ΕλλάδαΚοινωνίαΚορυφαίαΡεπορτάζ

Self test:τι να κάνετε για να μην γίνει χάος στα φαρμακεία-Πιθανόν από Πέμπτη η διανομή τους στη Ροδόπη

Ηδη από το Σάββατο βρίσκεται στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα των τεστ με περίπου ένα εκατομμύριο δείγματα τα οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα συμβάλουν σημαντικά στον έλεγχο της διάδοσης του κορωνοϊού.

Πότε θα είναι διαθέσιμα για τους πολίτες τα self test
Η διανομή τους στα φαρμακεία ξεκίνησε και ο στόχος της κυβέρνησης είναι ως το τέλος της εβδομάδας να έχουν εφοδιαστεί 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Η αρχή θα γίνει πάντως από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, με τα φαρμακεία να δίνουν προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, που θα κάνουν πρώτοι τα self test από αύριο, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει και η διάθεσή τους στις άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Self Test: Η σειρά προτεραιότητας
Όπως έχει τονιστεί από την κυβέρνησης, εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν προτεραιότητα για να πάρουν τα self tests καθώς η χρήση τους μία φορά την εβδομάδα είναι υποχρεωτική. Δεν θα μπορούν οι μαθητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματα χωρίς να έχουν υποβληθεί στο συγκεκριμένο τεστ, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί το πράσινο φως ώστε να ανοίξουν, αρχής γενομένης με τα λύκεια, στις 12 Απριλίου.

Η Ροή μίλησε με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρο Τσαπέκο ο οποίος μας τόνισε πως:

-Θα πρέπει να τηρηθεί η προτεραιοποίηση του Υπουργείου. Δηλαδή αυτοί που θα πάρουν ,αρχικά ,τα τεστ θα είναι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές Λυκείων .Αυτοί και μόνο θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία .Οι γονείς καλύτερα να έχουν το ΑΜΚΑ γραμμένο σε χαρτάκι για να μην γίνονται καθυστερήσεις με την αναζήτηση από το φαρμακοποιό.

-Σελφ τεστ στα φαρμακεία ΔΕΝ θα γίνονται.Τα τεστ στο σπί τι σύμφωνα με τις οδηγίες που ήδη κυκλοφορούν

-Οι πολίτες να προμηθεύονται τα τεστ κατα τις εργάσιμες μέρες και ώρες και ΟΧΙ κατά τις εφημερίες διανυκτερεύσεις των φαρμακείων

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο και τουρισμό θα πρέπει επίσης να κάνουν χρήση του self test και η δωρεάν παροχή του θα συνεχιστεί μετά για όλους τους υπόλοιπους πολίτες από ηλικίες 18 έως 67 ετών. Οι άνω των 67 θα είναι τελευταίοι στη σειρά, καθώς ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των πολιτών αυτής της ηλικίας έχουν εμβολιαστεί.

Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, τέσσερα τον μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο. Για τα ανήλικα τέκνα, τα  self test θα τα προμηθεύονται οι γονείς τους.

Πού θα γίνεται το self test
Όπως έχει διευκρινιστεί, τα self test δεν θα γίνονται στα φαρμακεία. Από εκεί θα αγοράζεται το κιτ με το τεστ και η χρήση τους θα γίνεται από το σπίτι. Οσον αφορά τους μαθητές, θα πρέπει να το κάνουν 24 με 48 ώρες πριν πάνε για μάθημα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα της κυβέρνησης. Οσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να ξανακάνουν το τεστ, αλλά σε δημόσια δομή.

Πώς γίνονται τα self test
Η διαδικασία χρήσης των self tests έχει ως εξής:
Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα
Εισχωρούμε την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση)
Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι
Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα την μπατονέτα
Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα
Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό
Μετά πετάμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια)
Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ
Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης
Πετάμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα
Το αποτέλεσμα θα βγει εντός 15 λεπτών.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/sta-farmakeia-ftanoyn-simera-ta-self-test

Back to top button