ΕλλάδαΟικονομία

Tουρισμός:λιγότεροι περιορισμοί για όσους εμβολιαστούν -Σε καραντίνα και τεστ οι υπόλοιποι

Το μεγάλο στοίχημα για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού και τις θετικές άμεσες «ανατροπές» που φέρνει ο εμβολιασμός στην τουριστική κίνηση για το 2021 επιχειρεί να περιγράψει με ενάργεια ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Με τη συνέντευξή του στο protothema.gr ο κ. Θεοχάρης δηλώνει ότι με το εμβόλιο ο κόσμος έχει αρχίσει να προετοιμάζει ταξίδια πολύ πιο εντατικά, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι μέσα στην τριάδα-πεντάδα των χωρών που προτιμούν οι ξένοι τουρίστες και εξηγεί τι θα ισχύει για όσους έχουν ή δεν έχουν εμβολιαστεί και θέλουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς ή με κάθε άλλο μέσο.

Ο υπουργός Τουρισμού και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζονται πλέον τεστ ή να μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά το πιστοποιητικό σε ψηφιακή μορφή για οποιαδήποτε Αρχή, εθνική ή άλλη το ζητήσει. Το ίδιο θα κάνουν και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, όπου συζητείται η κοινή αναγνώριση μεταξύ χωρών αναχώρησης και προορισμού. Για τους μη εμβολιασμένους θα υπάρχουν διευρυμένα εργαλεία ελέγχου στα σύνορα, ενώ όπως υπογραμμίζει ο υπουργός υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν από την επιδημιολογική κρίση.

-Κύριε υπουργέ, φέτος η χρονιά λόγω πανδημίας κλείνει με σαφώς λιγότερες αφίξεις από το εξωτερικό, μεγάλες απώλειες εσόδων και «μαύρες τρύπες» στην τουριστική βιομηχανία. Κάνετε παρόμοια πρόβλεψη και για το 2021;

-Το 2021 θα είναι μια χρονιά ελπίδας και σταδιακής ανάκαμψης. Δεν έχει κανένα νόημα να αξιολογούμε τις επιδόσεις και τα αποτελέσματα του τουρισμού με τα κριτήρια που είχαμε πριν από την πανδημία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σαφές ότι το 2021 θα δούμε το πολυπόθητο φως στην άκρη του τούνελ. Οπότε, καθήκον μας είναι να επιταχύνουμε όσο είναι εφικτό, την έξοδο του Ελληνικού Τουρισμού και της ελληνικής κοινωνίας από το σκοτάδι της υγειονομικής κρίσης. Και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εντατικά, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

-Ο εμβολιασμός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού μέχρι πότε (τον Ιούνιο;) μπορεί να ανατρέψει τις αρνητικές προβλέψεις;

-Ο εμβολιασμός έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο σε δύο επίπεδα: Πρώτον, στο να νιώσουμε εμείς, ως Έλληνες πολίτες και κυρίως οι πιο ευάλωτοι, πιο ασφαλείς στη χώρα μας. Χάρη στον εμβολιασμό θα περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ παράλληλα θα έχουμε οικονομική δραστηριότητα η οποία θα ανακτά σταδιακά τον κανονικό της ρυθμό. Δεύτερον, οι εμβολιασμοί θα δημιουργήσουν κλίμα αισιοδοξίας και αυτό θα αποτυπωθεί στις τουριστικές κρατήσεις τουριστών από χώρες οι οποίες μας ενδιαφέρουν, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία κ.α.

-Δηλώσατε ότι θα είναι λιγότεροι οι περιορισμοί για όσους έχουν εμβολιαστεί και θέλουν να ταξιδέψουν. Δηλαδή;

-Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να νοσήσουν από τον κορωνοϊό. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να τους υποβάλουμε στις διαδικασίες των τεστ και της καραντίνας, όπως, ενδεχομένως, να υπαγορεύουν κάποια πρωτόκολλα για άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

-Καταρχάς, όσοι έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνα, πλοία, τρένα, από το Πάσχα π.χ. και μετά, ακολουθώντας ποια διαδικασία; Θα πρέπει να έχουν κάποιο πιστοποιητικό;

-Σε κάθε εμβολιασμένο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους θα χορηγούν ένα πιστοποιητικό σε ψηφιακή μορφή. Το οποίο και θα επιδεικνύει σε όποια αρχή, εθνική ή άλλη, το ζητήσει. Αντίστοιχες διαδικασίες ακολουθούν οι περισσότερες χώρες, στην Ευρώπη και όχι μόνον. Ας σημειωθεί όμως ότι στην τρέχουσα φάση είναι ανοιχτή η συζήτηση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το πώς τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα έχουν κοινή αναγνώριση μεταξύ χωρών αναχώρησης-προορισμού για τους τουρίστες, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, γιατί όχι, και ευρύτερα.

-Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ποιο «δρόμο» θα ακολουθήσουν;

-Αυτό είναι κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού ανά χώρα αλλά και από την πορεία της νόσου σε καθεμία από αυτές. Εκτιμώ ότι, έχοντας στα χέρια μας τα rapid test, τα οποία είναι και φθηνά και γρήγορα, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού, τα εργαλεία που θα έχει η χώρα μας για τον έλεγχο στα σύνορα θα είναι πολύ πιο διευρυμένα και πολύ πιο ασφαλή.

-Έχετε ήδη μιλήσει με τους ομολόγους σας στην Ευρώπη;

-Βεβαίως. Έχουμε ανοιχτή γραμμή και συζητούμε πολύ τακτικά με τους ομολόγους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να προωθήσουμε μέτρα όπως αυτά που σας ανέφερα και προηγουμένως. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, προσπαθούμε οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί από φορείς όπως η IATA (η παγκόσμια ένωση των αεροπορικών εταιρειών) αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να τύχουν ευρύτερης αποδοχής και να προωθηθούν προς υλοποίηση.

πηγή protothema

Back to top button