Δ.Π.Θ.-ΠανεπιστήμιοΚορυφαία

To DUTH Idea Accelerator του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εισάγει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στο ελληνικό πανεπιστήμιο

Το πρώτο πρόγραμμα καινοτομίας DUTH Idea Accelerator του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ξεκίνησε τη λειτουργία του με τη διοργάνωση τεσσάρων ημερίδων – Info Days -στις τέσσερις πόλεις έδρες του Ιδρύματος.

Το DUTH Idea Accelerator αφορά σε ένα δίμηνο πρόγραμμα καινοτομίας που απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες κάθε βαθμίδας με στόχο να εμπνευστούν, να παράξουν νέες καινοτόμες ιδέες αλλά και να γνωρίσουν καλύτερα το κόσμο της επιχειρηματικότητας μέσα από ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και 1-to-1 mentoring.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το νέο Κόμβο Καινοτομίας του ΔΠΘ με Innovation Enabler τη Mantis Beyond Innovation, υπεύθυνη για το συντονισμό, σχεδιασμό και υλοποίηση των δράσεων.

Οι συμμετέχοντες στο DUTH Idea Accelerator καλούνται να αναπτύξουν και να υποβάλλουν καινοτόμες ιδέες στις ενότητες  Περιβάλλον και  Ενέργεια (GreenTech), Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ICT), Ιατρική και Βιολογία (Health & BioTechΕκπαίδευση (EduTech), Αθλητισμό (Sportech),  Νομική και Δίκαιο (RegTech).

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Στην ομάδα έργου συμμετέχουν τα μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας: Αραμπατζής Γαρύφαλλος, Γκόγκας Περικλής, Γρηγορίου Μαρία, Κουρκουτάς Ιωάννης, Παπαδημητρίου Θεόφιλος, Τσίτσκαρη Ευστρατία, Φαρμάκης Φίλιππος, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Καθηγήτρια Μιχαλοπούλου Μαρία και εξωτερικούς συνεργάτες τον κ. Καραδιαμαντή  Διαμαντή και την κα  Μπερμπέρογλου Αναστασία.

Η ομάδα του DUTH Idea Accelerator επισκέφθηκε τις 4 πόλεις έδρες του Ιδρύματος πραγματοποιώντας εκδηλώσεις τις οποίες παρακολούθησαν πάνω από 1000 συμμετέχοντες, εκπροσωπώντας την ακαδημαϊκή, ερευνητική και φοιτητική κοινότητα του πανεπιστημίου, αλλά και εκπρόσωποι της αγοράς.

Σε όλες τις πόλεις η επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας, Καθηγήτρια του ΔΠΘ  Μαρία Μιχαλοπούλου, παρουσίασε το όραμα και τους στόχους του Κόμβου Καινοτομίας. Ανέφερε ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος με βασικό προορισμό την παραγωγή και μεταφορά της γνώσης. Στο πλαίσιο καλλιέργειας κλίματος επιχειρηματικότητας και κουλτούρας καινοτομίας, δημιουργήθηκε το DUTH Innovation Hub, μια νέα ενιαία δομή που θα ενοποιήσει υφιστάμενες πρωτοβουλίες και δομές (ΕΛΚΕ, Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας και Thinc Thrace Incubator) του πανεπιστημίου αλλά και νέα προγράμματα και εργαλεία που αναπτύσσονται και θα υποστηρίξουν τον τελικό του σκοπό. 

Περισσότερα για τα προγράμματα ανοιχτής καινοτομίας και για τις προγραμματισμένες δράσεις του DUTH Innovation Hub ανέφερε ο κ. Χρήστος Νικολούδης, Founder & CEO της Mantis Beyond Innovation ο οποίος παρουσίασε την πρώτη δράση του Κόμβου, το DUTH Idea Accelerator, ως μια ευκαιρία οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να εκπαιδευτούν βιωματικά σε βασικές έννοιες και εργαλεία επιχειρηματικότητας.

