Το όνομα του Μαρωνίτη αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ Κωνσταντινίδη δόθηκε στην πλατεία της Μαρώνειας παρουσία του νυν Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου(web tv-φωτογραφίες)

Το όνομα του Μαρωνίτη στην καταγωγή αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ Κωνσταντινίδη δόθηκε στην πλατεία της Μαρώνειας παρουσία του νυν Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου σε μία τελετή που διοργάνωσε ο Δήμος Μαρώνειας Σαπών σήμερα το μεσημέρι. Παρόντες στην εκδήλωση μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή ,ο ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού ,βουλευτές, ο Περιφερειάρχης ,Δήμαρχοι ,ακαδημαϊκοί και πολλοί παράγοντες του Στρατού ,της Αστυνομίας ,πολιτιστικών Συλλόγων και φυσικά κόσμος από την ευρύτερη περιοχή .

Αξιοσημείωτη και η παρουσία ομογενών Ελλήνων από την Αμερική ,λαϊκών και κληρικών ,που συνοδεύουν τον σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο ταξίδι του αυτό.

Ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών την ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Μιχαήλ γεννήθηκε από γονείς ευσεβείς, στην ιστορική Μαρώνεια κατά το έτος 1892 και εκοιμήθη το έτος 1958 στην Αμερική, όπου και ετάφη.

Τον Οκτώβριο του 1920 απεστάλη από τον Πατριάρχη ως έξαρχος στην ιερά Μητρόπολη Μαρώνειας και μετά το θάνατο του Μητροπολίτη Μαρωνείας Μελισσηνού ανέλαβε να κατευθύνει πνευματικά ως τοποτηρητής την επαρχεία της Μαρώνειας για τρία και πλέον χρόνια.

Ανταποκρίθηκε στο δύσκολο έργο που του ανατέθηκε, καθώς χρειάστηκε να διαχειριστεί με επιτυχία το μεγάλο εθνικό πρόβλημα των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής ως πρόεδρος της επιτροπής αποκαταστάσεως των προσφύγων της Μικράς Ασίας και Ανατολικής Θράκης».

Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την τελετή, ο Δήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Επιθυμώ να εκφράσω τα ευγνώμονα αισθήματα και τις ευχαριστίες μας στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο, μία διακεκριμένη παγκοσμίως προσωπικότητα, που μας τιμάει σήμερα με την παρουσία του.

Ένας ποιμένας που εργάζεται άοκνα για την καθιέρωση μίας ειρηνικής κοινωνίας, αίτημα και ευχή στους κρίσιμους καιρούς που ζούμε.

Ένας ιεράρχης που διακρίνεται οικουμενικά για την άριστη γνώση της θεολογικής παιδείας.

Ενός προσώπου που υπηρετεί ενόρκως, μακροχρονίως την ενότητα μέσα από τη διαφορά, την αποδοχή του άλλου, την αρμονική συνύπαρξη, την ανοχή και την αλληλοκατανόηση, στοιχεία που χαρακτηρίζουν και την τοπικής μας κοινωνία και ενισχύουν την συνοχή και την πολιτισμική πολυμορφία της».

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος συνεχάρη τον Δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών για την εμπνευσμένη πρωτοβουλία του, ευχαρίστησε και εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά και συγκίνηση για την ανάδειξη ενός μεγάλου θρησκευτικού ηγέτη από την Μαρώνεια και επεσήμανε την αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην ανάδειξη ηγετών από το λαό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κυρό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Μιχαήλ Κωνσταντινίδη.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής και εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Παντελεήμονας, επαίνεσε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την απόφαση της ονοματοδοσίας της πλατείας, μετέφερε τις ευχές της Α.Θ. Παναγιώτητας κ.κ. Βαρθολομαίου και τόνισε τη σημασία και την προσφορά της Μαρώνειας στον Ελληνισμό, την Ορθοδοξία και στην Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής

Στην τελετή, μεταξύ άλλων, παρέστησαν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, οι βουλευτές Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, Δημήτρης Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Ιωάννης Γκαράνης, η Αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ. Ζωή Γαβριηλίδου,  ο Τοποτηρητής Μουφτής Δρ. Τζιχάτ Χαλήλ, ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πασχάλης Συριτούδης, ο Διοικητής της 2ης ΜΣΕΠ Επισμηναγός Γεώργιος Καραγιάννης, ο Διοικητής του 10ου Σταθμού Ηλεκτρονικών Εφαρμογών, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Σ. κ. Ανέστης Βαφειάδης, ο Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γαβράνης, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δημήτρης Ερελιάδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Παράταξης «Μαζί για τον Τόπο μας» κ. Ιωάννης Σταυρίδης και ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Παράταξης «Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών» κ. Απόστολος Ιωάννου.

Στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα στη διάρκεια του οποίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος και η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή υπέγραψαν την περγαμηνή του «Κύκλου Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας», ενώ ο Δήμαρχος ευχαρίστησε δημοσίως την παρουσία των συνοδών επιστημόνων και επιχειρηματιών του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, τους οποίους προσκάλεσε να επισκεφθούν ξανά στο μέλλον την περιοχή για την ανάπτυξη και υλοποίηση των ενδιαφερόντων τους.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της πλάκας με τη σημεία να δίνεται στον ανεψιό του αειμνήστου Αρχιερέως που ήρθε από την Αμερική .

Η τελετή ολοκληρώθηκε με Τρισάγιο που εψάλη στην πλατεία προεξάρχοντος του κ Ελπιδοφόρου που ακολούθως φωτογραφήθηκε με όποιον το επιθυμούσε δείχνοντας ένα γλυκό και προσηνή χαρακτήρα που αμέσως κέρδιζε όσους τον προσέγγιζαν .

Ο Εθνικός ύμνος με τη φωνή και των μικρών παιδιών των σχολείων του Δήμου έκλεισε με συγκινητικό τρόπο την τελετή.

Exit mobile version