“Τα ελλείμματα της κυβέρνησης οδήγησαν σε «έμφραγμα» την απονομή Δικαιοσύνης για τους πολίτες” -Συνάντηση του βουλευτή Τάκη Χαρίτου με το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου(webtv)

Συνάντηση βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου με το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μαζί με τον Γρηγόρη Λόη δικηγόρο εκ μέρους της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ είχαν σήμερα συνάντηση με την πρόεδρο Ιωάννα Χατζηαντωνίου και μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, όπου συζητήθηκαν τα θέματα που ανέκυψαν με την απονομή της Δικαιοσύνης εν μέσω πανδημίας, αλλά και προβλήματα του κλάδου των δικηγόρων.

Ο βουλευτής σε δηλώσεις του σημείωσε «υπάρχει συναντίληψη στα σοβαρά προβλήματα που ανέκυψαν με την αναστολή λειτουργίας της Δικαιοσύνης ή της έκτακτης λειτουργίας της με πρόχειρες κυβερνητικές ρυθμίσεις, που έχει προκαλέσει δυσμενή αποτελέσματα στην εκδίκαση υποθέσεων, επιπτώσεις στα δικαιώματα των πολιτών και τη συσσώρευση μεγάλου όγκου υποθέσεων». Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Στη συζήτηση τέθηκε με πολύ ένταση το πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης των δικηγόρων που γιγαντώθηκε εν μέσω πανδημίας, αφού πλην της ενίσχυσης των 600 ευρώ μέσω voucher, το μεγαλύτερο μέρος των δικηγόρων έχει αποκλειστεί από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, αλλά και από τη Μη Επιστρεπτέα Ενίσχυση της Περιφέρειας. Ο βουλευτής σημείωσε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης για την έλλειψη οικονομικής στήριξης στους δικηγόρους, γεγονός που τους έχει οδηγήσει σε καταστάσεις ανέχειας, ενώ ένας μεγάλος αριθμός από τους 323 δικηγόρους στη Ροδόπη, κυρίως νέοι, βρίσκονται σε αδυναμία συνέχισης άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε θεσμικά ζητήματα του κλάδου, όπως η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού ανεργίας από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, που άλλωστε τροφοδοτείται από τις δικές τους εισφορές, χωρίς τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, η απαλλαγή από την υποχρέωση υπαγωγής στον ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ,  η ανάγκη άμεσης στελέχωσης με προσωπικό των αποδεκατισμένων Δικαστικών Υπηρεσιών Ροδόπης προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων.

Στη συνάντηση τέθηκε με έμφαση η ανάγκη αλλαγής του Πτωχευτικού Κώδικα, ένα μείζον κοινωνικό θέμα, που θα οδηγήσει στη δήμευση της περιουσίας των πολιτών και στην κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο βουλευτής ευχαρίστησε την πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. για το καλό επίπεδο συνεργασίας και δεσμεύτηκε ότι, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην ανάδειξη και στην προώθηση όλων των σημαντικών θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση.

Exit mobile version