ΑυτοδιοίκησηΚορυφαίαΠολιτισμός

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Μαρωνείας-Σαπών 2023

Το Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών ξεκινά φέτος ανανεωμένο με ένα σύνθετο πρόγραμμα θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων με κορυφαία δρώμενα την υποδοχή και τον επαναπατρισμό της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Χαραλάμπους καθώς και την ανακήρυξη της Μαρώνειας σε Ιστορική Έδρα.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, με έναρξη την 27η Ιουνίου 2023 και λήξη την 2η Σεπτεμβρίου 2023, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και μεγάλους, συναυλίες και να συμμετέχει σε εορτασμούς και ανταμώματα!

Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο Δήμος με την ευγενική υποστήριξη, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και της Κοινωφελούς  Επιχείρησης του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών καθώς και με την συνεργασία των τοπικών πολιτιστικών  φορέων, σωματείων  και συλλόγων.

Στο μήνυμα του ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος επεσήμανε τα εξής:

«Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες, φίλες, φίλοι και επισκέπτες.

Το Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών, με την διαχρονική παρουσία και προσφορά του έχει αναδειχθεί σε πολιτιστικό θεσμό που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε όσους έχουν την ευκαιρία και την χαρά να απολαύσουν τις εκδηλώσεις από το πολυδιάστατο πρόγραμμά του. Το φετινό φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από πολυφωνία που εκπλήσσει με το εύρος και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων του. Με κορυφαία δρώμενα την υποδοχή και τον επαναπατρισμό της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος του Ιερομάρτυρος Αγίου Χαραλάμπους στην Μαρώνεια  και την αναγόρευση της Μαρώνειας σε Ιστορική Έδρα του Δήμου μας. Φέτος όλοι μας έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε εμπειρίες που πηγάζουν   από τον θαυμάσιο πλούτο της θρησκευτικής και πολιτιστικής παράδοσης μας αλλά και των σύγχρονων τεχνών.   Ένας σπουδαίος θεσμός διατηρείται με την συμβολή πολιτιστικών συλλόγων και φορέων με δρώμενα που συγκροτούν μια μεγάλη, συλλογική θερινή γιορτή   και αντλούν από τα ανταμώματα και τα πανηγύρια , τις εκδηλώσεις  για παιδιά, το θέατρο και τις εξειδικευμένες πρωτότυπες γιορτές.

Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια. «Ας κρατήσουν λοιπόν οι χοροί», η ομορφιά και η χαρά της ζωής μέσα από το Φεστιβάλ Μαρωνείας-Σαπών 2023».

Το πρόγραμμα του Α΄ μέρους του Φεστιβάλ είναι παρακάτω:

Α΄ ΜΕΡΟΣ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023   

Τρίτη 27 Ιουνίου                                                      Σάπες 

Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Σαπών                                                «Δημήτρης Τσετινές»                                              Ώρα : 9:00μ.μ.                                                                          Παιδική Παράσταση  Συλλόγου «ΔΡΩ»                                                                 Δυο παραμυθάδες, ένας δυτικός και ένας ανατολίτης, μας ταξιδεύουν σε κόσμους όπου η περιπέτεια συναντάει τον έρωτα και ο έρωτας τη μοίρα, η οποία μπλέκει τις ζωές των πρωταγωνιστών με τον πιο ανατρεπτικό τρόπο. Σκηνοθεσία: Χρύσα Ιωαννίδου.    

Τετάρτη 28 Ιουνίου                                              Σάπες                                      Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Σαπών                                                              «Δημήτρης Τσετινές»                                         Ώρα : 9:00μ.μ.                    Συναυλία Χορωδίας Συλλόγου «ΔΡΩ» σε κοινή εμφάνιση με την Χορωδία «ECHO» Εβριτών Ροδόπης.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2023

Κυριακή 2 Ιουλίου                                        Πετρωτά                        Ιερός Ναός Αγίου Ευγενίου                        Ώρα : 7:00μ.μ.                                             Πανηγυρικός Εσπερινός  στον Ι.Ν. Αγίου Ευγενίου                          Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Α.Μ.Θ.

Τρίτη 4  Ιουλίου                                             Μαρώνεια                                        Λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους                       Ώρα : 7:00μ.μ.                               Υποδοχή και επαναπατρισμός της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Χαραλάμπους

  • 7:30μ.μ. Υποδοχή στην Πλατεία Μαρώνειας
  • 8:00μ.μ. Δοξολογία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου
  • 9:30μ.μ. Πολιτιστικό Δρώμενο στην Πλατεία Μαρώνειας

Τετάρτη  5  Ιουλίου                                              Σάπες                                     Υπαίθριο Θέατρο Σαπών                                    Ώρα : 8:30μ.μ.                                         «Δημήτρης Τσετινές»                                                                                             Επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια του Συλλόγου Ποντίων «ΤΑ ΚΑΣΣΙΤΕΡΑ». Η εκδήλωση ξεκινά από το Δημαρχείο Σαπών και καταλήγει στο Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο Σαπών, όπου συνεχίζεται με θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα.

