ΑυτοδιοίκησηΚορυφαία

Ξεκίνησαν οι επιχειρησιακές παρεμβάσεις του Δήμου Κομοτηνής για την πυροπροστασία

Στην αντιπυρική περίοδο 2023 ο Δήμος Κομοτηνής ξεκίνησε μια σειρά παρεμβάσεων,  με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα και με την πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής. Ο σχεδιασμός στηρίζεται στην αγαστή συνεργασία όλων των συνεργαζόμενων φορέων, με αντικειμενικό σκοπό την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.  

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

 Από τα τέλη Απριλίου, τα μηχανήματα και το προσωπικό του Δήμου Κομοτηνής ξεκίνησαν εργασίες  βελτίωσης των δασικών οδών της Νυμφαίας εσωτερικά καθώς επίσης των οδών πρόσβασης προς το δάσος. Ο Δήμος Κομοτηνής, εκτός από τη συντήρηση και τον καθαρισμό από ξερά χόρτα του δημοτικού οδικού δικτύου, συνδράμει με μηχανήματα (γκρέιντερ, φορτωτές εκσκαφείς, φορτηγά με αμμοχάλικο) για τη βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, που είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δασών,  προκειμένου να είναι δυνατή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ο Δήμος Κομοτηνής προχωρά σε αποκαταστάσεις του δασικού οδικού δικτύου στην περιοχή της Νυμφαίας, την περιοχή των Παρχαρίων και το πυροφυλάκιο Πανδρόσου, οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Δημιουργεί αντιπυρικές ζώνες με ισοπεδωτή γαιών γύρω από καλλιεργημένες και μη εκτάσεις, όπου συνορεύουν με το δάσος.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Εφαρμόζεται το πρόγραμμα εντοπισμού ιδιοκτητών εγκαταλειμμένων οικοπέδων, στο πλαίσιο εφαρμογής της υπ’ αριθ. 20/2023 Πυροσβεστικής  Διάταξης. Για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, ο Δήμος Κομοτηνής προχώρησε πρόσφατα στην πρόσληψη 10 εποχικών εργαζομένων με σκοπό να γίνουν οι καθαρισμοί των οικοπέδων εντός οικισμών και εκτός σχεδίου πόλεως, όταν πρόκειται για οικόπεδα με κτίσμα. Επίσης πραγματοποιούνται καθαρισμοί κοινόχρηστων χώρων όπου γίνεται ρίψη μπαζών, απορριμμάτων, κλαδιών κλπ.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΝΤΙΚΑΣΤΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Στα σημεία όπου γίνονται οι καθαρισμοί αλλά και σε σημεία επικίνδυνα για πρόκληση πυρκαγιάς τοποθετούνται πληροφοριακές πινακίδες για την αποτροπή πρόκλησης πυρκαγιάς. Επιπλέον, συντηρούνται οι υπάρχουσες όταν υπάρχουν φθορές.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΥΔΡΟΣΤΟΜΙΑ

Η ΔΕΥΑΚ  αναλαμβάνει τη συντήρηση των πυροσβεστικών υδροστομίων σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής η οποία πραγματοποιεί ελέγχους καλής λειτουργίας. Η ΔΕΥΑΚ τοποθετεί νέους κρουνούς σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΠΥ.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης δήλωσε: «Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά προετοιμασίας της αντιπυρικής περιόδου καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες δε βοηθούν τις εργασίες. Ο Δήμος Κομοτηνής προχωρά συντονισμένα και φέτος στην ορθή και έγκαιρη προετοιμασία για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Η συνεργασία μας με όλους τους φορείς, μέσα από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Κομοτηνής, είναι άριστη. Ζητούμε, όμως, τη συνδρομή όλων των δημοτών αλλά και των επισκεπτών για να διατηρήσουμε ακέραιο τον πνεύμονα πρασίνου που είναι το δάσος της Νυμφαίας και να αποτρέψουμε τις δασικές πυρκαγιές. Είναι βασικό να τηρούμε τη νομοθεσία, να σεβόμαστε το περιβάλλον, ειδικά το δάσος που προσφέρεται για αναψυχή και άθληση, χωρίς να ξεχνάμε ότι δεν είμαστε ιδιοκτήτες του αλλά απλοί φιλοξενούμενοι». 

Back to top button