ΕλλάδαΚορυφαία

Υπ. Υγείας: Έκτακτος υποχρεωτικός εμβολιασμός πληθυσμού αν χρειαστεί

Δυνατότητα να γίνεται έκτακτος υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο, παρέχεται στον υπουργό Υγείας με σχέδιο νόμου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία αναφέρεται πως «σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, μπορεί να επιβάλλεται δυνάμει απόφασης του υπουργού Υγείας, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ), υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου».

Με την απόφαση αυτή, ορίζονται τα εξής:

  • Η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο.
  • Η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα.
  • Το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Το μέτρο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό, με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας και για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας θα ρυθμίζεται η διαδικασία του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Όπως αναφέρεται στο «Προφίλ Υγείας για το 2019», τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της Ελλάδας χορηγούνται δωρεάν για όλους τους νόμιμους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο.

Η ανοσοποίηση συνιστάται, ωστόσο για την εγγραφή των μαθητών στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία απαιτείται εμβολιασμός σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα, οπότε, στην ουσία, ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός για τα παιδιά.(πηγή aftodioikisi.gr)

Back to top button