ΑυτοδιοίκησηΚορυφαία

Nέα εικόνα θα αποκτήσει η δημοτική αγορά Κομοτηνής

Εντάχθηκε το έργο αναβάθμισης κι εκσυγχρονισμού της Δημοτικής Αγοράς Κομοτηνής

Η ετοιμότητα και η διεκδικητικότητα της Δημοτικής Αρχής έφεραν για άλλη μια φορά θετικό αποτέλεσμα για την Κομοτηνή

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την Κομοτηνή εντάχθηκε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, χάρη στην πολιτική στόχευση, την έγκαιρη και έγκυρη προετοιμασία, αλλά και την αποφασιστική διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής. Η πράξη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ». Ένα έργο, που αποτελούσε στόχο της Δημοτικής Αρχής από την έναρξη της θητείας της, καθώς ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς βρίσκεται στον πυρήνα του ιστορικού κέντρου, αλλά και στην καρδιά της εμπορικής ζωής της πόλης.

Την ένταξη της πράξης συζήτησαν σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ι. Γκαράνης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού, Δημήτρης Καρασταύρου με τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ, Χαράλαμπο Συρόπουλο, αναφερόμενοι στα επόμενα βήματα.

Παρεμβάσεις

 Το έργο θα επιλύσει τα σημαντικά  τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτίριο. Σε τεχνικό επίπεδο με τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών με την τοποθέτηση σύγχρονων υλικών, την ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου (θερμομόνωση, κεντρικό σύστημα ψύξης θέρμανσης). Σε λειτουργικό επίπεδο αναδιαμορφώνονται οι εσωτερικοί χώροι φιλοξενίας των καταστημάτων, αναβαθμίζονται τα εξωτερικά μαγαζιά της νότιας πλευράς, ομαδοποιούνται οι χρήσεις, δημιουργούνται διαδρομές για τους επισκέπτες με χώρους ξεκούρασης και αναμονής, αναβαθμίζονται οι είσοδοι-έξοδοι της Αγοράς, αξιοποιούνται τα αίθρια και με τη δημιουργία πυρήνα εστίασης και τη λειτουργική ενοποίησή τους με τη δημιουργία παράλληλης διαδρομής σε σχέση με τον κεντρικό διάδρομο της αγοράς. Τέλος, αξιοποιείται ο μεγάλος χώρος της νότιας εισόδου του κτιρίου δημιουργώντας μια εσωτερική «πλατεία» σε επαφή με τον κεντρικό πυρήνα της εστίασης που διασταυρώνεται με τον κεντρικό διάδρομο της Αγοράς.

 Η παρέμβαση αξιοποιεί το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, προσαρμόζοντάς το στις σύγχρονες ανάγκες και συμβάλει θετικά τόσο στην εμπορική ζωή της πόλης όσο και στην τουριστική της ανάδειξη και προβολή.

Η παρούσα κατάσταση

Η Δημοτική Αγορά Κομοτηνής στεγάζει πλήθος επιχειρήσεων που συνδέονται κύρια με τον διατροφικό τομέα. Το κτίριο ανεγέρθηκε και παραδόθηκε σε λειτουργία στα μέσα της δεκαετίας του ’60  και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα. Αναπτύσσεται κυρίως σε ισόγειο καταλαμβάνοντας επιφάνεια 3.500 τ.μ. περίπου, με έναν μικρό όροφο γραφείων 200 τ.μ., και περιλαμβάνει καταστήματα σε γραμμική διάταξη κατά μήκος πέντε εσωτερικών διαδρόμων που οδηγούν σε εννιά εισόδους. Περιλαμβάνει επιπλέον τέσσερα αίθρια για φωτισμό και αερισμό, που συνορεύουν με τους διαδρόμους.

Για την αναμορφωμένη Δημοτική Αγορά Κομοτηνής ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης δήλωσε τα εξής: «Ευχαριστώ θερμά τους συνεργάτες μου και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής καθώς επίσης και τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ένταξη του έργου ανακαίνισης της Δημοτικής Αγοράς. Πίστεψαν από την αρχή στη χρησιμότητα του έργου και έδειξαν αληθινό ενδιαφέρον για την υλοποίησή του. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς που γνωρίζουν τις φθορές του χρόνου των εξηντάχρονων υποδομών και αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ανακαίνισής της. Μαζί προχωράμε σε μια παρέμβαση που θ’ αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία της εμπορικής άποψης της Κομοτηνής η οποία συνδέεται στενά με την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης».

Back to top button