Στις πληγείσες περιοχές οι βουλευτές Τάκης Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ καθώς και ο Δήμαρχος Ιάσμου

Στις πληγείσες από την χθεσινή κακοκαιρία περιοχές βρέθηκαν σήμερα οι βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ καθώς και ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν

Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου: «Βαρύτητες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας στη Ροδόπη»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου επισκέφτηκε σήμερα τους οικισμούς Μαυρομάτι του Δήμου Κομοτηνής, Λοφάριο και Τσιφλικάκι του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, Μικρό Πιστό και Λύκειο του Δήμου Αρριανών, που επλήγησαν χθες από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και συνομίλησε με τους κατοίκους, τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο, τον αντιδήμαρχο Αρριανών Αλή Ενγκίν και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Λυκείου και Μαυροματίου.

Ο βουλευτής εξέφρασε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους πληγέντες και άκουσε με προσοχή από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους κατοίκους τα προβλήματα που προκάλεσε η χθεσινή πλημμύρα.

Σε δήλωση του ο βουλευτής ανέφερε: «Ακραία καιρικά φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών και το σπάσιμο αναχωμάτων, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν ανθρώπινες και ζωές και να προκληθούν  τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στις υποδομές Δήμων όπως δίκτυα ύδρευσης, αντλιοστάσια, οδικό δίκτυο κα.

Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να κηρύξει τη Ροδόπη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να κινητοποιηθεί άμεσα ο κρατικός μηχανισμός, όπως και οι μηχανισμοί της Περιφέρειας και των Δήμων, ώστε να στηριχτούν οικονομικά και να ανακουφιστούν  οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Να καταγραφούν το ταχύτερο δυνατόν οι ζημιές που υπέστησαν οικίες, οικοσυσκευές, αγροτικά μηχανήματα, αυτοκίνητα κα.

Να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του ΕΛΓΑ για να καταγραφούν οι ζημιές σε καλλιέργειες, σιτηρών, κηπευτικών, θερμοκηπίων αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο.

Να καταγραφούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στις υποδομές των Δήμων, οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης κα.

Υπάρχει ανάγκη εκπόνησης ενός νέου σχεδίου αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων την εποχή της κλιματικής αλλαγής από την κυβέρνηση και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα έντονα φαινόμενα. Είναι ανάγκη η Ροδόπη να θωρακιστεί με αντιπλημμυρικά έργα, να διευθετηθούν οι ποταμοί που την διασχίζουν και να επανεξεταστεί η ανθεκτικότητα των αναχωμάτων».  

Αυτοψία Ιλχάν Αχμέτ στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία

Καλείται η κυβέρνηση να ενισχύσει την Τ.Α. α και β βαθμού για να εκπονηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Ροδόπη  

Αυτοψία σε οικισμούς των δήμων Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών και συγκεκριμένα στο Λύκειο, τα Δειλινά, τα Αμάραντα, το Λοφάριο και το Βέλκιο, που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές από την θεομηνία που έπληξε την Ροδόπη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Αχμέτ Ιλχάν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες περιοχές υφίστανται τις συνέπειες από την υπερχείλιση υδάτων και έντονων πλημμυρικών φαινομένων, καθώς τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως επισημάνθηκε από τον βουλευτή Ροδόπης, και με την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και με την σημερινή, υστερούν κατά μείζονα λόγο στο νομό Ροδόπης. 

Την προβληματική αυτή κατάσταση, που σχεδόν κάθε χρόνο οδηγεί σε καταστροφές οικοσκευών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων αλλά και απειλεί άμεσα ανθρώπινες ζωές, ο Ιλχάν Αχμέτ είχε τη ευκαιρία να επισημάνει στον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ Χρήστο Μέτιο, όταν συναντήθηκαν στη διάρκεια της δικής του περιοδείας μαζί με τον δήμαρχο Αρριανών και υπηρεσιακούς παράγοντες στον τόπο της καταστροφής.

Όπως τονίζει ο βουλευτής Ροδόπης, «ο νομός μας έχει τεράστια ανάγκη από μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλο τη έκτασή του που θα τον θωρακίσουν από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η κλιματική αλλαγή εξάλλου, χρόνο με τον χρόνο προκαλεί εντονότερα και καταστροφικότερα φαινόμενα».

«Το νερό που σε άλλες περιπτώσεις με την ύπαρξη υποδομών, φραγμάτων και εγγειοβελτιωτικών έργων θα αποτελούσε ευλογία για την περιοχή, απειλεί και την παραγωγή και τους ανθρώπους στο πέρασμά του υπό τις παρούσες συνθήκες», καταλήγει ο Αχμέτ Ιλχάν στις επισημάνσεις του.

Αυτονόητη, τέλος, πρέπει να θεωρείται η πρωτοβουλία του βουλευτή σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τις αποζημιώσεις των θυμάτων της θεομηνίας, αμέσως μετά τις εκτιμήσεις που θα γίνουν σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, οικοσκευές και κινητό εξοπλισμό από τα αρμόδια κλιμάκια που θα συσταθούν τις επόμενες μέρες.  

         Δήμος Ιάσμου: Επίσκεψη στους πληγέντες από τη θεομηνία δήμους 


Ο Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους, Γιαλούτς Οκτάι, Σαλήμ Χουσείν και τον Μουμίν Μουμίν, επισκέφθηκε τους Δήμους Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών, που  επλήγησαν από τις πλημμύρες που προκάλεσε η δυνατή νεροποντή, για να τους ευχηθεί από κοντά περαστικά.
Ο Μουμίν δήλωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι, μηχανήματα και αιρετοί του Δήμου Ιάσμου αναμένουν για να συνδράμουν.

                             

Exit mobile version