ΚοινωνίαΚορυφαία

“Τα οφέλη της αιμοδοσίας και του εθελοντισμού στην τοπική κοινωνία”-Ενημερωτική εκδήλωση την Κυριακή στην Κομοτηνή

Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής & e-Αιμοδότες

Δύο χρόνια μετά την πανδημία και ακόμη συλλογιζόμαστε τις επιπτώσεις της στη ζωή μας. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μας άφησε ως παρακαταθήκη αυτή η δύσκολη κατάσταση ήταν η απουσία ουσιαστικής επαφής με τους συνανθρώπους μας, δηλαδή το ότι δεν υπήρχε δυνατότητα συγκέντρωσης, συσπείρωσης και προσφοράς για το κοινό καλό. Τώρα που, τα πράγματα έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα και η ζωή κυλά χωρίς περιορισμούς, συνειδητοποιούμε την ύψιστη σημασία των κοινωνικών και εθελοντικών δράσεων και νιώθουμε πως είναι πιο επίκαιρη από ποτέ η στήριξη θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως οι εθελοντικές αιμοδοσίες.

Μπαίνοντας, λοιπόν, στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα και τη χειμερινή περίοδο, μιας και  ερχόμαστε πιο κοντά ο ένας με τον άλλον, πλημμυρισμένοι από συναισθήματα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε τη διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα: «Τα οφέλη της αιμοδοσίας και του εθελοντισμού στην τοπική κοινωνία»

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να γνωρίσουμε τους φορείς νεολαίας & εθελοντισμού που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας καθώς στα πλαίσια των εορτών των Χριστουγέννων, ερχόμαστε όλοι πιο κοντά και το πνεύμα που μας διακατέχει είναι αυτό του εθελοντισμού, της ζεστασιάς, της θαλπωρής, της έμπρακτης αγάπης μας προς τον συνάνθρωπο που το έχει πραγματικά ανάγκη.

Επιπρόσθετα η εκδήλωση, αποτελεί ιδανική συγκυρία για την ενημέρωση της νεολαίας στις προοπτικές δραστηριοποίησης στην Κομοτηνή, έχοντας συνειδητοποιήσει πολλές από τις πτυχές των δυσκολιών που μας προκάλεσε η πανδημία. Είναι μια αρχή για να επανέλθουμε στην τακτική ενασχόληση μας με την κοινωνία , ώστε να καθιερωθεί και να υιοθετηθεί από όλους μας η ιδέα του εθελοντισμού, με σκοπό να τον εντάξουμε στη ζωή μας και να πορευτούμε μαζί του, σώζοντας έτσι τη ζωή των συνανθρώπων μας.

Με τον εθελοντισμό, έχουμε όλοι την ευκαιρία να προσφέρουμε. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και χρειάζεται μόνο να αφιερώσουμε λίγο χρόνο από την καθημερινότητά μας, ώστε να συμβάλλουμε στο σημαντικό έργο των οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας.

Αναλυτική περιγραφή εκδήλωσης:

Τίτλος εκδήλωσης:Ενημερωτική εκδήλωση για τα οφέλη της αιμοδοσίας και του εθελοντισμού στην τοπική κοινωνία.
Διοργανωτές:e-ΑιμοδότεςΑνεξάρτητη Νομική Κομοτηνής
Συμμετέχοντες:Η Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γενικού Νοσοκομείου ΚομοτηνήςΟι e-ΑιμοδότεςΤο Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας & ΘράκηςΤο Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου ΚομοτηνήςΤο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων ΚομοτηνήςΟ Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Περιφερειακό Τμήμα ΚομοτηνήςΗ Κοινότητα Νέων Κομοτηνήςκαι η Εθελοντική δράση «ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα»
Χώρος:Αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Κομοτηνής
Ημερομηνία και ώρα:Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 | 18:00 με 20:00
Περιγραφή της εκδήλωσης:Με την ενημερωτική εκδήλωση ευαισθητοποιούμε την τοπική κοινωνία και την νεολαία σε θέματα κοινωνικής προσφοράς και εθελοντισμού.
Σκοπός / Οφέλη για την τοπική κοινωνία:Να ενημερώσει τους φοιτητές σε θέματα κοινωνικής προσφοράς και εθελοντισμού στην τοπική κοινωνία. Να αναδείξει τους φορείς νεολαίας και εθελοντισμού που δραστηριοποιούνται στην τοπική κοινωνία Να αναδείξει τις αυξημένες ανάγκες για αίμα που παρουσιάζονται κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς Να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες Να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Ποιοι είναι οι e-Αιμοδότες;

