ΑυτοδιοίκησηΚορυφαίαΠολιτισμός

Υπεγράφη η σύμβαση του έργου «Δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής»

Υπεγράφη σήμερα το πρωί στο Γραφείο Δημάρχου Κομοτηνής η σύμβαση κατασκευής του έργου «Δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής» ανάμεσα στον Δήμαρχο, Ιωάννη Γκαράνη και τον ανάδοχο, εκπρόσωπο  της εργοληπτικής επιχείρησης ΣΙΔΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, κ. Σίδερη.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 201.204 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, κι έχει χρονικό ορίζοντα περαίωσης 18 μήνες. Η εργολαβία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 2014-2020», στην πράξη «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ- ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ».

Το έργο προβλέπει τη διαμόρφωση της περιοχής γύρω από το Βυζαντινό Τείχος Κομοτηνής, η οποία αποτελεί τη συνέχεια της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν έργα με σκοπό την ανάδειξη της παλιάς πόλης: οι οδοί Ερμού και Βενιζέλου πεζοδρομήθηκαν με αποτέλεσμα να αλλάξει το ύφος του κέντρου, το οποίο και απέκτησε σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Επίσης, πραγματοποιήθηκε η ανάπλαση της πλατείας Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του κέντρου.  Ο σχεδιασμός του έργου βασίζεται στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πόλεως του 1933 και ο σκοπός του είναι η εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη της Κομοτηνής.

Μέσα από τη συγκεκριμένη εργολαβία θα γίνει διαμόρφωση πολιτιστικής διαδρομής και χώρου αναψυχής με τη διάνοιξη του Νοτίου και Ανατολικού τμήματος έξω από το Βυζαντινό Τείχος και συγκεκριμένα πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων, πίσω από τα κτίσματα επί του πεζόδρομου της Βενιζέλου και παράλληλα της οδού Σωκράτους. Πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων δημιουργείται πολιτιστική διαδρομή φάρδους έξι μέτρων, εκ των οποίων τα δύο μέτρα θα χρησιμοποιηθούν ως ζώνη πρασίνου, με φύτευση δένδρων, θάμνων και διαφόρων αρωματικών φυτών. Το υπόλοιπο τμήμα, απέναντι από το Βυζαντινό Τείχος, θα διαμορφωθεί για περίπατο και παγκάκια και θα φωτιστεί αναλόγως.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης δήλωσε: «Με ικανοποίηση προχωράμε στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής φροντίζοντας να αξιοποιούμε χρηματοδοτικά εργαλεία, να ξεπερνάμε εμπόδια που δημιούργησε η πανδημία, η οικονομική κρίση και πρόσφατα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με στόχο να φωτίσουμε ιστορικά στοιχεία της πόλης, ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ελεύθερους χώρους περιπάτου και αναψυχής για τους ντόπιους και τους επισκέπτες».  

Back to top button