ΑυτοδιοίκησηΚορυφαία

Το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο και η ολιγωρία των υπευθύνων διαχείρισης της τύχης του..-Πρόταση της Προέδρου του ΔΣ Κομοτηνής Κλεοπάτρας Στογιαννίδου για τη διάσωσή του

Με μία αιχμηρή ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό η Πρόεδρος του ΔΣ Κομοτηνής και δικηγόρος Κλεοπάτρα Στογιαννίδου στηλιτεύει την διαχρονική ολιγωρία που έχει οδηγήσει το Παλιό ,ιστορικό ,δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής στην κατάσταση που σήμερα όλοι αντικρίζουν .Η ίδια επισημαίνει ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την επίλυση του προβλήματος και καλεί το ΤΑΧΔΙΚ στο οποίο ανήκει να το εντάξει σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης ώστε τελικά να διασωθεί και εν συνεχεία να αξιοποιηθεί .Η ίδια μάλιστα προτίθεται να το θέσει και κατά την σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ Κομοτηνής. Αναφέρει η ίδια λοιπόν :

“Εδώ και 2 χρόνια αναμένουμε μάταια από το ΤΑΧΔΙΚ την πολυπόθητη παραχώρηση που θα αποτελούσε μια λύση για τη διάσωση του παλιού δικαστικού μεγάρου.. Καμία απολύτως ανταπόκριση από τους κυβερνώντες στο αίτημα, αλλά κ καμία άλλη ενέργεια για τη διάσωση και αξιοποίηση του κτιρίου.

Η «υπευθυνότητά» τους εξαντλήθηκε δυστυχώς στην επιτόπια επίσκεψη, την αναγνώριση του μεγέθους του προβλήματος κ της αναγκαιότητας άμεσης παρέμβασης και έκτοτε.. ΟΥΔΕΝ..Έχοντας πλέον μια σχετικά καλή εικόνα για όσα συνέβησαν όλο αυτό το διάστημα σε τοπικό επίπεδο αλλά και κεντρικά, θεωρώ ότι στο υπουργείο δεν υπάρχει πραγματική βούληση για τη διάσωση του κτιρίου και αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την τύχη του, είτε δεν συναισθάνονται την αξία και την ιστορικότητά του, είτε απλώς αδιαφορούν.

Ενόψει όμως δημοσίευσης στις 12-9-22 του προγράμματος χρηματοδότησης ΗΛΕΚΤΡΑ (ΦΕΚ 4813β/2022), που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Υπουργεία κ νπδδ συμπεριλαμβάνονται στους φορείς που δικαιούνται να εντάξουν κτίρια ευθύνης τους και μάλιστα με ποσοστό χρηματοδότησης μέχρι και 95%.

Αυτό σημαίνει ότι το ΤΑΧΔΙΚ μπορεί -ΑΝ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΙ- να υποβάλει έως 30-11-22 αίτηση ένταξης στο ΗΛΕΚΤΡΑ για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης του παλιού δικαστικού μεγάρου, ώστε αυτό να διασωθεί. Μάλιστα έτσι μπορεί να παραμείνει η δικαστική του χρήση και να μην υπάρχουν και οι όποιες αναφερόμενες αντιδράσεις στο χώρο της δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, στην αυριανή(σσ σημερινή) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, θα ζητήσω από το Σώμα να εγκρίνει την έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο θα διαμαρτυρόμαστε για την μέχρι σήμερα αδράνεια των αρμοδίων και θα τους καλούμε άμεσα και με δεδομένη την δημοσίευση του προγράμματος ΗΛΕΚΤΡΑ να προβούν στις δέουσες ενέργειες για τη διάσωση του κτιρίου και συγκεκριμένα είτε στην άμεση παραχώρησή του στο Δήμο Κομοτηνής, είτε στην υποβολή αίτησης ένταξης αυτού στο εν λόγω πρόγραμμα για την αποκατάστασή του. Είμαι σίγουρη ότι ως τοπική κοινωνία θα αποδείξουμε ότι δεν ανεχόμαστε άλλη ολιγωρία και πολύ περισσότερο την απώλεια άλλης μιας ευκαιρίας για τη διάσωση του κτιρίου.” καταλήγει.

Back to top button