Θεοδωρίδου: τρίτη δόση με mRNA εμβόλια για ευπαθείς ομάδες-Aπό την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη ανοίγει η πλατφόρμα

Στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και στις εξελίξεις που αφορούν στα εμβόλια αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωσης της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παρέχει προστασία που φθάνει το 95%.  Ηαύξηση της εμβολιαστικής κάλυψη αποτελεί την καλύτερη προστασία και για τη μετάλλαξη Δέλτα. Η χορήγηση τρίτης δόσης στοχεύει στη θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου και θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανή κάλυψη. Ο άλλος στόχος είναι η υπενθύμιση στο ανοποιητικό ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων. 

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισες ότι η μετάλλαξη Δέλτα ανέτρεπε πολλές προβλέψεις και προσδοκίες. Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός στη σοβαρή νόσηση σε ποσοστό άνω του 90%.

Με τη παραλλαγή Δέλτα οι εμβολισμένοι είναι λογικότερο προστατευμένοι από την ήπια και μέτρια νόσο. Εντούτοις τα εμβολιασμένα άτοπμα έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να μεταδιδόσουν από τους ανεμβολίαστους.

Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος μείωσης της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Η χορήγηση της 3ης δόσης στοχεύει στη θωράκιση όσων δεν είχαν ικανοποιητική ανοσοποιητική ανταπόκριση. Ο άλλος στόχος είναι η υπενθύμιση της ανοσοαπόκρισης, ώστε να έχουμε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων λόγω μείωσης με την πάροδο του χρόνου.

Στις 17 Αυγούστου συνεδρίασαν οι αρμόδιες επιτροπές και αποφάσισαν ότι η τρίτη δόση θα είναι mRNA για όσους έχουν λάβει δύο δόσεις, τόσο από εμβόλια mRNA όσο και AstraZeneca.

H τρίτη δόση θα χοιρηγείται 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση σε συγκεκριμένες ομάδες:

– Σε όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
– Ατομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
– Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
– Άτομα με καρκίνος υπό αγωγή
– Άτομα σε ανοσοκαταστολή. (συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, HIV κλπ) που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες

Υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος με φάρμακα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, μεταξύ αυτών η κορτιζόνη από μία δοσολογία και πάνω.

Τόνισε δε, ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο βασικός εμβολιασμός.

Exit mobile version