ΚορυφαίαΟικονομίαΡεπορτάζ

Tα κουφάρια της ΒΙΠΕ Κομοτηνής ,τα νέα λουκέτα και η λεωφόρος “Γεννηματά”(φωτογραφίες)

Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ για τα κλειστά εργοστάσια της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, την Παρασκευή δεν γνώριζε κανείς για τα όσα θα ελάμβαν χώρα την επομένη σε ένα από τα εναπομείναντα εργοστάσια που τα τελευταία χρόνια υπολειτουργούσε :το εργοστάσιο της πάλαι ποτέ ισχυρής “Palco”.

Ήταν ένας κρίκος στην αλυσίδα της κρίσης και της απαξίωσης της ΒΙΠΕ ,του ναυαγίου μίας αναπτυξιακής προσπάθειας που βασίστηκε σχεδόν αποκλειστικά και μόνο στην επιδότηση ,στα λαμόγια που ροκάνισαν δεκάδες εκατομμύρια και στους διαχρονικούς ανέργους ,ανθρώπους δικούς μας που από τη μία μέρα στην άλλη έμειναν στο δρόμο και στα οικογενειακά τους αδιέξοδα .

Μάλιστα το τραγελαφικό της υπόθεσης έγγυται στο γεγονός΄’ος ότι οι εναπομείναντες εργαζόμενοι θεώρησαν ότι κάποιοι επιχειρούν με θρασύτητα να κλέψουν το εργοστάσιο μετακινώντας μηχανήματα και κάλεσαν την Αστυνομία .Απεδείχθη ότι τα μηχανήματα αφαιρούσε η ιδιοκτήτριά τους εταιρεία προφανώς λόγω χρεών.Και 15 ακόμη συμπολίτες όπως όλα δείχνουν παίρνουν το δρόμο της αναζήτησης εργασίας αλλού .

Και δεν υπήρξε κινητοποίηση παρά ελάχιστων θεσμικών κάποιων μόνο από υποχρέωση…

Σήμερα τα 2\3 των μονάδων που ιδρύθηκαν στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής είναι κλειστά ,τα περισσότερα από αυτά διαλυμένα και “πλιατσικολογημένα “.Από τα 72 εργοστάσια λειτουργούν τα 25 μετά βίας .Και όπως διαβάζουμε κάποια εξ αυτών ετοιμάζονται να βγουν στο σφυρί λόγω υπέρογκων χρεών, λίαν συντόμως προσθέτοντας νέα επεισόδια την μακρά πορεία της υπανάπτυξης .

Και στο κέντρο της ΒΙΠΕ η “Λεωφόρος Γεννηματά ” .Με τα μνημεία που φέρουν το όνομα του αείμνηστου πολίτικού να μαρτυρούν τις καλές προθέσεις της πολιτείας να αναπτύξει την περιοχή με τις αποφάσεις της Οικουμενικής κυβέρνησης του Ξενοφώντας Ζολώτα και το γνωστό νόμο 1892\90 του Γενννηματά .Να σημειωθεί ότι παρούσα στην τελετή των “ονομαστηρίων” της οδού το 1995 μία νέα και ντροπαλή κοπέλα ,κόρη του αείμνηστου Γεννηματά ,Φώφη.. Όσοι ήμαστε την θυμόμαστε να μιλά ελάχιστα εμφανώς συγινημένη και πριν ακόμη ξεκινήσει την πορεία της στην πολιτική…

Κλείνουμε το μικρό κείνο με τα της Διακομματικής πορίσματα ,γιατί δεν είναι ένα.. Με τα μεγάλα λόγια της ανάπτυξης ,των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κλπ κλπ.

Η σκληρή πραγματικότητα και ο εμπαιγμός ,δυστυχώς ,διαχρονικός

Φωτογραφίες Σάκης Αντωνίου

Back to top button