Θέμα ημερών η καταβολή του de minimis για τα βαμβάκια του 2018 που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι στον Έβρο

Θετικά είναι τα νέα για τους αγρότες του Έβρου αφού εντός των επόμενων ημερών και πιθανόν ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πρόκειται να κλείσει μία διετής εκκρεμότητα που σχετίζεται με την τεράστια εντομολογική προσβολή που έπληξε τους βαμβακοπαραγωγούς αλλά και τους σιτοπαραγωγούς του.

Όπως έγινε γνωστό το ποσό των 5,8 εκ ευρώ θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών που υπέστησαν ζημιά με την πλειοψηφία εξ αυτών να μην λαμβάνει ούτε ένα κιλό βαμβακιού λόγω της προσβολής από το πράσινο σκουλήκι.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επλήγησαν  με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ περίπου 292000 στρέμματα με σιτηρά που αντιστοιχεί στο ποσό των 1,5 εκ ευρώ και 356000 βαμβακιού που θα λάβουν ενίσχυση 4,3 εκ ευρώ .Συνολικά ο Μάκης Βορίδης εγκρίνει 5,8 εκ ευρώ.

Τα χρήματα δεν είναι πολλά συγκριτικά με τη ζημιά ωστόσο τα περίπου 12 ευρώ το στρέμμα για τα βαμβάκια είναι μία μορφής ρευστότητα σε μία δύσκολη εποχή που θα τους επιτρέψει να καλύψουν έξοδα της σποράς είτε να προμηθευτούν πετρέλαιο κίνησης τώρα που η τιμή του έπεσε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο .Συγκυριακό φαινόμενο λόγω κορωνοΪού ωστόσο αποτελεί ,εφόσον κάποιος έχει χρήματα στην τσέπη του υπολογίσιμη μείωση του κόστους παραγωγής.

Η περιπέτεια αυτή πέρασε από σαράντα κύματα αφού οι υποσχέσεις για αποζημίωση 100 και 40 ευρώ το στρέμμα έδιναν και έπαιρναν ,ως διάδοση από την προηγουμένη κυβέρνηση ενώ οι φορείς των αγροτών δεν το άφησαν σε καμία περίπτωση πιέζοντας κυρίως τους βουλευτές του νομού που είναι η αλήθεια ότι διαγκωνίζονται πλέον για το ποιος θα μεταφέρει τα καλά νέα ή ποιος πίεσε περισσότερο για να πληρωθούν τελικά οι χιλιάδες αγρότες του νομού.

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα το θέμα της ενίσχυσης και όχι αποζημίωσης ήταν καθαρά πολιτικό.

Για τη Ροδόπη φυσικά δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο και το κεφάλαιο φαίνεται ότι κλείνει οριστικά  μίας και οι υποσχέσεις που διατυπώνονται είναι αόριστες ενώ εντύπωση προκαλεί η μη ενασχόληση κάποιων αυτοδιοικητικών καθόλου με το θέμα …Η ανεπάρκειά τους πλέον πλήττει τις τσέπες των απλών αγροτών

Σάκης Αντωνίου

Exit mobile version