ΚοινωνίαΚορυφαία

Συνάντηση του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και των τριών βουλευτών Θράκης ΣΥΡΙΖΑ με τις πρυτανικές αρχές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Θράκης, Νατάσα Γκαρά, Δημήτρης Χαρίτου και Χουσείν Ζεϊμπέκ και ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, συναντήθηκαν με τις πρυτανικές αρχές του Δ.Π.Θ., τον πρύτανη Αλέξανδρο Πολυχρονίδη και τις αντιπρυτάνεις Μαρία Μιχαλοπούλου και Ζωή Γαβριηλίδου, με αφορμή την διά ζώσης έναρξη λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Στη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση για τις σοβαρές επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα τμήματα του ΔΠΘ, τόσο στην Αρχιτεκτονική Σχολή Ξάνθης όσο και σε τμήματα του Β. Έβρου, και τη μεγάλη μείωση εισακτέων που αυτή προκάλεσε. Ενώ τέθηκε με έμφαση από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να αποτραπεί οποιαδήποτε ενδεχόμενο να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν τμήματα του ΔΠΘ, ενόψει των αλλαγών στον ακαδημαϊκό χάρτη που επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Οι πρυτανικές αρχές εξέφρασαν την διάθεσή τους να μην υπάρξει συρρίκνωση του ΔΠΘ, θέση που θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν στις επικείμενες συνεδριάσεις της Συγκλήτου το επόμενο διάστημα.

Οι βουλευτές υπενθύμισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη διακυβέρνηση του, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τους περιορισμούς, στήριξε την δημόσια παιδεία και ιδιαίτερα την ανώτατη εκπαίδευση. Ειδικά για το Δ.Π.Θ., υπενθύμισαν ότι υπήρξε σχεδιασμός και ολοκληρωμένη πρόταση με ακαδημαϊκά κριτήρια για την ενίσχυσή του από την προηγούμενη Κυβέρνηση που προέβλεπε τη δημιουργία οκτώ (8) νέων τμημάτων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συζήτηση από πλευράς των εκπροσώπων της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας στο Δ.Π.Θ., σίτιση, εστίαση και μεταφορά,  επισημαίνοντας την ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης εκ μέρους της κυβέρνησης ώστε το Δ.Π.Θ. να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των φοιτητών/-τριών, που ξεκινούν φέτος για πρώτη φορά τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα διά ζώσης.

Συζητήθηκε η αναγκαιότητα λήψης μέτρων ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα πανεπιστήμια μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και οι κοινοί βηματισμοί για την επίτευξη υψηλών ποσοστών εμβολιασμού στα μέλη της, χωρίς όμως να υπάρξει κλίμα πίεσης και εξαναγκασμού. Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί και η καμπάνια της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια μέσα στα Πανεπιστήμια.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε το ενδιαφέρον και τη διάθεση να στηρίξει την ενδυνάμωση του Δ.Π.Θ. και τις ανάγκες που υπογράμμισαν οι πρυτανικές αρχές σε εξειδικευμένο διοικητικό και διδακτικό προσωπικό.

Back to top button