Συνάντηση Ιλχάν Αχμέτ -Γιώργου Πεταλωτή με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για το Ειδικό Ληξιαρχείο Ελλήνων του Εξωτερικού


Την πλήρη στήριξή του στο αίτημα του υπεύθυνου του τομέα ψηφιακής πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, προκειμένου το Τμήμα του Ειδικού Ληξιαρχείου να συνεχίσει παράλληλα με τα έμμισθα Ελληνικά Προξενεία να εξυπηρετεί τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού που επιθυμούν να δηλώσουν στην εν λόγω υπηρεσία τα ληξιαρχικά τους γεγονότα είτε αυτοπροσώπως, είτε δια πληρεξουσίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτριος Βερβεσός, που υποδέχθηκε τον βουλευτή Ροδόπης στο γραφείο του, παρουσία του πρώην υπουργού και μέλους της Κ.Π.Ε. του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Πεταλωτή.
Όπως τόνισε ο κ. Βερβεσός το αίτημα αυτό αποτελεί την κοινή θέση του δικηγορικού κόσμου της χώρας και προς αυτή την κατεύθυνση απέστειλε επιστολή προς του υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.
Υπενθυμίζουμε ότι το Τμήμα του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για τις καταχωρίσεις (μεταγραφές) ληξιαρχικών πράξεων, γεννήσεων, γάμων, θανάτων που έλαβαν χώρα στην αλλοδαπή και αφορούν Έλληνες πολίτες, καθώς και για την διόρθωση ή την μεταβολή στοιχείων αυτών, ενώ επιπλέον χορηγεί αντίγραφα ληξιαρχικών πράξεων μετά από σχετικό αίτημα των ενδιαφερομένων.
Από την έναρξη της πανδημίας covid -19, το Ειδικό Ληξιαρχείο λειτουργεί αποκλειστικά με ραντεβού, που οι πολίτες μπορούν να κλείσουν είτε τηλεφωνικά είτε ηλεκτρονικά, ενώ οι πληρεξούσιοι δικηγόροι εξυπηρετούνται κατά σειρά προτεραιότητας από διαφορετικό τμήμα της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα η λειτουργία της υπηρεσίας να έχει εξομαλυνθεί θεαματικά – παρά τις όποιες καθυστερήσεις.
Όμως, η ταλαιπωρία των πολιτών ξεκίνησε εκ νέου από την 1η Ιανουαρίου του 2022 με την εφαρμογή του ν. 4674/2020 (ΦΕΚ 53/Α΄/11-03-2020), σύμφωνα με τον οποίο σχεδόν όλες οι ληξιαρχικές πράξεις για γεγονότα που έλαβαν χώρα στην αλλοδαπή και αφορούν σε Έλληνες πολίτες, καθώς και οι μεταβολές και οι διορθώσεις των πράξεων αυτών, θα πρέπει να καταχωρίζονται από τα έμμισθα ελληνικά Προξενεία απευθείας στο πληροφοριακό σύστημα “Μητρώο Πολιτών”.
Η κυβέρνηση με τον νέο νόμο μετατόπισε τα όποια προβλήματα λειτουργίας του Ειδικού Ληξιαρχείου στα έμμισθα ελληνικά Προξενεία, που είναι ανέτοιμα και σε πολλές περιπτώσεις απρόθυμα να διαχειριστούν τον όγκο δουλειάς που προκύπτει με την εφαρμογή του νέου νόμου.
Η καινούργια κατάσταση οδηγεί τους Έλληνες του εξωτερικού κυριολεκτικά σε απόγνωση, καθώς ουσιαστικά δεν έχουν πλέον καμία δυνατότητα να δηλώσουν άμεσα και έγκαιρα τα ληξιαρχικά τους γεγονότα, αναγκασμένοι να περιμένουν έως και 4 μήνες για να κλείσουν ένα ραντεβού προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Είναι σαφές πως ο νέος νόμος αναγκάζοντας τους πολίτες να δηλώνουν αποκλειστικά τα ληξιαρχικά τους γεγονότα στα έμμισθα Ελληνικά Προξενεία δημιουργεί «βραχυκύκλωμα», ενώ η παράλληλη δυνατότητα δήλωσης των ληξιαρχικών γεγονότων στο Ειδικό Ληξιαρχείο είτε αυτοπροσώπως είτε δια πληρεξουσίου θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Exit mobile version