ΚοινωνίαΚορυφαία

Με Φοίβο Δεληβοριά τo διήμερο 23-24 Σεπτεμβρίου τελικά το WeGrow Kids Festival στην Κομοτηνή

Η 4η Διοργάνωση του WeGrow Kids Festival, που κινδύνεψε να ακυρωθεί εξαιτίας των φονικών πυρκαγιών του τόπου μας, θα πραγματοποιηθεί τελικά το διήμερο 23-24 Σεπτεμβρίου στο χώρο της πλατείας Εμπορίου στην Νέα Μοοσυνούπολη.

Το υπαίθριο παιδικό Φεστιβάλ WeGrow, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κομοτηνή στον υπαίθριο χώρο πίσω από το Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο τον Σεπτέμβριο του 2018 και φέτος θα γίνει για 4η φορά στον ίδιο χώρο το διήμερο 23-24 Σεπτεμβρίου 2023.

Το WeGrow Kids Festival ξεκίνησε, όταν οι ιδέες δύο κατοίκων της περιοχής της Εκτενεπόλ, της Ελευθερίας Κυρέζογλου (νηπιαγωγού) και της Χριστίνας Σόφτα (νομικού), έγιναν κοινό όραμα και στόχος. Βλέποντας τη δυναμική της περιοχής, που ανοικοδομήθηκε ως πρότυπο και πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής οικιστικό περιβάλλον, την οραματίστηκαν ως ένα χώρο εποικοδομητικής συνάθροισης πολιτών, ως χώρο εκδηλώσεων, έκφρασης, δημιουργίας και τέχνης.

Η ιδέα του φεστιβάλ στήθηκε από την ομάδα του WeGrow, στην οποία συνέδραμαν με την γνώση, την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους η Κατερίνα Καλουδοπούλου και ο Φίλιππος Καραπάτσιος, με προσεκτικά επιλεγμένα καλλιτεχνικά σχήματα και εκπαιδευτικά προγράμματα με περιβαλλοντολογική και ανθρωπιστική προσέγγιση.

Πήρε όμως σάρκα και οστά, όταν ο τότε  Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, την υποδέχτηκε με εμπιστοσύνη, και ο νυν Δήμαρχος Ιωάννης Γκαράνης συνέχισε να την στηρίζει. Η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, Νατάσα Λιβεριάδου, την πλαισίωσε με την αμέριστη στήριξη της. Η μεγάλη όμως επιτυχία της δράσης οφείλεται στον εθελοντισμό δεκάδων πολιτών που προσέφεραν δίχως καμία προσδοκία και κέρδος προσωπικό χρόνο και εργασία τόσο στην οργάνωση – προετοιμασία, όσο και στην υλοποίηση του φεστιβάλ.

Η διοργάνωση πήρε το όνομα WeGrow με τη διάθεση να συνυπάρξει σε μια φράση η ιστορία της περιοχής, όπου βρισκόντουσαν οι μπαξέδες των Κομοτηναίων, η παιδική ηλικία των εμπνευστών της που μεγάλωσαν, έπαιξαν και αναπτύχθηκαν εκεί, και η «καλλιέργεια» των δικών τους παιδιών σε ένα περιβάλλον ζωντανό, με ήχους και χρώματα, έκφραση και δημιουργικότητα, απελευθερωμένο από τα «ζιζάνια» της εποχής.

Το φεστιβάλ με τα χαρακτηριστικά μιας παιδικής και υπαίθριας δράσης αποτελεί μια σημαντική και πρωτοπόρα για τα δεδομένα της πόλης διοργάνωση. Πρωτίστως γιατί απευθύνεται στα παιδιά, τη βάση και το μέλλον της κοινωνίας και τους προσφέρει τη γνωριμία με ένα περιβάλλον οπού μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως, να ανακαλύψουν πράγματα, να μοιραστούν σκέψεις, να εκφραστούν ποικιλοτρόπως.

Σημαντικό παράγοντα αποτελεί ο υπαίθριος και δωρεάν χαρακτήρας, που δίνει τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε πολλές μορφές τέχνης και εκπαιδευτικών δράσεων σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Τα παιδιά της πόλης για πρώτη φορά με αυτό το φεστιβάλ έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλήθος ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, υψηλής αισθητικής και ποιότητας, χωρίς να πληρώνουν το αντίτιμο, που για το σύνολο αυτών των δράσεων θα ήταν δυσβάσταχτο οικονομικά για τη μέση οικογένεια.

