Αγροτικά νέαΚορυφαίαΡεπορτάζΡΟΗ ΝEWS WEB TV

Βαμβάκι: απώλειες στις αποδόσεις λόγω καιρικών συνθηκών -Το φαινόμενο της “καραμέλας” σε πολλά χωράφια της Ροδόπης -(web tv -φωτογραφίες)

Μπορεί τα περισσότερα χωράφια με βαμβάκι στη Ροδόπη να έχουν μαζευτεί με τις τιμές να έχουν φτάσει σε ύψη ρεκόρ και πάνω από 70 λεπτά το κιλό για εβδομάδες ωστόσο οι αποδόσεις σε αρκετά χωράφια είναι κατώτερες των προσδοκιών των αγροτών.

Όπως δήλωσε ο γεωπόνος Κυριάκος Κρόκος στην εκπομπή Αγροτική Ματιά της ALFA Tηλεόρασης Βορείου Ελλάδας “οι βροχοπτώσεις δημιουργούν το φαινόμενο της “καραμέλας” ή του “μανταρινιού” κατ άλλους .Αυτό σημαίνει ότι η κάψα του βαμβακιού δεν ανοίγει φυσιολογικά ώστε να έχουμε ένα αφράτο προϊόν αλλά μοιάζουν με φέτες μανταρινού. Αυτές οι κάψες που δεν ανοίγουν καλά είναι δύσκολο και να συγκομιστούν καθώς τα βαμβάκια δεν τυλίγονται στα αδράχτια της μηχανής .΄Έτσι είτε μένει μέσα στην κάψα είτε πέφτει κάτω” ανέφερε.

Μάλιστα οι απώλειες σε ποτιστικά χωράφια μπορεί κατα τον ίδιο να φτάσουν ακόμη και στο 1\3 της παραγωγής .Δηλαδή ένα χωράφι με απόδοση 300 και πλέον κιλά να έχει απώλειες 100 κιλών ίσως και περισσότερο.
Η κατάσταση αυτή προφανώς επιβάλλει αποζημίωση.

Ο ΕΛΓΑ παρακολουθεί το φαινόμενο στενά με επιτόπιους ελέγχους .Είναι προφανές ότι θα πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις .Θα είναι κρίμα ο κόπος των αγροτών να πάει χαμένος σε μία εντυπωσιακή ως προς τις τιμές του προϊόντος χρονιά.

Ακούστε το απόσπασμα και δείτε φωτογραφίες

Back to top button