Αγροτικά νέαΕλλάδαΚορυφαία

Τα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς (2020) βάμβακος

1) Η χρονιά εξελίσσεται γενικώς καλά, με μία οψίμιση της παραγωγής κατά 10 μέρες (περίπου) μέχρι στιγμής (σε κάποιες περιοχές). 

2) Το καλό γενετικό υλικό βοηθά τις ποικιλίες να ξεχωρίσουν (θα ακολουθήσει αναλυτικότερο σχόλιό μας προσεχώς για αυτές) 

3) Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου βοήθησαν σε μικρότερο κόστος παραγωγής, και θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο σε μειωμένο κόστος συγκομιδής 

4) Το πράσινο σκουλήκι δεν αποτέλεσε σημαντικό πρόβλημα της καλλιέργειας, βοηθώντας στο μικρότερο κόστος φυτοπροστασίας 

5) Λιγότερα στρέμματα καλλιεργήθηκαν, σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης βάμβακος (“συνδεδεμένη βάμβακος”)

6) Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου (αυτή τη στιγμή) κινείται σε χειρότερα (για το βαμβάκι) επίπεδα της τάξης του -7% (περίπου) 

7) Το χρηματιστήριο κινείται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την περσινή χρονιά (αυτή τη στιγμή). Πέρσι στις 20/8/2019 ο DEC΄19 ήταν στα 59,14 c/lb και στις 17/8/2020 ο DEC΄20 ήταν στα 63,28 c/lb δηλαδή μία άνοδο της τάξης του +7% (περίπου). 

8) Εμπορικά το 2020 θα είναι μία δύσκολη χρονιά.  

9) Ο κορωνοϊός άλλαξε τα πάντα σε όλο τον κόσμο. Όποιοι θεωρούν πως τα πράγματα παραμένουν ίδια και αμετάβλητα είναι (επιεικώς) «από άλλο πλανήτη».  

10) Υπάρχει «χρηματιστηριακό» χρήμα στην αγορά (μιας και δεν «κινήθηκαν» οι αγορές), που λογικά σπρώχνει τις τιμές να κινηθούν ανοδικά… 

11) Προβληματίζει η έλλειψη «κινητικότητας» της φυσικής αγοράς.  

12) Τα κλωστήρια της ανατολής (που αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή βάμβακος στον κόσμο) παραμένουν κλειστά, καθυστερώντας τις παραλαβές βάμβακος, ακόμα κι από συμφωνημένα προς πώληση βαμβάκια (εσοδείας 2019). Οι κυβερνήσεις στηρίζουν την εργασία, επιδοτώντας την, με αποτέλεσμα να τους «συμφέρει» να κρατούν κλειστά τα κλωστήρια, με εργαζόμενους πληρωμένους με κρατικό χρήμα, χωρίς να παράγουν κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, μιας και η COVID΄19 διατηρεί «παγωμένη» την αγορά στην οποία θα απευθύνονταν…   

13) Σε κάθε ζήτηση, η προσφορά είναι πολλαπλάσια, γεγονός που δε βοηθά στις τιμές πώλησης… με αποτέλεσμα και το basis να έχει «ισοπεδωθεί». 

14) Εκλογές στις 3 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ (θα δείξει…) 

15) Ο στόχος παραμένει ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ, ΣΤΑΘΕΡΟΣ, ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟΣ και ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΣ: ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ! 

16) Σε μία δύσκολη χρονιά, καλύτερη διέξοδο στην αγορά, βρίσκει το ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΒΑΜΒΑΚΙ.  

17) ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΒΑΜΒΑΚΙ είναι αυτό που έχει παραχθεί από σύσπορο, με καλό γενετικό υλικό σπαρμένο, σωστά καλλιεργημένο, σωστά φροντισμένο, σωστά αποφυλλωμένο, με χαμηλή υγρασία μαζεμένο και σωστά διαχειριζόμενο! 

18) Και σε μία χρονιά με χαμηλή ζήτηση (μέχρι στιγμής) το ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΒΑΜΒΑΚΙ, δεν ξεχνάμε, πως πρώτο θα πουληθεί κι άρα πρώτο θα πληρωθεί. 

19) Το 2020, δεν είναι 2019, όταν «Χ» ποσότητες ζητούσαν τα κλωστήρια και δεν πρόφταιναν τα εκκοκκιστήρια να φορτώσουν ούτε τις μισές ποσότητες…  

20) Το 2020, εάν συνεχίσει η ίδια κατάσταση, «Χ» ποσότητες θα ζητάνε τα κλωστήρια και τα εκκοκκιστήρια θα θέλουν να φορτώσουν «2Χ» ή και περισσότερες ποσότητες … δημιουργώντας η όλη κατάσταση συνθήκες «ταμιακής δύσπνοιας και δυσφορίας»… 

21) Για αυτό και το 2020 δεν ξεχνώ το γνωστό και διαχρονικό: «καλύτερα σίγουρος, παρά μετανιωμένος»… 

Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε… 

Μπαντής Αθανάσιοςwww.cotton-net.gr

Back to top button