ΑυτοδιοίκησηΚορυφαία

Δήμαρχος Κομοτηνής :ν’ αποσυρθεί το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε από τις 16 μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και ενίσχυση της υδατικής πολιτικής». Η ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων παρακάμπτει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και τις μετατρέπει σε παρόχους δυναμιτίζοντας την αυτοτέλειά τους. Ως Ρυθμιστική Αρχή, καθότι δεν υπάγεται στην εποπτεία του Δημοσίου, ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και για υπέρογκες αυξήσεις προς τους καταναλωτές.

Τον περασμένο Οκτώβρη το Συμβούλιο της Επικρατείας για τρίτη φορά αποφάνθηκε ότι οι εταιρείες ύδρευσης πρέπει να  ανήκουν στο  Δημόσιο καθώς οι υπηρεσίες τους είναι αναγκαίες για την επιβίωση του πληθυσμού.

Ο Δήμος Κομοτηνής συντάσσεται με την ανακοίνωση όπως και με τη σημερινή κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης,  αναγνωρίζοντας την απειλή απέναντι στο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης δήλωσε: «Ο δημόσιος χαρακτήρας του θεμελιώδους αγαθού, του νερού, είναι αδιαπραγμάτευτος. Συντασσόμαστε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, διαφωνούμε κατηγορηματικά με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με την άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού. Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και την έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα φορείς, κατά τον οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη και η γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Επίσης ζητάμε τη διαβεβαίωση ότι οι ΔΕΥΑ θα στηριχτούν θεσμικά και οικονομικά για να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους που αφορά: στην εξασφάλιση ποιοτικού πόσιμου νερού σε επαρκή  ποιότητα για τους καταναλωτές και τη δημιουργία έργων υποδομής που θα βελτιστοποιήσουν την ποιότητα του νερού. Ο μόνος δρόμος για να μη γίνουν ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμολογίων και να λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά κοινωνικά κριτήρια των νοικοκυριών είναι να παραμείνει ως έχει ο χαρακτήρας των ΔΕΥΑ».

Back to top button