Τελικά πέτυχαν οι τριήμερες εκδηλώσεις της Λευκής Νύχτας και του Φεστιβάλ «Γουελ ΚΟΜ» στην Κομοτηνή; Άποψη

Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι επί τριήμερον εκδηλώσεις στην Κομοτηνή που συμπεριλάμβαναν τη «Λευκή Νύχτα» και το «Γουέλ ΚΟΜ» που συνδιοργάνωσαν Δήμος ,Αντιδημαρχία Τουρσμού ,ΔKEΠΠAK,Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας ,Exagono, Eμπορικός Σύλλογος ,ΟΕΒΕΣ και Επιμελητήρια (δεν ξέρουμε αν ξεχνούμε κάποιον συνδιοργανωτή) νομίζουμε ότι μπορεί να γίνει ένας πρώτος απολογισμός…

Πρώτο ερώτημα: ήταν ο χρόνος κατάλληλος ;Απάντηση(μας) :οριακά ναι ..Ο Οκτώβρης είναι ένας μήνας που εισάγει κάποια στιγμή το χειμώνα οπότε και το ρίσκο κάτι να μην πάει καλά μεγαλύτερο .Άρα σίγουρα τέτοιους είδους εκδηλώσεις που συμπεριλαμβάνουν και το πάρκο θα πρέπει να γίνεται σαφώς σε χρόνο νωρίτερο αφού φέτος οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές ανακινήθηκαν μέσα στο κατακαλόκαιρο .Ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε υποδοχή φοιτητών οπότε απαιτούνταν χρόνος προετοιμασίας οπότε οκ.Ο καιρός μας έκανε τη χάρη ..Σύμμαχος .

Δεύτερο ερώτημα: θα έπρεπε να γίνονται τέτοιους είδους εκδηλώσεις μαζί ή θα ήταν και καλύτερα  να «σπάνε» ώστε να επιτευχθεί κινητικότητα μεγαλύτερης διάρκειας ;Απάντηση: Και ναι και όχι .Η πανδημία δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η Λευκή νύχτα επί διετία  άρα δεν ήταν άσχημη ιδέα να κολλήσουν οι εκδηλώσεις .Άλλωστε Εμπορικός Σύλλογος και λοιποί Οικονομικοί φορείς (μόνιμα) «δεν έχουν λεφτά» για εκδηλώσεις άρα τα λεφτά τα βάζει ο Δήμος και αυτός καθορίζει και το πλαίσιο και ορθώς. Το κόστος για τριήμερες εκδηλώσεις με τα ηχητικά ,εξέδρες κλπ στημένα μειώνεται…Αν τα πράγματα του χρόνου αλλάξουν ως προς την συγκυρία καλό θα ήταν οι εκδηλώσεις να μην συμπίπτουν

Ερώτημα τρίτο (που είναι και η ουσία ) :»Τα μαγαζιά δούλεψαν»; Απάντηση μετά από σύντομο ρεπορτάζ :εκείνα που αντιλαμβάνονται τι θα πει «Λευκή νύχτα» ναι δούλεψαν και δούλεψαν καλά .Έκαναν προσφορές πολλές φορές και πολύ μεγάλες και είδαν πελατεία .Οι άλλοι που είτε ούτως ή άλλως δουλεύουν καλά είτε δεν τους αφορά το event απλά κράτησαν ανοιχτά τα μαγαζιά τους πληρώνοντας άσκοπα ρεύμα .Η προτροπή είναι «κάντε προσφορές να δουλέψετε»..Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται ή δεν μπορεί πλέον λόγω συγκυρίας να το πράξει (και είναι κατανοητό) δεν κερδίζει από τέτοιες εκδηλώσεις .Εδώ θα έπρεπε η αγορά να έχει ουσιαστικότερη συμμετοχή στην υπόθεση αυτή όπως γινόταν τα πρώτα χρόνια που προηγούνταν καμπάνιες κλπ

