Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου: Να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων ομογενών της Θράκης και να ρυθμιστεί το υπόλοιπο με ευνοϊκούς όρους

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά με παρέμβασή του στη Βουλή να διαγραφεί μεγάλο μέρος των στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε ομογενείς παλιννοστούντες της Θράκης και να ρυθμιστεί η εξόφληση του υπόλοιπου μέρους σε δόσεις με ευνοϊκούς όρους.

Στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, που συνυπέγραψαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  ο βουλευτής σημειώνει ότι οι Τράπεζες – αξιοποιώντας  την  2/18649/0025/5-6-2020 Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου – εκβιάζουν τους δανειολήπτες, με την διαβίβαση των οφειλών τους στην Δ.Ο.Υ., με την επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, με κατασχέσεις και άλλα. Ενώ επισήμανε ότι οι  παλιννοστούντες ομογενείς της Θράκης βρίσκονται εν μέσω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης σε αδυναμία να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2021

  ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Ρύθμιση-Διαγραφή των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων  ομογενών της Θράκης

Σήμερα η πλειοψηφία από τους 8.000 δανειολήπτες παλιννοστούντες ομογενείς που διαβιούν στη Θράκη, βρίσκονται σε αδυναμία να αποπληρώσουν τα  δάνεια ύψους 60.000 ευρώ τα οποία έλαβαν στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος της στεγαστικής τους αποκατάστασης, που υλοποιήθηκε μεταξύ του 1990-2004. Το Ελληνικό Δημόσιο παρείχε για τα δάνεια αυτά εγγύηση 100% και επιδοτούσε το επιτόκιο κατά 60%, ενώ οι προϋποθέσεις για την χορήγησή τους ήταν ελαστικές ως προς την ηλικία των δικαιούχων και την εργασιακή τους κατάσταση.

Εν μέσω της  οικονομικής κρίσης  και της τρέχουσας υγειονομικής οι Τράπεζες  – μετά την  2/18649/0025/5-6-2020 Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου – ξεκίνησαν τις πιέσεις απέναντι στους δανειολήπτες,  αποστέλλοντάς τους ειδοποιητήρια   που τους  απειλούν και τους εκβιάζουν ότι θα διαβιβάσουν προς βεβαίωση τις ανεξόφλητες  οφειλές  τους στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ,  θα επιβάλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και κατάσχεσης σε βάρος τους,  ενώ σε περιπτώσεις έχουν ήδη προχωρήσει  σε κατασχέσεις λογαριασμών. Ενώ  απαιτούν  από όποιον οφειλέτη ζητά ρύθμιση των δόσεων του δανείου του να αποποιηθεί την συγκεκριμένη μορφή δανείου με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Επειδή τα συγκεκριμένα δάνεια χορηγήθηκαν υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με σκοπό την ομαλή οικονομική και κοινωνική ένταξη των παλιννοστούντων ομογενών   στην χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θράκη.

Επειδή οι Τράπεζες  χορήγησαν τα δάνεια στους δικαιούχους ενώ γνώριζαν ότι οι προϋποθέσεις ήταν ελαστικές ως προς την εργασιακή και ηλικιακή κατάστασή τους.

Επειδή  οι δανειολήπτες ομογενείς της Θράκης αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις γιατί στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Είναι στις προθέσεις σας να προχωρήσετε στη διαγραφή μεγάλου μέρους των στεγαστικών δανείων των ομογενών της Θράκης και στη ρύθμιση του υπολοίπου με ευνοϊκούς όρους,  προκειμένου να αποπληρωθούν;

Exit mobile version