ΕλλάδαΚορυφαίαΡεπορτάζΤοπικές ειδήσεις

Ροή news :Στυλιανίδης,Χαρίτου και Δαμιανίδης παίρνουν θέση για τα γεγονότα του Έβρου

Τα γεγονότα του Έβρου οριοθετούν μία σαφή στροφή στην εξωτερική μας πολιτική μετά από πολλά χρόνια.

Το μεταναστευτικό προσφυγικό στενά συνυφασμένο με τις συνολικές διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο και το ανταγωνισμό των αγωγών δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο διεθνών σχέσεων στην γεωπολιτική σκακιέρα. Τα όσα καταγράφηκαν στον Έβρο τις μέρες αυτές έχουν πολλές αναγνώσεις όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Η Ροή news ζήτησε τη θέση 3 κορυφαίων στελεχών του τόπου μας για τις εξελίξεις στον Εβρο. Σχολιάζουν ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και τ. Υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτου και ο αναπληρωτής τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΚΙΝΑΛ και τ. Αντιπεριφερειάρχης Παύλος Δαμιανίδης .

Ευριπίδης Στυλιανίδης ,βουλευτής Ροδόπης ΝΔ:η Θράκη απέδειξε ότι ξέρει να προστατεύει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης

Η τοπική κοινωνία συντεταγμένα και πειθαρχημένα μαζί με την αστυνομία και τον ελληνικό στρατό, προστάτεψε τα σύνορα του Έβρου από τις κατευθυνόμενες επιθέσεις ακραίων μεταναστευτικών ομάδων.

Η Τουρκία τις τελευταίες μέρες επεδίωξε μέσω της εργαλειοποίησης των μεταναστών να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους και ανταλλάγματα για την εξωτερική της πολιτική. Χρησιμοποίησε την κρατική προπαγάνδα για να συκοφαντήσει την Ελλάδα και να εκβιάσει την ΕΕ.

Στόχος μας δεν είναι η ένταση ή ο πόλεμος με τους γείτονες μας. Την ανθρωπιά και την φιλοξενία μας την αποδείξαμε στους πρόσφυγες από τη Συρία από την πρώτη στιγμή. Καθήκον μας όμως είναι να προασπίσουμε απόλυτα τα σύνορα και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα και θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα μας προς αυτό το σκοπό.

 Η Ασφάλεια και η Άμυνα της Χώρας μας δεν είναι απλά ιδεολογική επιλογή αλλά εθνικό μας χρέος.

Τάκης Χαρίτου ,βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ:η κυβέρνηση μην μπορώντας να εξασφαλίσει καταδίκη της Τουρκίας από την ΕΕ κατασκευάζει εσωτερικό εχθρό και διχάζει

 Κανείς δεν δικαιούται να αμφισβητήσει ότι η φύλαξη των συνόρων της χώρας, αποτελεί σήμερα αυτονόητο καθήκον κάθε κυβέρνησης απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας,η οποία εργαλειοποιεί τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

    Την αναγκαιότητα, αυτή την κρίσιμη στιγμή,της σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής και δημιουργίας κλίματος συναίνεσης, την αρνείται η κυβέρνηση της Ν.Δ., αδυνατώντας να διασφαλίσει την απερίφραστη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας από την Ε.Ε.,την επιβολή κυρώσεων για την παραβίαση της κοινής δήλωσης Τουρκίας-Ε.Ε.,την μη επιβολή αιτήματος μετεγκατάστασης προσφύγων αναλογικά στις χώρες της Ε.Ε., την μη απαίτηση έκτακτης σύγκλησης συμβουλίου κορυφής ,καθώς και την απειλή της χρήσης του βέτο σε αποφάσεις της Ε.Ε.

    Προκειμένου λοιπόν να συγκαλύψουν αυτή την αδυναμία διεκδίκησης από την Ε.Ε.,να συγκαλύψουν την αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος στο εσωτερικό της χώρας με τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, δυστυχώς δεν διστάζουν να καταφύγουν στην κατασκευή ενός ,δήθεν, εσωτερικού εχθρού, αδιαφορώντας  για το ότι με αυτόν τον τρόπο διχάζουν τη ελληνική κοινωνία, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα ακροδεξιές, μισαλλόδοξες και, γι αυτό, επικίνδυνες απόψεις!

Παύλος Δαμιανίδης ,αναπληρωτής τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ΚΙΝ.ΑΛ: με κλειστή την έξοδο προς την Ευρώπη δεν μπορούν να είναι ανοικτά τα ανατολικά μας σύνορα

Οφείλουμε βοήθεια σε κάθε άνθρωπο που την έχει ανάγκη και προστασία σε κάθε πρόσφυγα που προέρχεται από εμπόλεμη ζώνη σύμφωνα και με το διεθνές δίκαιο. Αυτά είναι αυτονόητα.

Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Οσο όμως η έξοδος προς την Ευρώπη από τα βόρεια σύνορα μας παραμένει κλειστή, δεν είναι δυνατόν να μένουν ανοιχτά τα ανατολικά μας σύνορα.

Δεν αντέχουμε δυστυχώς ως χώρα να εγκλωβίσουμε και να υποστηρίξουμε εκατοντάδες χιλιάδες, για να μην πω εκατομμύρια βασανισμένων ανθρώπων από όλο τον πλανήτη. Μακάρι να μπορούσαμε. Εκτός και αν αλληλεγγύη για κάποιους είναι να φέρουμε και αυτούς τους ανθρώπους να ζουν πεινασμένοι μέσα στο κρύο και στη λάσπη, κάτω από τα νάυλον, όπως ζουν αυτοί που ήδη βρίσκονται εδώ.

Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να αναλάβει να διαχειριστεί το πρόβλημα ως πραγματικά δικό της και να σταματήσει να περιορίζεται σε αποστολή κονδυλίων και δηλώσεις υποστήριξης, φορτώνοντας το πρόβλημα ουσιαστικά στην Ελλάδα.

Τα κλειδιά του μεταναστευτικού πρέπει να φύγουν από τα χέρια της Τουρκίας και να περάσουν στα χέρια της Ευρώπης, με ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική και στρατηγική και επιμερισμό του βάρους αναλογικά σε όλες τις χώρες.

Σάκης Αντωνίου

Back to top button
Close