ΕλλάδαΟικονομία

Άρση lockdown: Χαλάρωση από το Σάββατο – Τα μέτρα που «ανοίγουν» λιανεμπόριο και σχολεία

H κόπωση του κόσμου έτσι όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ,η πίεση για άνοιγμα της αγοράς αλλά και των σχολείων αποτελούν το τρίπτυχο που θα υπαγορεύσει τις εξελίξεις για την μερική άρση του lockdown από τη Δευτέρα ακόμη. Βέβαιη η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από το Σάββατο .Την ίδια στιγμή οι διασωληνωμένοι στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο …

Την πιο δύσκολη εξίσωση (άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων), εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, καλούνται να λύσουν την Τετάρτη οι επιστήμονες. Αναζητούν τη “χρυσή ισορροπία”… Πως από τη μία θα καλυφθούν οι ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, και από την άλλη δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Το “κλειδί” για την επανεκκίνηση δραστηριότητες από τη Δευτέρα (05.04.2021), είναι η έγκαιρη προμήθεια των self test από τα φαρμακεία.

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει θέσει στους επιστήμονες προς εξέταση την πρόταση να ανοίξουν ταυτόχρονα τη Δευτέρα 5 Απριλίου και τα σχολεία και το λιανεμπόριο, ωστόσο θεωρείται… δύσκολο ως την Παρασκευή να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες και να έχουν φτάσει παντού στην Επικράτεια τα self test.

Στη βάση αυτή προκρίνεται την ερχόμενη Δευτέρα καταρχήν το άνοιγμα του λιανεμπορίου, για να ακολουθήσουν μετά και τα σχολεία, όπου τα self test θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και καθηγητές.

Αβέβαιο παραμένει αν θα υπάρξει από τη Δευτέρα υποχρεωτικότητα για self testing και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων και στους εργαζομένους, προκειμένου να ανεβάσουν ρολά.

Το θέμα θα εξετάσει η Επιτροπή των επιστημόνων την Τετάρτη, η οποία θα αποφανθεί επίσης αν θα ανοίξουν μόνο τα μικρά καταστήματα ή και τα εμπορικά κέντρα (mall).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το click away συζητείται μόνο για τη λειτουργία των mall. Για τα μικρότερα καταστήματα, οι αγορές αναμένεται να γίνονται με φυσική παρουσία, κι αφού προηγηθεί μήνυμα στο 13032, τρίωρης διάρκειας. Ο αριθμός των πελατών στο εσωτερικό θα καθορίζεται με βάση τα τ.μ. του κάθε καταστήματος.

“Η προτεραιότητα μας είναι τα Λύκεια” ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές, όταν ερωτώνται τι θα επιλέξουν αν υπάρξει το δίλημμα: μαθητές Λυκείου ή Γυμνασίου.

Το πότε και για ποιους θα χτυπήσει το κουδούνι θα εξαρτηθεί από την επάρκεια των self test, τα οποία θα κάνουν υποχρεωτικά μαθητές και καθηγητές μία φορά την εβδομάδα, και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, πριν μπουν στην τάξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται – αν κι εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος των self test και ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας υπάρξει επάρκεια στα φαρμακεία – οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία ακόμη και την Πέμπτη ή και την Παρασκευή, 8 ή 9 Απριλίου.

Σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται να δοθεί αγώνας δρόμου ώστε τα σχολεία να ανοίξουν το αργότερο ως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

“Απελευθέρωση” μετακινήσεων από δήμο σε δήμο από το Σάββατο

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, βέβαιη θεωρείται από το Σάββατο 3 Απριλίου, η άρση του απαγορευτικού για μετακίνηση από δήμο σε δήμο και με το αυτοκίνητο.

Το σκεπτικό είναι ότι θα πρέπει να απλωθεί ο κόσμος περισσότερο σε εξωτερικούς, μεγαλύτερους χώρους, με κανόνες, και όχι ασύνταχτα, όπως γίνεται τώρα, με συνωστισμό σε πλατείες και άλλα σημεία.

πηγη newsit

Back to top button