Επιπλέον ανέλυσε τα μοντέλα ανοιχτής καινοτομίας, τα οποία αξιοποιούνται στο πρόγραμμα, αλλά και τις νέες δυνατότητες που παρουσιάζονται για τους μεγάλους οργανισμούς να αναζητήσουν καινοτόμες λύσεις από το εξωτερικό περιβάλλον για την άμεση και αποτελεσματική επίλυση επιχειρησιακών προκλήσεων. Στη συνέχεια η κα. Αναστασία Μαυρογιάννη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Καινοτομίας της Mantis BI, ανέλυσε το DUTH Idea Accelerator, τη διαδικασία συμμετοχής σε αυτό και τις παροχές προς τους συμμετέχοντες.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά περιλάμβανε την πρώτη ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, στις 28 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή περισσότερων από 400 φοιτητών ΤΕΦΑΑ, Ελληνικής Φιλολογίας, Πολιτικών Επιστημών και Οικονομικών Επιστημών και Νομικής αλλά και μέλη ΔΕΠ. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στις θεματικές ενότητες Αθλητισμός, Πολιτισμός και Δίκαιο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν χαιρετισμό από τον κ. Περικλή Γκόγκα, Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ, ο οποίος έκανε μια εισαγωγή στην επιχειρηματικότητα. Ο κ. Αθανάσιος Χατζηνικολάου και ο κ. Νικόλαος Αγγελλούσης, καθηγητές ΔΠΘ, μίλησαν για τις νέες εφαρμογές και την καινοτομία στο τομέα της φυσικής αγωγής και διαχείρισης αθλητισμού καθώς και στον τομέα της άσκησης για υγεία και ποιότητα ζωής. Ο δικηγόρος κ. Νίκος Καμπάνταης, αναφέρθηκε στις νομικές απαιτήσεις και προκλήσεις στην έναρξη μιας νεοφυούς επιχείρησης. Τέλος, το λόγο πήραν ο κ. Γιάννης Πραγγίδης, Καθηγητής ΔΠΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στην νεοσύστατη εταιρεία EconSys και η κα. Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, καθηγήτρια ΔΠΘ, η οποία, αξιοποιώντας το παράδειγμα της Iconic Ancestors, μίλησε για τις νέες τεχνολογίες στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού.

Η επόμενη μέρα έφερε την ομάδα έργου στην Αλεξανδρούπολη, στο Αμφιθέατρο Ιατρικής Δραγάνα.  Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στις θεματικές ενότητες Ιατρική & Βιολογία και Εκπαίδευση. Μετά την παρουσίαση και πάλι του έργου και των δράσεων του Κόμβου Καινοτομίας, το λόγο πήραν η κα. Ιωάννα Πράπα και ο κ. Κωνσταντίνος Τεγόπουλος, υποψήφιοι διδάκτορες του ΔΠΘ, οι οποίοι φώτισαν το ερευνητικό έργο του πανεπιστημίου μέσα από τη δική τους εμπειρία και το παράδειγμα του ProbiOAT. Ο κ. Γεώργιος Λαμπίρης, καθηγητής ΔΠΘ, αναφέρθηκε στη μεταφραστική έρευνα στην Ιατρική και πιο συγκεκριμένα την περίπτωση του DDART ενώ ο κ. Ιωάννης Καρακασιλιώτης, καθηγητής ΔΠΘ, ανέλαβε τον τομέα της Βιοιατρικής. Για τον τομέα της Εκπαίδευσης και τις νέες δυνατότητες που παρουσιάζονται με την ένταξη της τεχνολογίας μίλησε η κα. Ευθυμία Πεντέρη, καθηγήτρια ΔΠΘ. Τις ομιλίες έκλεισαν 2 start-ups, ο κ. Νικόλαος Νίκου, Founder & CEO της Vertitech και ο κ. Γιάννης Βαρελλάς-Ουζουνόπουλος, Founder & CEO της Olyra.

