ΚορυφαίαΠολιτισμός

Mε μουσική θα ολοκληρωθεί το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και το Santa Run στην Κομοτηνή το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου

Οι BAiLDSA θα είναι το συγκρότημα που θα διασκεδάσει τους Κομοτηναίους, με το τέλος του φιλανθρωπικού Santa Run που θα γίνει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, στην πόλη.

 Αμέσως μετά τον αγώνα δρόμου που θα ξεκινήσει από το Πάρκο της Αγίας Παρασκευής στις 6 μ.μ. και θα καταλήξει στην πλατεία Ειρήνης και το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου της πόλης από το δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη, γύρω στις 7 μ.μ., , οι BAiLDSA αναλαμβάνουν να συνεχίσουν αυτή τη γιορτή που οργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής με τη φιλανθρωπική δράση “Ο Αη Βασίλης άργησε μία μέρα”.

Λίγα λόγια για το συγκρότημα

Το να είσαι «εναλλακτικός» είναι πολλά περισσότερα από έναν χαρακτηρισµό µουσικής ταυτότητας. H µατιά των BAiLDSA στη σύνθεση και τη στιχουργική δηµιουργεί ένα εκρηκτικό µείγµα post punk και indie rock, µπλεγµένο µε παραδοσιακά στοιχεία της ανατολικής µεσογείου και µπολιασµένο παράλληλα µε στοιχεία dub και reggae. Αυτό το µουσικό µωσαϊκό σε συνδυασµό µε την έντονη και βαθιά κοινωνικοπολιτική τους οπτική γωνία, αντιπροσωπεύει το τι πρεσβεύουν οι BAiLDSA ως συγκρότηµα.

Με βάση την Θεσσαλονίκη, οι BAiLDSA παίζουν δυναµικό punk rock, στους δίσκους τους αλλά και στις εκρηκτικές τους συναυλίες. Από βαριά παραµορφωµένα κιθαριστικά riffs και στιβαρά µπασοτύµπανα σε εσωστρεφή και σκοτεινά ηχοτοπία, και από ανεβαστικά ska πνευστά σε µερακλίδικους σκοπούς των χάλκινων της βαλκανικής παράδοσης, οι BAiLDSA µένουν πάντα αυθεντικοί απέναντι στο εξελισσόµενο και ποικιλόµορφο σύµπαν τους.

 Αυτό που ξεχωρίζει και είναι πάντα παρόν στην τραγουδοποιΐα τους είναι µια σταθερή και ηχηρή εναντίωση σε οποιαδήποτε µορφή φασισµού, ρατσισµού, σεξισµού και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωµάτων, µια ατελείωτη µάχη κόντρα σε όλες τις µορφές πολέµου και διχασµού, και βαθιά πίστη στην ανθρωπότητα και τις ανοιχτές, ελεύθερες κοινωνίες.

Οι BAiLDSA έχουν κυκλοφορήσει 3 albums και 7 singles ως τώρα: Με το πρώτο album “United States of Balkans” (2011) συστήθηκαν στους ακροατές ανά τον κόσµο ως ένα ανεβαστικό µείγµα ska punk και reggae, µπλεγµένο µε βαλκανικές και gypsy µελωδίες. Το “U.S.B.” δέχτηκε εξαιρετικές κριτικές από κριτικούς και κοινό, και παράλληλα µε τις εκτενείς περιοδείες σε Ελλάδα και Βαλκάνια, έχτισε ένα σταθερό πυρήνα οπαδών για το συγκρότηµα.

Το δεύτερο album “zVaRna” (2014) ανέβασε τους BAiLDSA σε ένα υψηλότερο επίπεδο στη σύνθεση, αλλά και στην ηχητική ταυτότητα. Εµφανίστηκε µια πολύ ωριµότερη πλευρά του συγκροτήµατος, συνοδευόµενη από συµπαγή alternative punk ήχο. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε αναλογικά, καταφέρνοντας να αποτυπώσει την ωµή ενέργεια των ζωντανών εµφανίσεων, δηµιουργώντας ένα χαρακτηριστικό ηχητικό τείχος. Το 2016 και 2017 κυκλοφορούν τα singles “Balkan Express (Ride the train)” και “Ne Znam” αντίστοιχα, στα οποία διαγράφεται η µουσική εξέλιξη του συγκροτήµατος δίνοντας την πρώτη γέυση του επερχόµενου album.

Στον τρίτο δίσκο “WarZone” (2018) το συγκρότηµα κάνει ένα τεράστιο άλµα, διευρύνοντας το ηχητικό του σύµπαν µε στοιχεία post punk και stoner, δηµιουργώντας ένα νέο ηχοτοπίο, µοντέρνο και µοναδικό συνάµα, ακροβατώντας ανάµεσα στις ρίζες του αλλά και την ατέρµονη εσωτερική εξερεύνηση.

Το “WarZone” είναι ένα concept άλµπουµ εµπνευσµένο από τη σκοτεινή περίοδο της προσφυγικής, οικονοµικής και πολιτικής κρίσης µεταξύ των ετών 2014-2018. Ένας αντιπολεµικός ύµνος που διαδίδει το µήνυµα αλληλεγγύης σε όλο τον κόσµο.

Η Πρόεδρος

Αναστασία Λιβεριάδου

Back to top button