Παρασκευή 7  Ιουλίου                                  Ξυλαγανή                                       Πλατεία Ξυλαγανής                                       Ώρα : 9:00μ.μ.                           Παράσταση Καραγκιόζη του Γ. Βουλτσίδη                                                    «Ο Καραγκιόζης μάγειρας στην Αργώ του Ιάσονα» με ζωντανή μουσική .

Σάββατο 8 Ιουλίου                                          Μαρώνεια                             Πλατεία Μαρώνειας                                       Ώρα : 8:30μ.μ.                                                Χορευτική εμφάνιση του Εφηβικού Τμήματος                                                    του Συλλόγου Ποντίων «ΤΑ ΚΑΣΣΙΤΕΡΑ»   

Σάββατο 8 Ιουλίου                                            Πάμφορο                                                                                                                                         Αύλειος χώρος σχολείου                                 Ώρα : 9:00μ.μ.                                                            Αντάμωμα Απανταχού Παμφοριωτών και φίλων                                                          Πολιτιστικός Σύλλογος το «Πάμφορο»

Δευτέρα 10  Ιουλίου                                             Σάπες                                          Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Σαπών                                                                      «Δημήτρης Τσετινές»                                        Ώρα : 9:00μμ.           Θεατρική παράσταση ενηλίκων Συλλόγου «ΔΡΩ»                                          «Συμπέθεροι από τα Τίραννα»: μια ξεκαρδιστική κωμωδία καταστάσεων και παρεξηγήσεων με πρωταγωνιστές που μένουν χαραγμένοι για πάντα στη μνήμη, σε σκηνοθεσία Χρύσας Ιωαννίδου.

Κυριακή 16 Ιουλίου                                         Ίμερος                                                                                 Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας                                          Ώρα : 7:00μ.μ.                    Πανηγυρικός Εσπερινός                                                                                 Θρησκευτικός Σύλλογος Αγίας Μαρίνας Ιμέρου

Δευτέρα 17  Ιουλίου                                         Ίμερος                                                         Πλατεία Ιμέρου                                                  Ώρα : 8:30μ.μ.                             Πανηγύρι Αγίας Μαρίνας                                                                                     Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Ιμέρου

Τετάρτη 19  Ιουλίου                                      Κασσιτερά                                 Ξωκκλήσι Προφήτη Ηλία                             Ώρα : 7:00μ.μ.                                               Εσπερινός στο ξωκκλήσι Προφήτη Ηλία                                                      Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Σαπών «ΤΑ ΚΑΣΣΙΤΕΡΑ»

Πέμπτη 20 Ιουλίου                                         Διώνη                                 Αύλειος χώρος Δημοτικού Σχολείου          Ώρα: 8:30μ.μ.                                 Εορτασμός Προφήτη Ηλία                                                                         Παραδοσιακό Πανηγύρι                                                                                Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Διώνης

Παρασκευή 21 Ιουλίου                                  Σάπες                               Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο                          Ώρα : 9:00μ.μ.                                 «Δημήτρης Τσετινές»                                                                                       Παράσταση Καραγκιόζη του Γ. Βουλτσίδη                                                      «Ο Καραγκιόζης μάγειρας στην Αργώ του Ιάσονα» με ζωντανή μουσική

Σάββατο 22 Ιουλίου                                      Μαρώνεια                                                         Λιμάνι Μαρώνειας                                         Ώρα: 9:00μ.μ.                                         Γιορτή Σαρδέλας                                                                                                                              Σύλλογος Γυναικών Μαρώνειας «Ιππαρχία» 

                                                                                                                                         Τρίτη 25  Ιουλίου                                            Αρσάκειο                                         Πλατεία Αρσακείου                                       Ώρα : 7:00μ.μ.          Εορτασμός Αγίας Παρασκευής                                                                               Εσπερινός, Περιφορά της Εικόνας                                                                    Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής με  παραδοσιακό χορευτικό                                                                        από  το παιδικό τμήμα του Συλλόγου «Το Ευθύμιο»

Παρασκευή 28 Ιουλίου                                  Μαρώνεια                                           Πλατεία Μαρώνειας                                       Ώρα : 9:00μ.μ.                            Παράσταση Καραγκιόζη του Γ. Βουλτσίδη                                                      «Ο Καραγκιόζης μάγειρας στην Αργώ του Ιάσονα» με ζωντανή μουσική 

Σάββατο 29  Ιουλίου                                       Πρωτάτο                                          Αύλειος χώρος Δημοτικού Σχολείου           Ώρα: 8:00μ.μ.                             Αντάμωμα Απανταχού Πρωτατιωτών                                              Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγία Τριάδα» Πρωτάτου

Κυριακή 30 Ιουλίου                                        Κρυονέρι                                     Παραλία Κρυονερίου                                     Ώρα : 9:00μ.μ.                                                      Ελαφρολαϊκό  πρόγραμμα με τον Δημήτρη Χριστοδουλάκη

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών θα συνεχιστούν και  τον μήνα Αύγουστο στο Β’ Μέρος.

Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

Back to top button