ΚοινωνίαΕλλάδα

Κάθετα αντίθετη η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης στην ίδρυση “Πανεπιστημιακής Αστυνομίας”

Την κάθετη αντίδρασή της στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσει Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων από νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς εκφράζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης με ανοικτή επιστολή της προς τον Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τους 3 βουλευτές του Νομού Ροδόπης.

Στην επιστολή τονίζεται πως ” Συντασσόμαστε με την Ομοσπονδία μας και στηρίζουμε τη θέση  ότι η νέα αυτή Υπηρεσία δεν πρέπει να σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και δεν πρέπει να υπάγεται σε αυτήν , ούτε να στελεχώνεται από αστυνομικούς.”

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής της ΕΑΥ Ροδόπης :

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

1)Υπουργό Προστασίας του Πόλίτη κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

2) Βουλευτή Ν.Ροδόπης της Ν.Δ. κ. Ευριπίδη ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

3) Βουλευτή Ν.Ροδόπης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Δημήτρη ΧΑΡΙΤΟ

4) Βουλευτή Ν.Ροδόπης του ΚΙΝ..ΑΛ. κ. Αχμέτ ΙΛΧΑΝ

Το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, δηλώνει δημόσια  την ρητή και κατηγορηματικά  κάθετη διαφωνία του  με το Άρθρο 13 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» σε ότι αφορά την σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων από νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς.

Aρχικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με το (Ν. 4623/2019 άρθρο 64 παρ. 3)  εντός των χώρων Α.Ε.Ι ,οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά το Νόμο αρμοδιότητες τους ,συμπεριλαμβανόμενης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Επομένως, η Αστυνομία υποχρεούται και επεμβαίνει όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις προκειμένου για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος.

Δεν διαφωνούμε με την αναγκαιότητα  της φύλαξης των Πανεπιστημιακών υποδομών και εγκαταστάσεων για την εξασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας τους ,την εφαρμογή-παρακολούθηση και υποστήριξη του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης, καθόσον αυτό φαίνεται να αποτελεί εκφρασμένη απαίτηση της Ελληνικής κοινωνίας.

Υπό την έννοια αυτή, βεβαίως και  θα πρέπει να συσταθεί «Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας», η οποία όμως  θα πρέπει να υπάγεται απευθείας στον πρύτανη του Α.Ε.Ι. , η μισθοδοσία της να καλύπτεται από ίδιους πόρους του Α.Ε.Ι. και να βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. .

Συντασσόμαστε με την Ομοσπονδία μας και στηρίζουμε τη θέση  ότι η νέα αυτή Υπηρεσία δεν πρέπει να σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και δεν πρέπει να υπάγεται σε αυτήν , ούτε να στελεχώνεται από αστυνομικούς.

Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο  έχει το «Αυτοδιοίκητο» κι έτσι πρέπει να παραμείνει. Άποψή μας είναι ότι, πρέπει η κάθε Κυβέρνηση να επιδεικνύει σεβασμό και να προστατεύει αυτό το ειδικό καθεστώς λειτουργίας των πανεπιστημίων μας.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το «Αυτοδιοίκητο», η χρηματοδότηση,  ο έλεγχος η καθοδήγηση και η ευθύνη της δράσης τέτοιων Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, πρέπει να ανήκει στις  Πρυτανικές αρχές και στους Πανεπιστημιακούς φορείς.

Το όποιο εγχείρημα εγκατάστασης Αστυνομικών Τμημάτων εντός των Πανεπιστημιακών  Ιδρυμάτων, με την επίκληση της αναγκαιότητας ασφάλειας των χώρων και των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων , αποτελεί κατά την άποψή μας ατόπημα , το οποίο εγείρει πολύπλευρους κινδύνους. 

Δεν υπάρχει κανένας λόγος  που να δικαιολογεί την ανάθεση της  μόνιμης φύλαξης και προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων , στην Ελληνική Αστυνομία, μετατρέποντας  έτσι για μία ακόμη φορά ένα θέμα  πολιτικό σε αστυνομικό πρόβλημα.

Η εμπλοκή της Αστυνομίας στη φύλαξη των εσωτερικών χώρων των Α.Ε.Ι., δεν θα έχει σαν αποτέλεσμα  τη μείωση των εντάσεων- όπως η Κυβέρνηση ευαγγελίζεται- αλλά αντιθέτως και θα επιφέρει την αύξησή τους , με όσους κινδύνους ενέχει αυτό για όλους  . 

          Η συνεχής επιφόρτιση της Αστυνομίας με πάρεργα  πρέπει να  σταματήσει άμεσα, γιατί αυτές οι πολιτικές κοστίζουν στην ασφάλεια των συμπολιτών μας, καθώς εκ των πραγμάτων δεν επιτρέπουν στους αστυνομικούς να αφιερωθούν απρόσκοπτα στο κύριο έργο τους , το οποίο είναι η πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, η διασφάλιση της δημόσιας και κρατικής ασφάλειας της χώρας μας.

Πέραν των ανωτέρω, διαφαίνεται ότι η Πολιτεία έχει στα πλάνα της να  συνεχίσει τις προσλήψεις αστυνομικού προσωπικού με τρόπους διαφορετικούς των Πανελληνίων Εξετάσεων και εφευρίσκει συνεχώς προφάσεις «εκτάκτων νέων αναγκών» για να υλοποιεί τους σκοπούς της. Αυτό μας βρίσκει ευθεία αντίθετους και θα στεκόμαστε πάντα  σθεναρά απέναντι και αντίθετοι σε τέτοια εγχειρήματα.

Κύριε Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές του Νομού Ροδόπης

Η Ένωσή μας διαμαρτύρεται εντόνως και ζητά  την παρέμβασή σας, τόσο για την μη υπαγωγή των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και για  την διασφάλιση προσλήψεων αστυνομικού προσωπικού με έναν και μοναδικό τρόπο μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων.

                                                       ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΟΥΜΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 
Back to top button