ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης:η κυβέρνηση έχει ξεχάσει τελείως τους αγρότες

Ανακοίνωση στην οποία απαριθμώνται μία σειρά από σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της περιοχής εξέδωσε η Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη στην οποία ,με ειρωνεία, καταγγέλλεται η Κυβέρνηση ότι “έχει πιο σοβαρές “δουλειές” από το να ασχοληθεί με τους ανθρώπους του αγροτικού κόσμου, που τους έχει λησμονήσει εντελώς.”

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Ασφαλώς η κυβέρνηση έχει πιο σοβαρές “δουλειές” από το να ασχοληθεί με τους ανθρώπους του αγροτικού κόσμου, που τους έχει λησμονήσει εντελώς.

Πιο συγκεκριμένα:

 1) Ενώ με καθυστέρηση πληρώθηκαν οι συνδεδεμένες βάμβακος και σκληρού σίτου οι αγρότες είδαν στους λογαριασμούς τους 2 ευρώ λιγότερα ανά στρέμμα.

2) Δεν έχει γίνει ακόμα εξόφληση της απονιτροποίησης ενώ πέρσι ήδη είχαν καταβληθεί τα ποσά.

3) Για πρώτη φορά οι κρατήσεις της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος έγιναν πριν από τα Χριστούγεννα. Όσο για την εξόφληση; Καλό Ιούνιο όπως λέει ο αρμόδιος Υπουργός. Τώρα πως θα κάνουν τις αγορές τους οι αγρότες; Αναμένουν και αυτοί τον “Μωϋσή”

4) Τους αγρότες “θυμήθηκε” και ο κ. Χατζηδάκης. Επέβαλε το πράσινο τέλος. Με ότι σημαίνει αυτό για την τσέπη του μικρού και μεσαίου αγρότη. Όσο για την κάρτα αγρότη; Ακόμη ενεργοποιείται. Είπαμε κυβέρνηση των “αρίστων”.

5) Και βέβαια δεν άφησαν απ’έξω την παράκτια αλιεία. Το μεγαλύτερο τμήμα της παράκτιας αλιείας αποκλείστηκε από τις αποζημιώσεις λόγω πανδημίας γιατί έως τώρα δεν είχαν υποχρέωση να έχουν σύστημα εντοπισμού, ενώ ομόφωνα όλα τα όργανα των αλιέων συμφώνησαν ότι ο αποκλεισμός αυτός είναι άδικος.

6) Τα «Σχέδια Βελτίωσης και ένταξη των επιλαχόντων» είναι η κυνική ομολογία ενός καταστροφικού και υποκριτικού πολιτικού σχεδιασμού, που αποκρύπτει το γεγονός ότι ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού του μέτρου των Σχεδίων Βελτίωσης σε 600 εκ. €, από 316 εκ.€ αλλά και η γενικότερη υπερδέσμευση του ΠΑΑ οφείλεται στην έγκαιρη πρόβλεψη και υπογραφή της κυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ., ενώ επικαλείται ως δικαιολογία ότι ο μεταβατικός κανονισμός ορίζει ότι τα χρήματα πρέπει να πάνε σε νέες προκηρύξεις.

7) Τέλος, η πρόταση νόμου που συζητείται από το αρμόδιο Υπουργείο με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό και το δήθεν μέλημα για τη πάταξη των φαινομένων μαύρης διακίνησης -που όμως δεν προκύπτει από πουθενά στις διατάξεις του Νομοσχεδίου- οδηγεί στην εξόντωση των αγροτών, την καταφανή εξυπηρέτηση συγκεκριμένων, πολύ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και τη δημιουργία περιορισμένων ολιγοπωλίων που στόχο έχουν να εκμεταλλευτούν τους με κοινωνικά κριτήρια δραστηριοποιούμενους στις λαϊκές αγορές και τον μόχθο της πραγματικής παραγωγής. Τις συνέπειες αυτού του σχεδίου θα τις βρουν οι καταναλωτές και στην ποιότητα αλλά και στις τιμές των προϊόντων. Καλούμε τη κυβέρνηση να σταματήσει να στηρίζει μόνο στα λόγια τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας, να κρύβεται πίσω από έωλες δικαιολογίες και ως ελάχιστο μέτρο στήριξης στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι αγρότες, και να ασχοληθεί σοβαρά με τους ανθρώπους του αγροδιατροφικού κόσμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει των αγώνα των παραγωγών και των επαγγελματιών πωλητών, για την απευθείας πώληση των αγροτικών προϊόντων στους καταναλωτές. Ταυτόχρονα στηρίζει το δικαίωμα των καταναλωτών στην άμεση πρόσβαση σε προϊόντα ασφαλή, ποιοτικά και σε χαμηλές τιμές. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να αποσύρει άμεσα το σχέδιο νόμου και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η Επιτροπή Αγροτικών της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ΡΟΔΟΠΗΣ

Exit mobile version