Σημαντική διάκριση Κομοτηναίας μαθήτριας στην Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ-“Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη”-Αποκλειστικό ρεπορτάζ

Μια σημαντική διάκριση κατάφερε η μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής Χρυσάνθη Χρυσοχοϊδη στην  Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ-“Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη” που πραγματοποιήθηκε φέτος από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. για 5η συνεχή χρονιά και τη συμμετοχή μαθητών από ολόκληρη την Ελλάδα.

 Η φετινή 5η Πανελλήνια μαθητική προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου “Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη” τελούσε υπό την αιγίδα τόσο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όσο και του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ. Παράλληλα, συνέπεσε με την επέτειο των 75 χρόνων από την Ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Λόγω της πανδημίας η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής  είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και η γνωριμία και η εξοικείωση τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ. Η προσομοίωση επικεντρώθηκε στη διαδικασία ενώπιον των διαφόρων Επιτροπών, που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών πράξεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αφορούσε μερικές από τις σημαντικότερες συμβάσεις του ΟΗΕ, το περιεχόμενο των οποίων φρονούμε ότι θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εκπαίδευσης όλων των μαθητών της χώρας μας. Πρέπει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι, οι διεθνείς αυτές συμβάσεις έχουν κυρωθεί με τυπικούς νόμους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 28 (παράγραφος 1) του Συντάγματος.

Παράλληλα με το περιεχόμενο των συμβάσεων και τη διαδικασία ενώπιον των Επιτροπών, οι μαθητές εξοικειώθηκαν  στα ζητήματα εφαρμογής των διεθνών πράξεων από τα κράτη μέρη, μαθαίνοντας να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, να δέχονται τα επιχειρήματα των άλλων, να σέβονται τις απόψεις των άλλων κρατών και να αναπτύσσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία προκειμένου να πείσουν για τις θέσεις τους. Γνώρισαν τη διαδικασία των Επιτροπών, τη διαδικασία ενός διεθνούς forum, τη διπλωματία όπως εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας. Μέσα από αυτόν τον γόνιμο διάλογο προτείνονται  τρόποι αντιμετώπισης, οι οποίοι αποστέλλονται στον Ο.Η.Ε και υλοποιούνται όσοι μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Επικεφαλής και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η κ.Παρούλα Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, ad hοc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργός του ThessIsMUN, του μοναδικού φοιτητικού Μοντέλου Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα.

Η μαθήτρια της Β Λυκείου από την Κομοτηνή Χρυσάνθη Χρυσοχοϊδη συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην προσομοίωση, λαμβάνοντας και την προηγούμενη χρονιά διάκριση ,φέτος όμως ως μέλος της  Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού -Δικαίωμα στην Υγεία».

Με τη δουλειά της στην Επιτροπή έλαβε τη διάκριση του «καλύτερου Εμπειρογνώμονα» ,την ανώτερη δηλαδή διάκριση μεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτήν. Επίσης, ψηφίστηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά από την επιτροπή της εισηγήτρια, ώστε να ανακοινώσει και να υποστηρίξει μπροστά σε όλες τις επιτροπές το Σχέδιο Γνώμης της επιτροπής της.

Η ίδια μιλώντας στη Ροή news χαρακτήρισε τη συμμετοχή της στη διαδικασία ως «συναρπαστική εμπειρία»

Μας αποκάλυψε ότι στην Επιτροπή αυτή εκπροσωπούσε την Ελλάδα και πως για να τοποθετηθεί αναζήτησε πληροφορίες για την επίσημη θέση της χώρας μας στον τομέα αυτό ,διαδικασία που ήταν ουσιαστικό κομμάτι του εγχειρήματος.

Στην ερώτηση αν υπάρχει προοπτική της επαγγελματικής ,στο μέλλον ,ενασχόλησης με τον διπλωματικό τομέα η μαθήτρια μας απάντησε καταφατικά:

«Μ αρέσει πολύ το αντικείμενο .Θα ήθελα πραγματικά να ασχοληθώ με τη Νομική και στη συνέχεια με τον διπλωματικό κλάδο. Θέλω να παλέψω για τα δικαιώματα του ανθρώπου ,ενάντια στην αδικία. Θέλω κάθε άνθρωπος να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα και αγαθά.»

Μαζί με τα συγχαρητήριά μας για τη διάκρισή της ,της ευχόμαστε ολόψυχα να υλοποιήσει τους στόχους της.

Σάκης Αντωνίου

Exit mobile version