Ερώτημα τέταρτο :»Είμαστε για να κάνουμε πανηγύρια και «βεγγέρες» ενώ η πόλη είναι βρώμικη ,άναρχη κλπ κλπ.;» .Το γνωστό ερώτημα της μιζέριας που κατατρέχει αυτήν πόλη εδώ και χρόνια. Η νοοτροπία της αδράνειας .Αφού η πόλη «δεν είναι καθαρή» και υπάρχουν προβλήματα στους δρόμους και στα χωριά  να μην κάνουμε τίποτα. Απλά να κλαίμε τη μοίρα μας .Η άποψη αυτή δεν πρέπει να αφορά την πόλη. Αρκετά με την διαχρονική καθήλωση .Τώρα ήρθε η ώρα της εξωστρέφειας .Με κόστος ,λάθη,παράπονα.Να γίνονται πράγματα ,να υπάρχει κινητικότητα και ας δεν ικανοποιούνται όλοι.Το «ΚΟΜ ΟΝ PARTY” άνοιξε το δρόμο ..Και μιλάμε τώρα για εκδηλώσεις που δεν κόστισαν και τρελλά….

Ερώτημα Πέμπτο: «Καλά γιατί έφεραν το Street Food Festival ;Εμείς δεν έχουμε τοπικές επιχειρήσεις εστίασης να κάνουμε festival;Απάντηση :Όχι δεν έχουμε .Μακάρι να έμπαιναν στο χορό και ντόπιοι αλλά δεν μπήκαν για τους όποιους λόγους. Η επιλογή ,είτε σε κάποιους άρεσε είτε όχι ήταν η καρδιά του τριημέρου. Ο χώρος που μάζεψε κόσμο ήταν το πάρκο.Κι ας μην ήταν φτηνά όλα..Ο κόσμος το στήριξε σε βαθμό που κάποιοι να εικάζουν (και όχι άδικα ) ότι μεγάλο κομμάτι της όποιας επιτυχίας ανήκε στο street food.

Ερώτημα Έκτο: «Το μουσικό πρόγραμμα δεν είχε πρωτοτυπία και όλο βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια». Απάντηση :εδώ ναι υπάρχει βάση .Κάτι πρέπει να αλλάξει .Και αυτό μπορεί να γίνει με ένα προγραμματισμό όχι της τελευταίας στιγμής αλλά με μεγαλύτερο ορίζοντα. Ακούσαμε για επιλογή χώρων εμφάνισης των τοπικών συγκροτημάτων  με ..κλήρωση και δεν μας άρεσε εφόσον αληθεύει..

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως το θέμα των εθελοντικών οργανώσεων που δεν δουλεύτηκε καλά και μάλλον δεν έδωσε μπόνους στην ιστορία .Πορεία ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο με χορηγούς προβολής και άλλα πολλά …Δεν μπορεί όλες οι εκδηλώσεις να γίνονται αχταρμάς μόνο και μόνο για να μαζευτεί κόσμος …

Τέλος το θέμα της προβολής ήταν δυστυχώς μειονεκτικό. Αυτές τις εκδηλώσεις ,αν θέλεις να τις βγάλεις έξω από το όριά σου απαιτούνται  δαπάνες προβολής. Παντού έτσι γίνεται..Εδώ το ταμείο είναι τους τελευταίους μήνες είναι ..μείον οπότε το πράγμα αφήνεται στο αυτόματο πιλότο και στην καλή διάθεση και τη του καθενός(ΜΜΕ) .Λάθος σοβαρό.

Συμπέρασμα :ναι οι εκδηλώσεις πέτυχαν γιατί η αγορά κινήθηκε ,η πόλη ζωντάνεψε ,αξιοποιήθηκαν νέα παιδιά που έχουν όρεξη και κυρίως ιδέες. Επιτέλους ας τους βάλουμε στο παιχνίδι και ας τους δώσουμε ρόλους .Μόνο ωφελημένη θα βγει η πόλη .Όλοι εμείς δηλαδή.

Και του χρόνου καλύτερα..

«Ένας Κομοτηναίος που βαρέθηκε τη μιζέρια και χαίρεται όταν κάτι κινείται»

Exit mobile version