Την Πέμπτη 02 Μαρτίου, η ομάδα έργου επισκέφθηκε την Ορεστιάδα, όπου η προσέλευση φοιτητών και μελών ΔΕΠ ήταν πολύ μεγάλη με πάνω από 200 παρευρισκόμενους. Στην εκδήλωση, η οποία ήταν αφιερωμένη στη θεματική ενότητα Περιβάλλον και Ενέργεια (GreenTech) με έμφαση στην αγροτική ανάπτυξη και τα δασικά οικοσυστήματα, απηύθυναν χαιρετισμούς ο δήμαρχος της Ορεστιάδας κ. Βασίλειος Μαυρίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Κυμπάρης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας και Δασολογίας κ. Σπύρος Γαλατσίδας, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Καθηγητής ΕΜΠ, Γενικός Γραμματέας Δασών, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, μίλησε για το Smart Forest Innovation Gate.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεώργιος Μπρούφας, Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας και Καθηγητής ΔΠΘ, αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες στις Γεωπονικές Επιστήμες, ο κ. Γεώργιος Τσαντόπουλος, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας ΔΠΘ, ανέλυσε τη σημαντικότητα εφαρμογής πράσινων καινοτόμων τεχνολογιών στην υπηρεσία του Δάσους, ενώ ο κ. Γιάννης Κουρκουτάς, Καθηγητής ΔΠΘ, μίλησε για τον τομέα της βιοτεχνολογίας και αγροτικής ανάπτυξης. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Χρήστος Ραφτογιάννης, Founder & CEO της Citycrop, και ο κ. Γιώργος Μενδρινός, Founder & CEO της Caius Paths, αναφέρθηκαν στο δικό τους επιχειρηματικό ταξίδι και πως μια καλή ιδέα μπορεί με την κατάλληλη ομάδα και πλάνο να γίνει επιχείρηση.

Τα Info Days για το DUTH Idea Accelerator, ολοκληρώθηκαν στην Ξάνθη στις 3/3, με πολύ  μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα της Ξάνθης. Η εκδήλωση προσανατολίστηκε στην τελευταία θεματική ενότητα, Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ICT). Ο κ. Νικόλαος Παπανικολάου, καθηγητής ΔΠΘ, αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία παρουσιάζοντας πληθώρα παραδειγμάτων καινοτόμων εφαρμογών και ερευνητικών έργων, ενώ ο κ. Θεόφιλος Παπαδόπουλος, καθηγητής ΔΠΘ, στο πλαίσιο του ίδιου θέματος, ανέλυσε το ερευνητικό πρόγραμμα ACTIVATE. Τέλος ο κ. Φίλιππος Φαρμάκης, καθηγητής ΔΠΘ και μέλος της ομάδας Έργου του Κόμβου Καινοτομίας, φέρνοντας το παράδειγμα της INEM Technologies, ενός τεχνοβλαστού (spin-off) του ΔΠΘ, ως co- founder αυτού, μίλησε για το πώς μπορεί κανείς να περάσει από την έρευνα στην επιχειρηματικότητα αναλύοντας τα στάδια και τις προκλήσεις αυτής της διαδικασίας.                                                 

Στο Startups & Spinoffs Panel συμμετείχαν ο κ. Αλέξανδρος Ευταξίας, Co- founder της Αct4energy, η κα. Αμάντα Σουκούλια, Manager Partner της SEEMS P.C., και η κα Έλλη Κατσίρη, Software Lead της Siba IOT.

Όλες οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ένα δεκάλεπτο Q&A, όπου δόθηκε η ευκαιρία να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος και οι παρευρισκόμενοι να κάνουν τις δικές τους ερωτήσεις.

Όλα τα Info Day, μεταδόθηκαν και διαδικτυακά και παραμένουν διαθέσιμα στο κανάλι του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (DUTH) στο Youtube. Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σε αυτή τη συναρπαστική ευκαιρία, επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε περισσότερα και να υποβάλετε την αίτησή σας.

Δήλωση Συμμετοχών έως 27/3/2023

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://bit.ly/3JjxkPl

Back to top button