ΕλλάδαΚορυφαία

Στο Θρακικό Πέλαγος το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο Harry Truman- Σήμερα περασε έξω από τη Σαμοθράκη

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στο βόρειο Αιγαίο, εν μέρει για να διασφαλίσει ότι μπορεί να διεξάγει πτητικές επιχειρήσεις από εκεί, εάν κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που γνωρίζει την τρέχουσα αποστολή του αεροπλανοφόρου, όπως μετέδωσε το CNN.

Σήμερα το αεροπλανοφόρο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κινήθηκε στο Θρακικό Πέλαγος,δίπλα από τη Σαμοθράκη.

Ο αξιωματούχος δεν αποκάλυψε την ακριβή τοποθεσία του αεροπλανοφόρου, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι συνηθισμένο να επιχειρεί στα βορειότερα ύδατα του Αιγαίου. Η περιοχή είναι σχετικά περιορισμένη για επιχειρήσεις αεροπλανοφόρων λόγω του αριθμού των μικρών νησιών και της έντονης εμπορικής ναυτιλιακής κίνησης.

“Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης”, το Ναυτικό θα μπορούσε να λάβει εντολή να προβάλει περισσότερες αεροπορικές περιπολίες μαχητικών αεροσκαφών στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο αξιωματούχος. Εάν η Ρωσία επιδιώξει να περάσει τα τουρκικά στενά και η Τουρκία ζητήσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, τότε τα αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πολεμικές αεροπορικές περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Στενά των Δαρδανελίων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Η Τουρκία διαχειρίζεται την άδεια διέλευσης στη Μαύρη Θάλασσα για τα πολεμικά πλοία και υπάρχει ανησυχία για τα μελλοντικά σχέδια της Ρωσίας εκεί. Τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν συχνά εναέριες περιπολίες για λόγους αποτροπής και αυτό δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε σύγκρουση.

Τα μαχητικά αεροσκάφη του Truman πετούν επί του παρόντος πάνω από τη Ρουμανία στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ για να επιδείξουν παρουσία και αποφασιστικότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Back to top button