Αγροτικά νέα

Η πρόθεση ενίσχυσης των καπνών Virginia και όχι του μπασμά με deminimis εξόργισε το βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ-“Όχι στον πολιτικό τζόγο με τους καπνοπαραγωγούς ” λεει καλώντας σε δράση

Η πρόθεση ενίσχυσης των καπνών Virginia και όχι του μπασμά με deminimis από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξόργισε το βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ-“Όχι στον πολιτικό τζόγο με τους καπνοπαραγωγούς ” λεει καλώντας σε δράση. Ο ίδιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Από τη συνάντηση με την Κοινοποπραξία Καπνοπαραγωγών

“Το 2018, ο ένας πνεύμονας της αγροτικής παραγωγής του νομού μας που είναι ο καπνός, υπέστη μια τεράστια ζημιά από την νεκρωτική ίωση που απομείωσε το 80% της παραγωγής και στοίχισε σε απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων από το εισόδημα των καπνοπαραγωγών και από την τοπική οικονομία.

Ξεκίνησε, έκτοτε, ένας δυναμικός αγώνας για την αποκατάσταση των ζημιών αυτών με εύλογες και δίκαιες αποζημιώσεις που θα οδηγούσαν στην ανόρθωση του εισοδήματος 30.000 περίπου ανθρώπων που ζουν αποκλειστικά και μόνο από τον καπνό στην περιοχή μας.

Προσωπικά υπέβαλα στην Βουλή και προς την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην σημερινή της Ν.Δ. αλλεπάλληλες ερωτήσεις και επερωτήσεις για αποζημιώσεις μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, δηλαδή με την γνωστή διαδικασία των ΠΣΕΑ, όπως το δικαιούνται οι καπνοπαραγωγοί μας και είναι απολύτως συμβατό με τους κανονισμούς σε σχέση με την ζημιά που υπέστησαν.

Μαρτυρείται αυτό το γεγονός άλλωστε και από τα σχετικά επίσημα υπηρεσιακά έγγραφα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έχω στην διάθεσή μου και κατέθεσα σε διαδοχικές μου ομιλίες και παρεμβάσεις στα πρακτικά της Εθνικής μας Αντιπροσωπείας.

Όμως, παρόλα αυτά, για έναν λόγο ακατανόητο για τα δεδομένα και το μέγεθος της ζημίας, εισπράξαμε άρνηση, υπεκφυγές και κοροϊδίες με κορυφαία εξ αυτών την άφαντη επιστημονική επιτροπή την οποία υποτίθεται ότι θα συνέστεινε ο κ. Βορίδης για να εκδώσει πόρισμα σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων αυτών. Επιτροπή , η οποία ουδέποτε συνεστήθη μεγαλώνοντας το αίσθημα αδικίας, απογοήτευσης και θυμού των καπνοκαλλιεργητών μας. 

Ο κορωνοϊός, οι φετινές χαμηλές τιμές, η έλλειψη ενισχύσεων όλο αυτό το χρονικό διάστημα επέτειναν το πρόβλημα και δημιούργησαν καταστάσεις οικονομικής ασφυξίας.

Τα χωριά μας ερημώνουν και οι κάτοικοί τους καταφεύγουν στην μετανάστευση μπροστά στο φάσμα της πείνας και της ολοσχερούς οικονομικής τους καταστροφής.

Μπροστά σε αυτή την δραματική πραγματικότητα δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια και μικροκομματικοί υπολογισμοί για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

Χρειάζεται δράση, σχέδιο, συντονισμός και κινητοποίηση του συνόλου των κοινωνικών δυνάμεων και των θεσμικών μας εκπροσώπων για να απαιτήσουμε μία δίκαιη λύση άμεσα!

Να το ακούσουμε καλά όλοι και να το καταλάβουμε βαθιά. Η αποκατάσταση της αδικίας που έγινε στους καπνοπαραγωγούς της Θράκης και της Ροδόπης ειδικότερα, δεν αφορά ένα κόμμα και έναν βουλευτή. Πολύ περισσότερο, δεν είναι πολιτικός τζόγος για την πρόσκαιρη αποκόμιση εντυπώσεων με τους καπνοπαραγωγούς μας σε απόγνωση και στην γωνία.

Μόνο ενωμένοι θα είμαστε δυνατοί για να πετύχουμε!”       

Ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση με αριθμό   579/19-3-2021 με την οποία καλείται ο υπουργός Ανάπτυξης να έρθει στην Βουλή και να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

Α) Προτίθεστε να εντάξετε και την ποικιλία του μπασμά στην ενίσχυση de minimis που έχετε αιτηθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών για την αντίστοιχη ποικιλία των Βιρτζίνια; Γιατί εξαιρούνται μόνιμα και συστηματικά τα καπνά ανατολικού τύπου ποικιλίας μπασμά που καλλιεργούνται στη Θράκη από τις ενισχύσεις του υπουργείου σας σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με άλλα ομοειδή προϊόντα;

B)Προτίθεστε να συστήσετε εσείς την ειδική επιστημονική επιτροπή που δεσμεύτηκε να πράξει ο προκάτοχός σας για τις καθολικές ζημιές στα καπνά της Θράκης που προκλήθηκαν από την νεκρωτική ίωση του 2018, προκειμένου να διακριβωθεί με το πόρισμά της κατά πόσον θα μπορούσαν να αναιρεθούν οι αιτιάσεις της κεντρικής συντονιστικής επιτροπής του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορέσουν στην συνέχεια να ενταχθούν στις ΚΟΕ;

Back to top button