Τα έργα ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής επισκέφθηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη(φωτογραφίες)

Στην Κομοτηνή βρέθηκε σήμερα το πρωί η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη .Η κ Μενδώνη αρχικά προήδρευσε σύσκεψης στην Περιφέρεια ΑΜΘ με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου ,των Εφόρων Αρχαιοτήτων της Περιφέρειας και στελεχών στην οποία εξετάστηκαν τα υπό εξέλιξη έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ ενώ έγινε συζήτηση για τον προγραμματισμό ένταξης στο επόμενη Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ανάλογα φυσικά με την ωριμότητά των μελετών που υπάρχουν .Ετσι σύμφωνα με δηλώσεις που ακολούθησαν της σύσκεψης το εμβληματικό Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας παραπέμπεται γι αυτήν την περίοδο μαζί με μία ψηφιακή ενοποιημένη παρουσίαση όλων των αρχαιολογικών μνημείων ώστε να αναδειχθούν και τουριστικά όπως αποκάλυψε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.

Η κ Μενδώνη ακολούθως επισκέφθηκε συνοδευόμενη από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας Κομοτηνής Παντελεήμονα ,τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο Κομοτηνής τα έργα που ο Δήμος και η Μητρόπολη υλοποιούν με την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας :την ενοποίηση του ιστορικού κέντρου και την ανάδειξη του Βυζαντινού τείχους της Κομοτηνής ,του Εκκλησιαστικού Μουσείου Ιμαρέτ και του Μητροπολιτικού Ναού της Κοιμήσεως Της Θεοτόκου ο οποίος από αύριο ανοίγει για την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας στον Πρόναό όπου τα έργα έχουν ολοκληρωθεί.

Ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης ανάφερε σε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb:

“Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα στην Κομοτηνή την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου και διευθυντές των Υπηρεσιών, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα έργα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής.

Μετά την ξενάγησή τους στα έργα του ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης διαπιστώθηκε ότι οι προσπάθειες που καταβάλουμε για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των έργων μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και την Ι. Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, με τη στήριξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, βρίσκουν θετική ανταπόκριση στο Υπουργείο.

Είμαστε βέβαιοι ότι με την ολοκλήρωσή τους θα παραδοθούν στους δημότες μας αλλά και τους επισκέπτες έργα εμβληματικά στον τομέα του πολιτισμού και της ιστορίας.Με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι η κ. Μενδώνη γνωρίζει επακριβώς την πορεία των εργασιών καθώς επίσης την ιστορία της περιοχής και τη σπουδαιότητα που έχει η ολοκλήρωση της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου και όχι μόνο. Αντιλαμβάνομαι αυτό που η ίδια δήλωσε ότι τα μνημεία καθορίζουν τον χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών, γιατί μας ενδιαφέρει η ανάδειξή τους να γίνει με απόλυτο σεβασμό.

Κατά την επίσκεψή μας στο Εκκλησιαστικό Μουσείο δώρισα στην Υπουργό, κ. Μενδώνη τον τόμο «’Διαβάζοντας’ την πόλη. Κουμουτζηνά – Γκιουμουλτζίνα – Κομοτηνή. Πρόσωπα και Κείμενα» που εκδόθηκε για τα 100 χρόνια της ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό.” κατέληξε.

Exit mobile version