ΕλλάδαΚοινωνίαΚορυφαία

Τέταρτη ημέρα «μάχης» στη Δαδιά – Αντιπυρικές ζώνες στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται για τέταρτη ημέρα οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης της δύσκολης πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.

Νωρίς το πρωί όταν έφτασε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χωριό της Δαδιάς που έχει εκκενωθεί, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του κλιμακίου, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης ;Eβρου, ο Δήμαρχος Σουφλίου, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, στελέχη της Αστυνομίας, του Στρατού, αξιωματικοί του ΠΣ, στελέχη Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια και το Δήμο Σουφλίου, μαζί με εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης μια γρήγορη ενημέρωση για την κατάσταση και ακολούθως οι επιχειρησιακοί μετέβησαν στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» για να προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Στον «Όλυμπο» αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις. Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη.

Το Βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφάλειας από τον οικισμό Δαδιά. Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές με έμφαση στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Σε ότι αφορά τον άνεμο υπάρχει άπνοια προς ώρας, αλλά δυσκολίες για τα εναέρια μέσα υπάρχουν λόγω της θερμοκρασιακής αναστροφής και του έντονου καπνού και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.

Χθες το βράδυ οι κάτοικοι της Δαδιάς Έβρου βίωσαν τον εφιάλτη καθώς οι φλόγες έφτασαν χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην άκρη του οικισμού, με τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας να δίνουν εντολή, μέσω μηνύματος από το 112, για προληπτική εκκένωση προς Γιαννούλη και Σουφλί.

Οι πρώτοι κάτοικοι αναχώρησαν από το χωριό αμέσως μετά τα μεσάνυχτα με λεωφορεία, ενώ μια πύρινη λωρίδα εκτεινόταν κατά μήκος του οδικού δικτύου ανάμεσα στους οικισμούς Λαγυνά και Λυκόφη, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την επιχείρηση εκκένωσης επέβλεπαν δυνάμεις της ΕΛΑΣ, που απομάκρυναν τους κατοίκους περιπολώντας εντός του οικισμού της Δαδιάς, ενώ έξω από το χωριό υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες από το Πρόγραμμα Antinero του ΥΠΕΝ, οι οποίες έχουν διαπλατυνθεί, όπως και παρατεταγμένα πυροσβεστικά, τοποθετημένα στα όρια του χωριού.

protothema

Back to top button