ΚορυφαίαΚοινωνία

Αμηχανία και απογοήτευση μετά το φιάσκο του Νέου Νοσοκομείου

Αμηχανία του πολιτικού προσωπικού που ανήκει κυρίως στο κυβερνόν κόμμα στη Ροδόπη σε μία μάλιστα δύσκολη προεκλογική περίοδο και απογοήτευση (και όχι ακόμη αργή) από τον κόσμο που μάλλον επιβεβαίωσε ότι θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι είναι πολίτες Β ίσως και Γ κατηγορίας .

Οι εντυπωσιακές παρουσιάσεις ,καλά στημένες και οργανωμένες από εταιρείες δημοσίων σχέσεων επί τρία χρόνια τώρα προσπαθούσαν να “επικοινωνήσουν” το Νέο Νοσοκομείο συχνά θεωρώντας ότι απευθύνονταν μάλλον στην Αθήνα παρά στον τόπο μας.

Και είναι πραγματικά απορίας άξιον γιατί οι αρμόδιοι του Ιδρύματος απαντούσαν στους τοπικούς παράγοντες που ήδη από πέρσι κατέγραφαν άνοδο σε όλο το φάσμα των κατασκευαστικών υλικών πως το έργο θα προχωρήσει κανονικά βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί .

Η Ροή news επέλεξε μάλιστα αυτή την εξαγγελία από την παρουσία του Κυβερνητικού κλιμακίου στην Κομοτηνή υπό τον Πρωθυπουργό :”η Κομοτηνή θα αποκτήσει το 2025 το πιο σύγχρονο Νοσοκομείο της Ελλάδας…” ΄έλεγε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να λάβει το παρατεταμένο χειροκρότημα των παραβρισκόμενων που στελεχών που στην συντριπτική πλειοψηφία ανήκαν στην παράταξή του .

Και ήρθε τελικά το φιάσκο με την εξαγγελία του Ιδρύματος που δεν αφήνει πολλά περιθώρια ,υπό τις παρούσες συνθήκες κάτι άλλο να γίνει αφού ο προϋπολογισμός του για τα 3 Νοσοκομεία που ναυάγησαν ομαδικά είναι προφανώς συγκεκριμένος .

Και τώρα τι;

Το πολίτικό προσωπικό της Ροδόπης αιφνιδιάστηκε από την εξέλιξη αυτή όπως α\φάνηκε από τις λίγες μέχρι τώρα μάλλον χλιαρές αντιδράσεις που σημειώθηκαν .Αυτός που ένιωσε ασφυκτικά την πίεση πάνω ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος προφανώς πρώτος θα εισπράξει την αντίδραση των συμπολιτών του που θα του χρεώσουν ως κυβερνητικό βουλευτή την εξέλιξη

Ο ίδιος έσπευσε να εκδώσει δήλωση με την οποία απέφυγε να τα βάλει με το ίδρυμα αλλά με τους “κερδοσκόπους” εργολάβους επιλέγοντας εύκολο και βολικό επιχείρημα θεωρώντας ότι έτσι βάζει κάτω από το χαλί το θέμα μέχρι τις εκλογές και μετά βλέπουμε ..

Η δήλωσή του :

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξέλιξη που αναδεικνύει τα δύο πρόσωπα της Ελλάδας. Το πρόσωπο της προσφοράς και το πρόσωπο της κερδοσκοπίας. Αυτή η εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο το μεγαλύτερο έργο που προγραμματίστηκε τα τελευταία χρόνια στη Ροδόπη, το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, το οποίο κινδυνεύει να ακυρωθεί λόγω υπερκοστολόγησης έως και 150% των προσφορών που κατέθεσαν Ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρείες.

Επικοινώνησα αμέσως με το ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, δηλώνοντας ότι η τοπική μας κοινωνία και εγώ προσωπικά είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε ότι χρειάζεται προκειμένου να μην ακυρωθεί οριστικά το μεγάλο αυτό έργο.

Κινητοποιήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Κάνω έκκληση ως εκπρόσωπος της πιο ευαίσθητης περιφέρειας στη χώρα προς τις Ελληνικές κυρίως εταιρείες να επαναπροσδιορίσουν την προσφορά τους και αν χρειαστεί να ενισχύσουν την σημαντική προσπάθεια του ιδρύματος Νιάρχου. Στην σύγχρονη Ελλάδα επιτέλους ας κερδίσει το πρόσωπο της προσφοράς και της ελπίδας. Θα παρακολουθήσω το θέμα μέχρι τέλους πράττοντας ότι χρειάζεται».καταλήγει

Δημήτρης Χαρίτου :αρνητική εξέλιξη

Φυσικά την ευκαιρία δεν άφησαν οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης με πρώτο το Δημήτρη Χαρίτου ο οποίος βρήκε εξαιρετικό πεδίο αντιπολίτευσης όπως φαίνεται και έκανε και αυτός μία εύκολη δήλωση :

“Χαιρέτισα από την πρώτη στιγμή την πολύ μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την στήριξη της Υγείας σημαντικό μέρος της οποίας, με απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κατευθύνθηκε στην ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή.

Η σημερινή ανακοίνωση του Ιδρύματος ότι απέβη άκαρπος ο διαγωνισμός για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων, και αυτού της πόλης μας, για τους λόγους τους οποίους εξηγεί αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη και μας προκαλεί ανησυχία. Κυρίως μας δημιουργεί προβληματισμό για τη μετάθεση ουσιαστικά των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου, που τόσο έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία και η περιοχή.

Με τον υπεύθυνο Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, θα συναντηθούμε άμεσα με την διεύθυνση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εξέλιξη του θέματος και να αναζητηθεί λύση.” καταλήγει ο βουλευτής τοιυ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Ιλχάν Αχμέτ :να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πιο ρεαλιστική πρόταση εμμμέσως καταθέτει δια ερωτήσεως στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ ο οποίος ρωτά αν το έργο μπορεί να προχωρήσει και να χρηματοδοτηθεί τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης:

Προς: Τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη   

Θέμα : Ακύρωση διαγωνισμού από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Με το νόμο ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4667 Τεύχος A’ 38/20.02.2020, κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η από 3.2.2020 επιμέρους Σύμβαση Δωρεάς Έργο I, μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την υλοποίηση της δωρεάς του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), μεταξύ του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στις 16-2-2023 ανακοίνωσε ότι «ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη ουσιαστικά άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται. Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.).»

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αιφνιδιασμό, απογοήτευση και εύλογα ερωτηματικά στην κοινωνία της Ροδόπης για το πιο εμβληματικό έργο των τελευταίων δεκαετιών, στο οποίο αναφέρθηκε μάλιστα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:

Α) Ήταν σε γνώση της κυβέρνησης το αδιέξοδο που παρουσιάσθηκε για την υλοποίηση μιας δωρεάς της τάξεως των 105 εκατομμύριων ευρώ μόνο για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής και με ποιο τρόπο σκέφτεστε να διασφαλίσετε την υλοποίηση της σύμβασης του ΙΣΝ με το Ελληνικό Δημόσιο στον ευαίσθητο  τομέα της Υγείας, σε μια περιοχή όπως η Ροδόπη, έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που διαθέτει το παλαιότερο από πλευράς κτηριακής υποδομής δημόσιο νοσοκομείο της χώρας;    

Β)  Είναι στις προθέσεις σας να αξιοποιήσετε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο έχουν ήδη δεσμευτεί ποσά της τάξεως των 700 εκατομμύριων ευρώ για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, ώστε να συνδράμει το κράτος προς την γενναία δωρεά του ΙΣΝ και έτσι να προχωρήσει άμεσα το κομμάτι της διαγωνιστικής διαδικασίας για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου έργου της ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής; “

Back to top button