ΚορυφαίαΟικονομία

Mε ερωτήματα η (επαν) εξαγορά της Shelman στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Η βιομηχανία ξύλου Alpha Wood σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Δημήτρη Τακά που και αυτός δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο αποτελούν το νέο σχήμα που θα επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Shelman στη Ροδόπη.

Αν και από τη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού δεν προκύπτει το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα, τα ονόματα τα αποκάλυψε χθες ο βουλευτής του νομού Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Η Alpha Wood ήταν η μητρική εταιρεία της Shelman πριν αυτή πτωχεύσει και τα δύο εργοστάσιά της σε Εύβοια και Μαρώνεια διακόψουν τη λειτουργία τους. Σήμερα λοιπόν -αφού το ακίνητο της Εύβοιας πουλήθηκε στον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισανίδη– η Alpha Woods επιστρέψει στην Ροδόπη αποκτώντας το παραγωγικό «διαμάντι» της πρώην θυγατρικής τους σε συνεργασία με τον Δημήτρη Τακά, επιχειρηματία του κλάδου, προερχόμενο από την οικογένεια της πρώην Βαλκάν Εξπόρτ.

Alpha Woods και Δημήτρης Τακάς κατέβαλαν 5,77 εκατ. ευρώ και είναι υποχρεωμένοι πλέον να επαναλειτουργήσουν το εργοστάσιο τουλάχιστον για μια τριετία. 

Να σημειωθεί ότι το brand name της Shelman έχει πουληθεί προ ετών στην EPS Woods.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Νίκος Χατζηαθανασίου κρατά επιφυλάξεις για την εξέλιξη αυτή με ανάρτησή του στο fb:”

Τα ερωτηματικά μεγάλα: Πως γίνετε αυτή που οδήγησαν την SHELMAN σε πτώχευση (ALFAWOOD) και αφήνοντας τεράστια χρέη στους εργαζόμενους, στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και σε ένα μεγάλο αριθμό δανειστών (τράπεζες, τοπικές επιχειρήσεις), να επανέρχονται τώρα μετά από οκτώ χρόνια και να καταβάλουν το τίμημα του πλειστηριασμού για να πάρουν στα χέρια τους την μονάδα της SHELMAN στη Ροδόπη?

Το άλλο μεγάλο ερωτηματικό είναι ποιοι πρώην εργαζόμενοι θα θελήσουν να επιστρέψουν να εργαστούν σε ένα εργοδότη που τους διέλυσε την ζωή όταν πριν δέκα χρόνια ξεκίνησαν τα προβλήματα στην SHELMAN με αποκορύφωμα την πτώχευσή της το 2014?

Υ.Γ. Επειδή πολλοί θα βρεθούν να πουν ότι τότε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η SHELMAN οφείλονταν στην οικονομική κρίση που προέκυψε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, θέλουμε να τους πούμε ότι τα προβλήματα και κατ’ επέκταση και η πτώχευση της γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε η βούληση και η θέληση από την μητρική εταιρεία να τα αντιμετωπίσει και να ξεπεραστούν, με τελικό αποτέλεσμα την πτώχευση και την οικονομική καταστροφή δεκάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους.”

Φιλοξενήθηκαν στοιχεία από το ρεπορτάζ από το Euro2day ,Στέφανος Κοτζαμάνης

Back to top button