 250.000 το όριο της ελάχιστης επένδυσης στη χώρα μας για την εξασφάλιση της golden visa . Η αύξηση κρίθηκε αναγκαία καθώς διαπιστώθηκε ότι τα ακίνητα που αγόραζαν οι αλλοδαποί, μικρά και μεσαία σε φθηνότερες περιοχές θα μπορούσαν να διατεθούν μέσω των στεγαστικών προγραμμάτων σε νέους.

protothema

Back to top button