Οι e-Αιμοδότες είναι μια ομάδα νέων που έφτιαξαν μια εφαρμογή, το e-Αιμοδότες, που επιδιώκει την ενημέρωση και ενθάρρυνση των πολιτών για την ενεργή συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις, όπως η αιμοδοσία, η αιμοπεταλιοαφαίρεση και η δωρεά μυελού των οστών. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σύστημα πληροφόρησης και άμεσης ειδοποίησης αναγκών αιμοδοσίας, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας Νοσοκομείων της χώρας. Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε όταν οι δημιουργοί της ήταν στο Λύκειο όπου με την ομάδα ρομποτικής και προγραμματισμού του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, δημιούργησαν την πρώτη έκδοση αυτής της εφαρμογής. Πλέον 1.5 χρόνο μετά η εφαρμογή αυτή και διαχειρίζεται πλέον από τους δημιουργούς της μέσω ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού της “e-Αιμοδότες Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας”.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες της εφαρμογής που δημιουργήθηκε είναι πως συστάθηκε εθελοντικά, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη ως υπέρτατες αρχές, δεν περιέχει καθόλου διαφημίσεις και διατίθεται δωρεάν για τους πολίτες και τα Νοσοκομεία. Έχει λάβει πληθώρα διακρίσεων και αποσκοπεί στην ολοένα και μεγαλύτερη διάδοση του κοινωνικού αυτού έργου της εθελούσιας προσφοράς αίματος! Οι τρεις βασικοί πυλώνες λειτουργίας της είναι πως συστάθηκε εθελοντικά, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη ως υπέρτατες αρχές, δεν περιέχει καθόλου διαφημίσεις και διατίθεται δωρεάν για τους πολίτες και τα Νοσοκομεία. Έχει λάβει πληθώρα διακρίσεων και αποσκοπεί στην ολοένα και μεγαλύτερη διάδοση του κοινωνικού αυτού έργου της εθελούσιας προσφοράς αίματος!

Αναφορικά με την Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής (Α.ΝΟ.Κ.):

Η Α.ΝΟ.Κ. θεωρεί πολύ σημαντική τη συμβολή των φοιτητών των Σχολών της πόλης μας στη διάρθρωση σχεδίου κοινωνικής δράσης. Οι εκπρόσωποι της Α.ΝΟ.Κ. είναι ιδιαιτέρως χαρούμενοι για τη συνεργασία αυτή, που έχει ως σκοπό τη προώθηση της δράσης για να έρθουν και περισσότερα μέλη της φοιτητικής κοινότητας να στηρίξουν τη συγκεκριμένη προσπάθειά μας. Ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, οι φοιτητές δεν πρέπει να λείπουν από μια τόσο σπουδαία πρωτοβουλία που έχει σαν στόχο την ουσιαστική διασύνδεση της πόλης με το Πανεπιστήμιο. Δίνεται, επιτέλους, η ευκαιρία για την ενδυνάμωση της παρουσίας της φοιτητικής οργάνωσης στον τομέα του εθελοντισμού, μιας και η Α.ΝΟ.Κ. έχει διεξάγει και πληθώρα κοινωνικών δράσεων στο παρελθόν.

Από κοινού καταβάλλουμε προσπάθειες, ώστε να καθιερώσουμε τέτοιες δράσεις και ελπίζουμε στη συμμετοχή όλων σας, ώστε να  εντυπωθεί στη συνείδησή μας πως ο εθελοντισμός σώζει ζωές.

Η εθελοντική προσφορά αίματος, ως μια μοναδική πράξη ανθρωπισμού, είναι προσφορά ζωής, το «φάρμακο» που κρατά στη ζωή αυτούς που το χρειάζονται, ένα έμπρακτο μήνυμα ζωής και αλληλεγγύης, η υπέρτατη εκδήλωση αγάπης στον συνάνθρωπο, η ύψιστη έκφραση συμπαράστασης στην ανθρώπινη ανάγκη. Ας μυηθούμε, λοιπόν, στο βαθύτερο νόημα του εθελοντισμού και ας στηρίξουμε κάθε προσπάθεια ενδυνάμωσης της κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσω της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Back to top button