Αγροτικά νέαΚορυφαίαΡεπορτάζΤοπικές ειδήσεις

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου η προκαταβολή του ΕΛΓΑ και για τα υπόλοιπα χωράφια της Ροδόπης που έπληξε το χαλάζι του Ιουλίου

Αύριο Παρασκευή αναμένεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Αγροτικής Ματιάς η πληρωμή και των υπόλοιπων παραγωγών της Ροδόπης που επλήγησαν κυρίως από την χαλαζόπτωση του Ιουλίου του 2019 αλλά και άλλες θεομηνίες του προηγούμενο χρόνου.

Πρόκειται για τα χωριά εκείνα που δεν είχαν πληρωθεί τον Γενάρη του 2020.Τότε όπως ξέρουν οι αγρότες πληρώθηκαν οι παραγωγοί της Αμβροσίας ,της Αιγείορυ,Κρανοβουνίων,Νέου Σιδηροχώριου ,Αγίων Θεοδώρων ,Ξυλαγανής ,Ασκητών .

Τώρα πρόκειται να πιστωθούν οι λογαριασμοί των αγροτών από τον Ίασμο, Πολύανθο ,Μοίρανα, Πελαγία ,Αμάραντα ,Σώστης , Θρυλόριο ,Φιλύρα και Άρατος.Κάλχας και Γρατινή .

Να σημειωθεί ότι στους αγρότες θα καταβληθεί το 65% της αποζημίωσης που πρόκειται να λάβουν με το υπόλοιπο 35% να καταβάλλεται περί το τέλος της χρονιάς .

Για τα ποτιστικά βαμβάκια και για όσους πλήρωσαν την αυξημένη εισφορά του 20% η μέγιστη καταβολή για ζημιές 100% θα είναι ,στο σύνολό της 120 ευρώ το στρέμμα, για όσους δεν πληρώνουν την αυξημένη εισφορά 100 ευρώ το στρέμμα για ζημιές πάλι 100%  ενώ για τα ξερικά η καταβολή θα είναι ,για τις ίδιες περιπτώσεις ,για ολοκληρωτικές ζημιές θα πληρωθούν 67 ευρώ το στρέμμα με το 65% αυτής της τιμής να καταβάλλεται αύριο. Εννοείται για ζημιές που έχουν κλιμάκωση αναλόγως ποσοστιαία θα είναι και η καταβολή της αποζημίωσης .

Να σημειωθεί ότι η πρωτοφανής χαλαζόπτωση της 10ης Ιουλίου έπληξε 100.000 περίπου στρέμμα στη Ροδόπη ,κυρίως βαμβάκια με το 80% αυτών να έχουν ολοκληρωτική καταστροφή με ότι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες που έκαναν αυξημένα έξοδα και αύριο ετοιμάζονται να δουν χρήματα για πρώτη φορά στους λογαριασμούς τους ,όσοι δηλαδή εντάχθηκαν ,λόγω φόρτου εργασίας σε αυτή τη δεύτερη φάση πληρωμών του ΕΛΓΑ.

Σάκης Αντωνίου

Back to top button