Οι δράσεις του φεστιβάλ, αλλά ακόμη και η ίδια η διοργάνωσή του προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς με σεβασμό για το συνάνθρωπο και το περιβάλλον, με συμμετοχικότητα, αλληλεγγύη και εθελοντισμό.  Μεγάλος αριθμός κατοίκων της περιοχής  δούλεψε στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις προσφέροντας εθελοντική εργασία για τον καλλωπισμό του χώρου, καθώς επίσης και άλλοι φορείς της πόλης που ασχολούνται με τον εθελοντισμό απάντησαν αμέσως θετικά στο κάλεσμά του φεστιβαλ για συνεργασία, με αποτέλεσμα να καθαριστεί, να ομορφύνει, να γεμίσει χρώμα  και να πάρει ζωή η γειτονιά και όλη η πόλη.

Το φεστιβάλ πρόσφερε τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και συλλόγους της πόλης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά για συμμετοχή αφιλοκερδώς, να προσφέρουν τις γνώσεις τους και το χρόνο τους για να πλαισιωθεί το πρόγραμμα του φεστιβάλ με αξιόλογα εκπαιδευτικά καλλιτεχνικά και αθλητικά προγράμματα που αποτελούν το αντικείμενο εργασίας ή ενασχόλησής τους, προβάλλοντας παράλληλα τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό που συμμετείχε.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν κάθε χρόνο εκατοντάδες παιδιά μαζί με τους γονείς τους και έχει αξιοσημείωτη επιτυχία ακόμη και με συμμετοχή παιδιών από γειτονικές πόλεις. 

Το WeGrow Kids Festival, θεωρείται σήμερα το παιδικό υπαίθριο φεστιβάλ που άλλαξε τα δεδομένα των πολιτιστικών εκδηλώσεων για παιδιά στην πόλη της Κομοτηνής και είναι πλέον μια διοργάνωση αντάξια των μεγαλύτερων πανελλαδικά αντίστοιχων διοργανώσεων και εκείνη που μικροί και μεγάλοι συντοπίτες μας και κάτοικοι όμορων νόμων λαχταρούν και περιμένουν με ανυπομονησία! Η φήμη του φεστιβάλ ταξιδεύει πλέον και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύεται από τα μηνύματα που δέχεται η οργανωτική επιτροπή για συμμετοχή από καλλιτεχνικά σχήματα του εξωτερικού.

Στη φετινή διοργάνωση το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπληκτικές εκδηλώσεις:

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί μια διαδραστική κουκλοθεατρική παράσταση βασισμένη στις ιστορίες του Βαγγέλη Ηλιόπουλου από την ομάδα κουκλοθεάτρου με έδρα την Αθήνα Κοκού-Μουκλό

Στη συνέχεια θα εμφανιστεί η ομάδα τσίρκο KIRKO – circus for all με την εμπνευσμένη παράσταση Variete Parisien

Και η βραδιά θα κλείσει με την ευρωπαϊκής φήμης μουσική παραγωγό και πρωτοπόρο της Βαλκανικής σκηνής του dance-floor στην Ελλάδα DJ Spery – Σπυριδούλα Σταύρου.

Το πρόγραμμα της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει με κουκλοθεατρική παράσταση από την ομάδα ΝΙΣΤΑ από Θεσσαλονίκη.

Θα συνεχίσει με τη βραβευμένη θεατρική παράσταση “Πιο δυνατός και από τον Σούπερμαν”, με συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, από την ομάδα Συντεχνία του Γέλιου από Αθήνα.

Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία του αγαπητού σε όλους Φοίβου Δεληβορία, που θα συνοδεύεται από τη μαγική φωνή της Νεφέλης Φασούλη.

Είναι ένα πρόγραμμα εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής, που θα πλαισιωθεί με πλούσιες πρωινές εκπαιδευτικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές δράσεις το πρωί του Σαββάτου από τις 11πμ μέχρι τις 2μμ, που θα διεξάγονται παράλληλα σε όλο το χώρο του φεστιβάλ.

Μπορείτε να ενημερώνεστε σχετικά με το φεστιβάλ στην σελίδα στο facebook: WeGrow Kids Festival πατώντας στο link :

https://www.facebook.com/WeGrow-Kids-Festival-877452882444610

Back to top button