Αγροτικά νέαΕλλάδαΚορυφαίαΡεπορτάζΤοπικές ειδήσεις

Βορίδης :έρχονται αποζημιώσεις για τις ζημιές από το σκουλήκι στον Εβρο-Για τη Ροδόπη τις είχε αποκλείσει –Έπιασαν τόπο οι πιέσεις συνδικαλιστών και βουλευτών

Όταν η πολιτική πίεση πιάνει τόπο ,έστω και κατά ένα μέρος θα πρέπει να αναγνωρίζεται .6 εκ ευρώ θα κατευθυνθούν στον Εβρο τις επόμενες μέρες προκειμένου να αποζημιώσουν τους βαμβακοκαλλιεργητές που επλήγησαν το καλοκαίρι του 2018 από το πράσινο σκουλήκι αλλά και τους σιτοπαραγωγούς για την μειωμένη παραγωγή τους.

Την δήλωση αυτή έκανε ο Υπουργός Μάκης Βορίδης ,σήμερα,μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη και στον Αντέννα θέλοντας να υπερασπιστεί την με «στοχευμένες» παρεμβάσεις όπως χαρακτηριστικά είπε ,την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό στον πρωτογενή τομέα.

Να σημειωθεί ότι αυτό ήταν το πνεύμα και της συνάντησης του Υπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών όπως αποκάλυψαν οι Γιάννης Πσναγής και Χρήστος Γκόντιας στην πρόσφατη Αγροτική Ματιά όπου το Υπουργείο δια του Υπουργού τόνισε ότι ήταν κατά των «οριζόντιων» λύσεων και προκρίνει ε συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε πληττόμενους τομείς ,θέση που βρήκε σύμφωνους και τους συμμετέχοντες στη συζήτηση αγρότες..

Βέβαια τα βαμβάκια δεν ανήκουν στις επιπτώσεις του κορωνοϊού αλλά φαίνεται ότι η περίοδος αυτή είναι η πλέον εύφορη για να λήξει ένα πρόβλημα που ταλανίζει τον αγροτικό κόσμο του Εβρου εδώ και 2 χρόνια όταν η εντομολογική προσβολή κατέστρεψε περίπου 350 χιλιάδες στρέμματα εκ των οποίων πολλοί αγρότες δεν πήραν ούτε ένα κιλό.

Την είδηση επιβεβαίωσε με ανάρτηση του στο fb και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας Λάμπης Κοτμπρίδης οποίος ανέφερε ότι οι ζημιές από το σκουλήκι αφορούσαν 356 χιλιάδες στρέμματα και στο στάρι 305 χιλιάδες. Άρα από την ανακοίνωση του Υπουργού συνάγεται το συμπέρασμα πως αναμένονται 15 ευρώ το στρέμμα για τους βαμβακοπαραγωγούς και 5 ευτρώ για τα σιτάρια.

Η πηγή της αποζημίωσης δεν έχει προσδιοριστεί με κάποιες πληροφορίες ,χωρίς να επιβεβαιωθούν ,να μιλούν για de minimis.

H εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της πίεσης των εκπροσώπων των αγροτών ,αλλά και των βουλευτών του Εβρου προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Η Ροδόπη εκτός και για τα βαλμάβκια και για τα σιτηρά;

Μετά από αυτή την ανακοίνωση προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά για την εσπευσμένη απάντηση που έδωσε ο ίδος ο κ Βορίδης στη Βουλή στις αρχές του Φλεβάρη σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ.Ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι δεν ισχύουν οι σχετικές προϋποθέσεις οπότε αποζημίωση δεν μπορεί να δοθεί. Μάλιστα όταν η απάντηση αυτή μεταφέρθηκε στον Εβρο και υπήρξαν αντιδράσεις ο Υπουργός με έναν ελιγμό έσπευσε να διευκρινίσει ότι η απάντηση του αφορούσε τη Ροδόπη και όχι τον Εβρο .

Τότε στην Ροή news είχαμε γράψει :

«Στοπ στις προσδοκίες για αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών της Ροδόπης και του Έβρου βάζει με απάντησή του στη Βουλή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ.

Ο κ Βορίδης ρωτήθηκε για τις ζημιές στα βαμβάκια ,τα σιτηρά και τα καπνά. Μάλιστα οι διευκρινήσεις του για τα de minimis επίσης προσγείωσαν πολλούς που θεωρούν ότι αυτή είναι η λύση όταν ο ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» .

