ΑυτοδιοίκησηΚορυφαίαΠεριβάλλον -Φύση

Κομοτηνή :δρομολογείται η πιλοτική διανομή καφέ κάδων σε νοικοκυριά της πόλης

Ο Δήμος Κομοτηνής συνεχίζει την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, με τη διανομή καφέ κάδων. Μέχρι στιγμής εξυπηρετούνται 55 παραγωγοί οργανικών αποβλήτων, στους οποίους περιλαμβάνονται επιχειρήσεις εστίασης, καφετέριες, σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτικές δομές και δομές υγείας.

Τα βιοαπόβλητα, δηλαδή τα απόβλητα τροφών και τα κηπευτικά απόβλητα, αποτελούν περίπου το 40% των αστικών αποβλήτων, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην οδηγούνται σε ταφή. Θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά και να οδηγούνται σε ειδική επεξεργασία με την οποία θα παράγεται κομπόστ. Ο Δήμος Κομοτηνής έχει προμηθευτεί εξοπλισμό με πόρους του ΕΣΠΑ και θα εφαρμόζει σταδιακά τη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων του.

Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει και η διανομή καφέ κάδων σε νοικοκυριά της πόλης, στην περιοχή της Νέας Μοσυνούπολης. Συγκεκριμένα, το κάθε νοικοκυριό θα προμηθευτεί έναν μικρό κάδο 10L για την κουζίνα, μαζί με βιοδιασπώμενες σακούλες, όπου θα συλλέγονται μόνο τα υπολείμματα τροφών, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, τα ψάρια, τα ζυμαρικά κα., ένα φυλλάδιο οδηγιών για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων και ένα κλειδί.

Εξωτερικοί μεγάλοι καφέ κάδοι με κλειδαριά θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία και θα εξυπηρετούν τους κατοίκους της περιοχής. Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής θα πραγματοποιεί την αποκομιδή με ειδικό απορριμματοφόρο και το υλικό που συλλέγεται θα οδηγείται σε μονάδα κομποστοποίησης, όπου παράγεται υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό (κόμποστ).

Για το χρονικό διάστημα της διανομής θα προηγηθεί ενημέρωση με ειδικό έντυπο από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Σας προσκαλούμε να συνεργαστούμε μαζί δημιουργικά και αποτελεσματικά και να γίνετε μέρος της προσπάθειας αυτής του Δήμου.

Δίνοντας αξία στα οργανικά μας υπολείμματα, πάμε ένα βήμα μπροστά, προστατεύουμε το περιβάλλον!

Back to top button