ΑστυνομικάΚορυφαίαΚορωνοίός

Και στην δικαιοσύνη προσφεύγουν οι Αστυνομικές Ενώσεις της Θράκης για την κατάσταση που επικρατεί στα Κρατητήρια των Αστυνομικών Διευθύνσεων

Με κοινό έγγραφο που συνυπογράφουν οι 3 Πρόεδροι των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου οι Αστυνομικοί της Θράκης ζητούν την παρέμβαση της πολιτικής αλλά και φυσικής τους ηγεσίας προκειμένου να επιλυθεί η συνεχής κράτηση και ποινικών κρατουμένων επί μακρόν στα κρατητήρια των Δνσεων καθώς λόγω της πανδημίας και των σχετικών Πρωτοκόλλων η Φυλακή της Κομοτηνής δεν δέχεται πλέον κρατουμένους.

Το έγγραφο μάλιστα κοινοποιείται και στις Εισαγγελίες της Θράκης :

ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ:  100/2021                                           Κομοτηνή,  11 Ιουνίου 2021

ΠΡΟΣ:

  1. Πανελληνία Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
  2. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχάλη (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
  3. Υπουργό Δικαιοσύνης κ. ΤΣΙΑΡΑ Κωνσταντίνο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
  4. Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων κ. ΧΑΡΔΑΛΙΑ Νικόλαο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
  5. Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Υπ. Προστασίας του Πολίτη κα. Σοφία ΝΙΚΟΛΑΟΥ

(μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

  • Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχαήλ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

  1. κ. Εισαγγελέα Εφετών Θράκης
  2. κ. Εισαγγελέα Πρωτ/κων Ροδόπης
  3. κ. Εισαγγελέα Πρωτ/κων Ξάνθης
  4. κ. Εισαγγελέα Πρωτ/κων Καβάλας
  5. Γ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ. Υποστράτηγο κ. Πασχάλη ΣΥΡΙΤΟΥΔΗ
  6. Διευθυντή Δ/νσης Αστυν. Καβάλας Ταξίαρχο κ. Ιωάννη ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  7. Διευθυντή Δ/νσης Αστυν. Ξάνθης  Αστυν. Διευθυντή κ. Πασχάλη ΓΙΩΡΗ
  8. Διευθυντή Δ/νσης Αστυν. Ροδόπης Ταξίαρχο κ. Μιχαήλ ΣΕΒΔΥΝΙΔΗ

ΘΕΜΑ : «Λειτουργία κρατητηρίων Διευθύνσεων Αστυνομίας Ξάνθης, Ροδόπης και Καβάλας»

κ. Υπουργοί,

κα. Γενικέ,

κ. Αρχηγέ,

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της μάχης εναντίον της διασποράς του κορωνοϊού SARS-COV-2, στα κρατητήρια των Διευθύνσεων μας φυλάσσονται πολλοί ποινικοί κρατούμενοι, δικαιοδοσίας του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής, καθώς η διοίκηση των φυλακών επικαλείται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν παραλαμβάνει κρατούμενους. Ωστόσο το πρωτόκολλο που έχει ορισθεί από την πολιτεία για τις δομές κράτησης της χώρας δεν αποκλείει την είσοδο νέων κρατουμένων, αλλά αυτό πραγματοποιείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ενδεικτικά αναφέρονται: α) αξιολόγηση για συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη Covid-19, β) λήψη φαρυγγικού δείγματος ανεξάρτητα της παρουσίας συμπτωμάτων, γ) τοποθέτηση του κρατούμενου σε προκαθορισμένο χώρο απομόνωσης κλπ. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής του καταστήματος κράτησης Κομοτηνής είναι να παραβιάζεται το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο στα κρατητήρια των Διευθύνσεων μας, καθόσον παραμένει στα αστυνομικά κρατητήρια αριθμός κρατουμένων μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο και μάλιστα για εκτεταμένη παραμονή.

Την στιγμή που εμείς, ως ελεγκτικά όργανα, απαιτούμε από τους πολίτες την πιστή τήρηση των μέτρων, με διαταγές άλλων αρμόδιων οργάνων, υποχρεωνόμαστε να παραβαίνουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο για τους χώρους βραχείας κράτησης (αστυνομικά κρατητήρια), εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων αστυνομικών, αλλά και των ατόμων που κρατούνται.

Επίσης η παραμονή ποινικών κρατουμένων, που δεν παραλαμβάνει το κατάστημα κράτησης Κομοτηνής, στα κρατητήρια των Διευθύνσεων μας, οδηγεί στην λήψη περαιτέρω μέτρων (απασχόληση αστυνομικού προσωπικού), προκειμένου οι κρατούμενοι να φυλαχθούν και μεταχθούν σε δικαστήρια εντός νομού και άλλων όμορων νομών, με ότι κινδύνους αυτή η ενέργεια ελλοχεύει.

Οι Ενώσεις μας, ως θεματοφύλακες των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών τους, με γνώμονα την προστασία της υγείας αστυνομικών φρουρών, κρατουμένων και επισκεπτών, είμαστε αναγκασμένες να προσφύγουμε εγγράφως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και να ζητήσουμε την τήρηση των υγειονομικών μέτρων για τα αστυνομικά κρατητήρια των Διευθύνσεών μας.

Απαιτούμε την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας, καθώς δεν είμαστε εργαζόμενοι τρίτης κατηγορίας και δεν είμαστε τα αποπαίδια του συστήματος, όσο και αν θέλουν κάποιοι να μας παρουσιάσουν έτσι.

Ζητούμε επομένως όπως εκδηλώσετε τις αναγκαίες ενέργειες και αναζητήσετε τάχιστα την επίλυση του τεθέντος ζητήματος ώστε να αισθανθούμε όλοι ότι ενδιαφέρεστε ουσιαστικά για τις συνθήκες εργασίας μας και προστασίας της υγείας μας.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Σ.Κ.Α.ΞΑΝΘΗΣΕ.Α.Υ. ΡΟΔΟΠΗΣΕ.Α.Υ. ΚΑΒΑΛΑΣ

Back to top button