Ο Υπουργός δήλωσε συγκεκριμένα για τα βαμβάκια:

«Η ερώτησή σας αυτή αφορά σε τρεις καλλιέργειες: βαμβακοκαλλιέργειες, χειμερινά σιτηρά και καπνά. Για να θέσουμε λίγο το νομικό περιβάλλον, προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων οποιεσδήποτε καλλιέργειες θα πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες πέντε προϋποθέσεις: η παραγωγή του έτους να έχει ζημιωθεί σε επίπεδο νομού σε ποσοστό κατ’ ελάχιστον 30%, να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μίας δυσμενούς καιρικής συνθήκης και όχι συνδυασμού πολλών, να επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός αυτός από τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία, να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και πέμπτον, να έχει ακολουθηθεί η σωστή καλλιεργητική τεχνική και να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η ζημία και η εξάπλωσή της.

Αυτές είναι οι πέντε προϋποθέσεις. Εξαιρώ την τέταρτη, η οποία σε τελευταία ανάλυση έχει οικονομικό χαρακτήρα, δηλαδή την έγκριση δαπάνης από το Γενικό Λογιστήριο, οι άλλες όμως τέσσερις προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν σωρευτικώς προκειμένου να ενταχθεί μία ζημία στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων και -το λέω αυτό για να είμαστε όλοι συνεννοημένοι- πρέπει να συντρέχουν και να επαληθεύονται πράγματι, διότι άλλως τίθεται ζήτημα παράνομης οικονομικής ενίσχυσης. Άρα με αυτές τις προϋποθέσεις δίνεται η αποζημίωση με τις ΚΟΕ.

Όσον αφορά τις βαμβακοκαλλιέργειες, συνεδρίασε η κεντρική συντονιστική επιτροπή του ΕΛΓΑ και απεφάνθη ότι η μείωση της παραγωγής στις βαμβακοκαλλιέργειες δεν ήταν αποτέλεσμα μίας δυσμενούς καιρικής συνθήκης αλλά συνδυασμός πολλών και δεν υπήρξε επιστημονική τεκμηρίωση από την οποία να αποδεικνύεται η άμεση αιτιώδης σχέση μεταξύ δυσμενούς κλιματικού φαινομένου και ζημίας. Άρα οι ζημίες στις βαμβακοκαλλιέργειες είναι μη επιλέξιμες.»

Αποκλείονται και τα χειμερινά σιτηρά

«Για τα χειμερινά σιτηρά η ίδια συντονιστική επιτροπή απεφάνθη ότι δεν επισημειώθηκαν στοιχεία αποδόσεων τιμών ώστε να μπορέσει να κριθεί η σημασία του οικονομικού αποτελέσματος, δεν προκύπτει ουσιώδες οικονομικό αποτέλεσμα και για τον λόγο αυτό απορρίπτει την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Για τα καπνά θα σας πω τι λέει τώρα η συντονιστική επιτροπή, επιτρέψτε μου όμως εισαγωγικώς να πω ότι, όπως σωστά επισημάνατε, τα καπνά έχουν ήδη λάβει de minimis αποζημίωση. Την χαρακτηρίσατε όπως την χαρακτηρίσατε. Η αποζημίωση η οποία εδόθη στο τέλος του 2018, αν θυμάμαι καλά, ανήλθε -επίσης αν θυμάμαι καλά- στο ποσό του 1.800.000 ευρώ. Και το λέω αυτό εισαγωγικώς διότι δεν είναι δυνατόν να δοθεί οποιοδήποτε συμπληρωματικό de minimis σε αυτό. Εφόσον εδόθη –διότι εδόθη σε όλους, εδόθη στα καπνά τότε-, δεν γίνεται να υπάρξει κάτι συμπληρωματικό.»

Το θέμα είχε αναδείξει το 2018 ο τότε Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν το θέμα είχε προκύψει κυκλοφορούσε μία φήμη που ενίσχυαν οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις οποίες θα δίνονταν ,άγνωστο από ποια πηγή ,διάφορα ποσά από 100 έως 40 ευρώ το στρέμμα .Μάλιστα είχαν γίνει και 2 συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου και τον Σταύρο Αραχωβίτη τότε Υπουργό ο οποίος είχε δεσμευτεί να θέσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (;)

Ο τότε Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών ήταν ομόνος θεσμικός από τη Ροδόπη που τότε είχε θέσει το θε΄μα στο Υπουργείο επιτακτικά συμμετέχοντας στην συνάντηση εκείνη μαζί με τον εκπρ΄σωπο της ΔΟΒ από τη Θράκη Νίκο Κουρκούτα.

Θα είχαν ενδιαφέρον οι απαντήσεις του Υπουργείου σήμερα .Βέβαιον είναι ότι οι βουλευτές θα πρέπει να κινηθούν άμεσα για να δουν ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου και με ποια δικαιολογία η Ροδόπη εξαιρείται..

Back to top button