Την 1η Σεπτέμβρη οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων είπε σήμερα η Υπουργός Παιδείας -Η μάσκα υποχρεωτική για όλους ,μαθητές και εκπαιδευτικούς

Yποχρεωτική η χρήση μάσκας – Η υπουργός Παιδείας είπε ότι, αν και υπάρχει απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, εντούτοις ενδέχεται να υπάρξει παράταση – Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου

Με αυξημένα μέτρα πρόληψης θα ανοίξουν τα σχολεία, έπειτα από τις εισηγήσεις των ειδικών, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι η χρήση μάσκας από τους μαθητές είναι αυτονόητη υποχρέωση μαθητών και καθηγητών, ζητώντας προσπάθεια, επιμονή και προσαρμοστικότητα. Η έναρξη λειτουργίας των σχολικών δομών, όπως είπε, θα γίνει με αυξημένα μέτρα, βάσει των συστάσεων των ειδικών.

Όπως είπε η υπουργός,  οι απόφασεις λαμβάνονται με τα σημερινά στοιχεία και, αν κριθεί από τις συνθήκες, θα επικαιροποιούνται. Οπως είπε, αν και αρχικά αποφασίστηκε τα μαθήματα να ξεκινήσουν 7 Σεπτεμβρίου, ενδεχεται να υπάρξει παράταση και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινωσε.

Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές.

«Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας». Αυτό τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, παρουσία και της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνας Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με τους όρους λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων για το σχολικό-ακαδημαϊκό έτος, 2020-21.

Η υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο πορεύεται με γνώμονα το καλό των παιδιών και χαρακτήρισε «χρέος» το να είναι τα παιδιά στο σχολείο.

«Η μάσκα είναι ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας», προσέθεσε η υπουργός, σημειώνοντας ότι τα παραπάνω τα τονίζει η ίδια η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία σε εκτενή ανακοίνωσή της.

«Εμπιστευτείτε και ως προς αυτό τις δυνατότητες προσαρμογής του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά και τη λυτρωτική δύναμη της μαθησιακής διαδικασίας», τόνισε η υπουργός, «που μπορεί ακόμη και τη χρήση της μάσκας, ως ατομική πράξη, συλλογική συνθήκη και εκπαιδευτική διαδικασία, να τη μετουσιώσει σε χρήσιμο και δημιουργικό μάθημα ζωής για τα παιδιά μας. Μάθημα προσαρμοστικότητας, αλλά προπαντός μάθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Θα χρειαστεί λοιπόν το επόμενο διάστημα προσπάθεια, επιμονή, προσαρμοστικότητα. Είναι για το καλό των παιδιών μας και όλων μας».

Πιο αναλυτικά η κα Κεραμέως ανακοίνωσε: 

«Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσουν τα μαθήματα, μια εβδομάδα νωρίτερα από άλλες χρονιές.

Παρότι η έναρξη μαθημάτων είναι προγραμματισμένη για τις 7/9, ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση. Στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η τυχόν μετάδοση από ασυμπτωματικούς.

Θα ήθελα όμως εκ μέρους της Κυβέρνησης να απευθύνω μία έκκληση προς τους γονείς: να επιστρέψουν οι οικογένειες μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Θα περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η επιστροφή των εκδρομέων, και οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων θα ληφθούν την 1/9.

Η λειτουργία των σχολικών μονάδων θα είναι με όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση – Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην Επικράτεια είναι 17 μαθητές.

Η λειτουργία των σχολείων θα γίνει με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, τα οποία θα ελέγχονται αυστηρά για το καλό όλων μας και πρωτίστως των παιδιών μας.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν όλα τα σχολεία – από νηπιαγωγεία έως λύκεια, ολοήμερα, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.»

Που θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας 

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού). 

– Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.
– Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

⁃ Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

⁃ Οδηγοί, συνοδοί, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

– Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα

Η Κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Η έναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όπως είπε θα γίνει με αυξημέντρα μετρα πρόληψης και προφύλαξης έναντι του κορωνοϊου και με βάσει τις εισηγήσεις των επιτροπών των λοιμοξιολόγων.

Τόνισε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με τα σημερινά στοιχεία και αν κριθεί από τις συνθήκες θα επικαιροποιούνται.Οπως είπε αν και αρχικά αποφασίστηκε τα μαθήματα να ξεκινήσουν 7 Σεπτεμβρίου, ενδεχεται να υπάρξει παράταση και οι τελικές αποφάσεις θα ληθούν 1η Σεπτμεβρίου, όπως ανακοινωσε.

(protothema)

Exit mobile version