ΚοινωνίαΚορυφαία

Στο Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής βρίσκεται αυτή την ώρα ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στη χώρα μας


Ο Τούρκος Υπουργός το πρωί βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου στο Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν και ο πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Εφέ Τζεϊλάν.
Επισκέφθηκε μεταξύ άλλων και το Τέμενος Χαμιντιγιέ το οποίο είναι το τελευταίο τζαμί που ανηγέρθηκε το Οθωμανικό Κράτος στη Θεσσαλονίκη, από τον Σουλτάνο Αμπντουλχαμίτ τον ΄Β.
Κατα την διάρκεια της παραμονής του εκεί ο Τούρκος αξιωματούχος σε σχετική του ανάρτηση έκανε λόγο για “τουρκική κοινότητα” στην Ελλάδα αναφέροντας :«συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας, και θρησκευτικούς λειτουργούς.
Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθεριά της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο “ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο”».
Στον Τούρκο Υπουργό απάντησαν “ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέροντας “«Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής», τονίζουν διπλωματικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.Επίσης, αναφέρουν πως η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες, και προσθέτουν πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

Back to top button