Τα εμπόδια της ενημέρωσης!

Tου Συμεών Σολταρίδη -Δημοσιεύτηκε στην enet.gr

Τις μέρες αυτές επανέφερα στη σκέψη μου κάποια γεγονότα του παρελθόντος, της δεκαετίας του 1990.  Ήταν αυτά που για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, οικονομικών συμφερόντων και προσωπικών αναδείξεων, ορισμένοι με στόχευαν και δημιουργούσαν σάλο ασκώντας κριτική, εκτοξεύοντας απειλές, λόγω της αντικειμενικής μου δημοσιογραφίας και των άρθρων μου στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Αναφερόμουν σε όλα όσα συνέβαιναν στη Θράκη και ιδιαίτερα στην Ροδόπη, στο ζήτημα της Μειονότητας. Τα χρόνια πέρασαν και η αλήθεια έλαμψε.

Το σύστημα όμως δεν άλλαξε. Συνεχίζουν κάποιοι και ακολουθούν την πεπατημένη, ενώ δεν θέλουν να αμαυρωθεί η πορεία και εικόνα τους, δεν θέλουν να πληροφορηθούν από αντικειμενικούς δημοσιογράφους και στηρίζονται σε άτομα που ασχολούνται με την είδηση!

Είναι λυπηρό αυτό που συνέβη λοιπόν τις μέρες αυτές στην Κομοτηνή. Ο πλέον φίλος και άλλοτε μαθητής μου, δημοσιογράφος Σάκης Αντωνίου, ακολουθώντας τη σωστή πορεία της δημοσιογραφικής έρευνας, ανακάλυψε ότι από λάθος γράφτηκε ότι κρούσμα που βρίσκεται σε καραντίνα σπίτι του συγκαταλέγεται στα κρούσματα του Έβρου. Ο ασθενής είναι κάτοικος οικισμού της Ροδόπης ο οποίος επισκέφθηκε το νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης και καταγράφηκε μη Ροδοπίτης.

Ως όφειλε το έγραψε, το δημοσίευσε. Και αντί η Διεύθυνση του Νοσοκομείου Κομοτηνής να ερευνήσει το θέμα, το ίδιο και ο Ιατρικός Σύλλογος και κάποιοι παρατρεχάμενοι που προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους να ζητήσουν πληροφορίες και ενημέρωση από τον εν λόγω δημοσιογράφο, άρχισαν να γράφουν ότι στην Ροδόπη δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα, όπως έγραφε στο fb στο προφίλ του ο Πρόεδρος του Ι.Σ. Ροδόπης Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος.

Συγκεκριμένα έγραφε «Θα ήθελα να ενημερώσω όλους σας, ως πρόεδρος του Ι.Σ.Ροδόπης, ότι, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσησης από τον κορονοϊό στον νομό Ροδόπης, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, με βάση τα αποτελέσματα των τεστ, που έχουν γίνει στα δημόσια κέντρα αναφοράς του ιού».

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου δεν έβγαλε κάποια ανακοίνωση, ενώ γράφει στο προφίλ του, χωρίς βέβαια να κατονομάσει κανέναν, ο Σάκης Αντωνίου: «Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Πέσανε Θεοί και δαίμονες να με φάνε ζωντανό. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έχω ακούσει .Απειλές .Διασπορά ψευδών ειδήσεων .Προσφυγή στην Εισαγγελέα που έχει ενημερωθεί προκειμένου να περάσω αυτόφωρο! Παραινέσεις να κατεβάσω το ρεπορτάζ. Μάλιστα ακούω και για επίσημες διαψεύσεις ακόμη και από θεσμικούς εκπροσώπους του Iατρικού Συλλόγου. Η υπογραφή της επαγγελματικής μου εξόντωσης. Μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στο χώρο. Είναι πραγματικά απίστευτο…Δεν μιλάω και για «συναδέλφους», το αφήνω για τον μεταξύ μας λογαριασμό στο μέλλον».

Βέβαια μετά τον σάλο που ξέσπασε ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Χουβαρδάς, έκανε ανάρτηση στο fb στον προσωπικό του λογαριασμό: «Σχετικά με το “χαμένο” covid-19 της Ροδόπης. Είναι πιθανό ο ΕΟΔΥ να έχει κατατάξει κρούσμα από κάτοικο Σαπών που εξετάστηκε στην Αλεξανδρούπολη και να το έχει χρεώσει στην Αλεξανδρούπολη. Περισσότερες πληροφορίες στον ΕΟΔΥ ή στην Διεύθυνση Υγείας. Στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής δεν υπάρχει θετικό περιστατικό covid-19 σύμφωνα με την διοικητή του Νοσοκομείου».

Ενώ όπως γράφτηκε στο Ροή news, επικοινώνησε ο δημοσιογράφος με τον Γενικό Διευθυντή Υγείας της παραπάνω Περιφέρειας Λουκά Γεωργίου, ο οποίος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ λέγοντας «το περιστατικό «καταχωρήθηκε» στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και αφορά κάτοικο οικισμού της Ροδόπης. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατ οίκον περιορισμό αυτός και η οικογένειά του και λαμβάνει τα μέτρα που ο ΕΟΔΥ επιβάλλει για τις περιπτώσεις αυτές ενώ παρακολουθείται στενά».

Έτσι έληξε η όλη ιστορία ενημέρωσης από τον εν λόγω εργάτη της αντικειμενικής είδησης και όλων αυτών που αντέδρασαν από άγνοια και μη σωστή πληροφόρηση.

Ο σκοπός όμως του σημειώματος μου δεν είναι η μη ενημέρωση! Αλλά ο τρόπος που συνεχίζουν κάποιοι να αντιδρούν με απειλές και εκβιασμούς, με λοιδορίες και με φοβέρες που φθάνουν μέχρι την χρησιμοποίηση του νόμου και την επαγγελματική σιωπή. Πίστευα ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Μάλλον «επλανήθην πλάνην οικτράν»! Το σύστημα, αν και χαλάρωσε, υπάρχει και είναι έτοιμο να καταβροχθίσει όλους όσους αντιστέκονται σε αυτό!

Exit mobile version